Před několika dny totiž senátoři schválili nový o zákon značení lihu, který by měl po podpisu prezidenta začít právě v prosinci platit. A nová legislativní norma vzešlá v reakci na metanolovou kauzu omezuje balení lihovin na jeden litr. Výjimkou jsou dárková balení v maximálně v třílitrové skleněné lahvi.

Odzvoní tak plastovým kanystrům, které se dodávaly především do gastronomických provozů.

Podle ředitele Fruko-Schulz Josefa Nejedlého jakmile zákon začne platit, bude možné „čepovat" rum na pumpě pouze do litrových lahví. „Pokud by se nám povedlo sehnat třílitrové skleněné lahve za rozumnou cenu, tak bychom mohli využívat i toto balení. U litrového obsahu zůstaneme u stáčení do skla. Je pravdou, že i lidé ho lépe vnímají," uvedl Josef Nejedlý.

Není to však jediná změna, která se výrobců lihovin dotkne. „Musíme zavést novou evidenci lihovin, denně budeme odesílat hlášení o prodeji, což je velice náročné, neboť máme víc prodejních míst," pokračuje Josef Nejedlý.

Zákon si žádá i kauci ve výši pět milionů korun, pro malé likérky půl milionu. Zavádět by se měly i nové kolky a výrobci budou muset tam, kde se kolkuje, zavádět kamery, aby celní správa mohla proces on-line sledovat. „Máme čtyři místa, kde se provádí kolkování, což bude znamenat pořízení čtyř kamer, ale ještě k tomu ani není prováděcí vyhláška a jistě bude i nějaké přechodné období," doplnil Josef Nejedlý s tím, že výrobci lihovin nový zákon vítají, a to především zavedení  kauce pro výrobce a také povinnou koncesi na prodej lihovin.

Například provozovatel Sportcentra Doubí u Třeboně Vilém Klaboch říká, že opatření jsou s ohledem na počet otrávených lidí na místě, ale drobným podnikatelům to ještě víc  zkomplikuje život: „Všechno se jen zpřísňuje."