Podle ředitele jindřichohradecké likérky Fruko-Schulz Josefa Nejedlého jsou výrobci nespokojeni s tím, jak stát přistoupil k novému zákonu o lihu a živnostenskému zákonu. „Přestali umírat lidé a stát se chová laxně. Zpracovala se novela zákona o lihu, která měla platit od 1. července, ale prošla prvním čtením a nyní je pozastavená kvůli pozměňovacím návrhům, které místo aby podpořily poctivé výrobce, tak se obracejí spíše proti nim," říká Josef Nejedlý.

Jedním z klíčových požadavků, které unie výrobců lihovin prosazuje od vypuknutí metanolové aféry, je zákaz velkoobjemových šestilitrových kanystrů. Právě tato balení, z nichž se lihoviny přelévají v hospodách do menších lahví, podle Josefa Nejedlého většinou stála za otravami lidí. „Naší snahou je, aby bylo spotřebitelské balení maximálně v litrových lahvích a povolila se pouze větší dárková balení ve skle. Ale jeden pozměňovací návrh je, že by mohly být až desetilitrové kanystry," naznačuje.

Další oblast se týká kolků, které by měly být elektronické. Podle Josefa Nejedlého však problém v metanolové kauze nebyl v kolcích. „Lihoviny na černém trhu byly buď úplně bez kolků, nebo se opakovaně lepily na novou lahev. Když je na pěti litrech rumu  spotřební daň zhruba 700 korun, tak se černému výrobci vyplatí jednou ji zaplatit a pak znovu použít původní kolek," vysvětluje.

Zavedení elektronických kolků, které patří k pozměňovacím návrhům v připravovaném novém zákoně o lihu, podle ředitele jindřichohradecké likérky Fruko-Schulz Josefa Nejedlého problém černých a nepoctivých výrobců lihovin nevyřeší, ale naopak značně prodraží výrobu.

„V současné době máme v kolcích asi tři miliony korun. A pokud by měl kolek místo současných 40 haléřů stát čtyři koruny, tak se nám zdesetinásobí i prostředky uložené v kolcích. Černí výrobci však budou pokračovat dál," míní Josef Nejedlý.

Jedním z důležitých návrhů, které v novém zákoně prosazuje unie výrobců a dovozců lihu, je i pětimilionová fixní kauce pro všechny výrobce a distributory. I k tomuto opatření vznikla naneštěstí celá řada protinávrhů, které se snaží nastavit kauci podle velikosti podnikatelského subjektu.

Přitom podle Josefa Nejedlého aféru s metanolem způsobily malé likérky. „Nejedná se o diskriminaci, legální a poctivý výrobce vždy dostane bankovní záruky. A malý nepoctivý výrobce složí nižší kauci a dál může část produkce prodávat na černo. Takže je to opět zaměřené proti nám," zdůrazňuje Josef Nejedlý.
Poznamenává, že právě Fruko-Schulz v metanolové kauze utrpělo zřejmě nejcitelnější ztráty, protože je zaměřené především na konzumní lihoviny vodku a rum, a tam se pokles spotřeby kvůli obavám z otravy projevil nejvíce.

„Jenom přímé ztráty jsme vyčíslili na dvacet milionů. Například jsme vraceli půl milionu kolků v hodnotě 600 tisíc korun a žádnou kompenzaci od státu jsme nedostali, ačkoli jsme nic nezpůsobili. A to nepočítáme nevyexportované zboží do Ruska či na Tchaj-wan a také pokles produkce. Třeba jen za první čtvrtletí letošního roku ve srovnání se stejným obdobím vloni činí pokles minimálně deset procent," vypočítává Josef Nejedlý.