Soutěž sestávala nejen z čepování piva, ale i odborné degustace a vědomostního testu. Správná teplota čepovaného plzeňského však v otázkách chyběla. To by bylo příliš jednoduché. Odpověď by výčepní Krčmář vystřihl i po probuzení o půlnoci. „Pivo podáváme při sedmi stupních Celsia, kdy se nejvíc rozvíjejí jeho chutě. Patřičně vychlazená sklenice je samozřejmost,“ pověděl Deníku.

Recept na ideálně načepovaný půllitr je podle něj jasný: nic nepodcenit. „Všechno je důležité. Základem je připravené a pečlivě umyté pivní sklo, pak samotná technika. A když do práce dáváte srdce, jde to už samo,“ usmívá se Krčmář.

Olomoucká restaurace Kozlovna M3
Dala na frak všem chlapům. Soutěž výčepních vyhrála Tereza z olomoucké Kozlovny

V Lokálu Hamburk mu v letní sezoně projde rukama až 1200 půllitrů s pivem za směnu. Od klasické hladinky až po stále více populární varianty jako šnyt či mlíko. Různé způsoby čepování lákají na různé chutě. „Zejména dívky si velmi oblíbily šnyt. U mužů dál vévodí hladinka. Mnozí si dávají jako poslední dvě piva šnyt, aby si ještě chvíli mohli povídat,“ popsal své zkušenosti s hosty.

Sedmadvacetiletý muž pocházející ze Stříbrné Skalice čepuje zlatavý mok tradiční značky zhruba šest let, vítězství v soutěži mu uniklo jen o kousek v roce 2018, kdy získal druhé místo.

Loňský ročník zrušil covid 

Do pivovaru plzeňského Prazdroje se sjelo čtyřiatřicet vítězů regionálních kol z České i Slovenské republiky. Na pivní klání byli natešení, loňský ročník soutěže totiž pořadatelé zrušili kvůli pandemii.

Majitel vinařství Mutěnice a Šardice Tomáš Šupa
Na Moravě vyrostl konkurent evropských vinařů. Tomáš Šupa řeší i vývoj obalů

Slovenské finále soutěže vyhrál Matej Holúbek, který si před dvěma roky otevřel hospodu ve městě Stupava ležícím šedesát kilometrů od Břeclavi ve směru na Bratislavu. „Česká republika je Mekka piva, ale my Slováci se snažíme držet krok. Dobré pivo nás spojuje,“ poznamenal.