Vedení společnosti hledá další možnosti zefektivnění zdejší výroby. „Salámy ze Studené byly vždycky mezi lidmi žádané, bylo by škoda, kdyby z pultů zmizely,“ řekla Jaroslava, která pracovala celý život jako prodavačka v potravinách.

Zrušení bourárny na sklonku roku totiž vyvolalo mezi některými lidmi na Jindřichohradecku fámy, že studenská masna úplně skončí výrobu. Spotřebitelé však o uzeniny ze Studené nepřijdou.

„V současné době v provozovně ve Studené pracuje 110 zaměstnanců. V únoru jsme dokončili investici za čtyřicet milionů do výrobny salámů, takže rozhodně nemáme v úmyslu se zdejší výrobou končit,“ vysvětlil výkonný ředitel společnosti Maso Planá Emil Kasper. Nezastírá, že se současná ekonomická krize projevila i na jejich společnosti tím, že jim mírně poklesl prodej. Přemýšlejí však o variantách řešení případných dopadů ekonomické krize dopředu.

„Pokud by kritická situace nastala, uvažujeme o možnosti soustředění výroby do čtyř dnů, pátý by měli zaměstnanci volno. Nemělo by je to zásadně ohrozit, protože pracují v úkolové mzdě, ale podnik by ušetřil na energiích,“ upřesnil Kasper.

Kvůli úsporám začnou podle jeho slov stavět do jednoho až dvou měsíců novou kotelnu, která by jim měla měsíčně ušetřit 600 tisíc korun ze současných nákladů na energie.

Na úřadu práce se zaevidovalo po zrušení jatek nakonec z odhadované stovky asi 45 lidí. „Po celou dobu jejich dvouměsíční výpovědní lhůty jsme s podnikem spolupracovali a také jsme tam dojížděli,“ uvedla ředitelka Úřadu práce v Jindřichově Hradci Stanislava Zemanová.

„Někteří lidé využili možnosti odchodu do důchodu, a to i předčasného, třináct přešlo do provozu v Plané, sedm do Kosteleckých uzenin a asi 23 využilo předčasného ukončení pracovní smlouvy dohodou, protože si našli práci, a dostali od nás odstupné,“ uzavřel Kasper.

Více o zrušení jatek a bourárny zde.