Největší producent tohoto nápoje, a to Božkov, navýší cenu o osm procent, což je v republikovém průměru horní hranice. Nutnost zdražit své produkty se nevyhnula ani jindřichohradecké firmě Fruko-Schulz, která dodává na trh, v Hradci tolik oblíbený, rum s plachetnicí.

Jak Deníku sdělil manažer prodeje Ladislav Kremlička, promítla se do zdražení zejména cena vstupních surovin: „Dramaticky stoupla cena lihu a cukru, už v současné době vyrábíme z drahých surovin. Změnu cen však chystáme až od ledna, neboť je to, hlavně kvůli našim smluvním závazkům, nejjednodušší cesta.” Zdražovat bude Fruko-Schulz plošně všechny své produkty, a to o čtyři procenta. Lidé si tak připlatí nejen za lihoviny a likéry, ale také například za ovocné sirupy.

„Žádná oficiální čísla zatím nemáme k dispozici, ale řekl bych, že co se nárůstu cen týče, držíme se v porovnání s konkurencí zhruba někde uprostřed. Snažili jsme se udržet cenový vývoj na udržitelné mezi, takže nejdražší určitě nebudeme. Nicméně nezapírám, že některé firmy budou zdražovat i méně nebo vůbec.”

Zdražování alkoholických nápojů probíhá každoročně, a to právě většinou na přelomu roku nebo v pololetí. Důvodem bývají, jako i tentokrát, hlavně stoupající náklady na jejich výrobu, v neposlední řadě se na něm podílí neustále narůstající spotřební daň.

Vzhledem k tomu, že náklady, zvláště energie a doprava, vzrostly i obchodníkům, může se cena pro koncového zákazníka zvednout ještě více než o avizovaná čtyři procenta. Levný tuzemák si tak budou lidé moci vychutnat ještě poslední den v roce, čehož velká část z nich s největší pravděpodobností také využije.