Přesto někteří z nich ve svých podnicích připravují zábavné zakončení roku.

„Letos pořádáme Silvestrovský večer poprvé s živou hudbou, a to s kapelou Plavský revival sound. Máme už skoro obsazeno, ale některá místa jsou ještě volná,“ uvedla majitelka cafe – baru Cinema Petra Korčáková.

Vloni, i když živou hudbu neměli, přišlo do jejího podniku podle jejích slov oslavit poslední hodiny roku hodně lidí.

Rezervace už mají zajištěné i lidé v jindřichohradecké Hospodě Na růžku. „Máme plno už čtvrtým rokem. Přicházejí naši stálí hosté a jejich známí. Schází se u nás generace středního věku,“ vysvětlila provozovatelka Hospody Na růžku Hana Bartošová.

Dodala, že jejich hosté, kteří si dopředu zamluví místa, pak mají jistotu, že je nebude rušit žádný nezvaný opilý návštěvník, protože mají prostory vyhrazené pro uzavřenou společnost.

„Máme úplně plný hotel. Sály i restauraci zaplní hoteloví hosté,“ uvedl ředitel třeboňského hotelu Zlatá hvězda Petr Šot.

V silvestrovském programu mají zahrnuto kromě rautu i vystoupení orientálních tanečnic a živou hudbu. „Polovinu hotelu máme obsazenou skupinou zájezdu z Německa, díky dobré spolupráci s jednou cestovní kanceláří. Druhá polovina hotelu je obsazená českými hosty, kteří využili náš zvýhodněný balíček služeb,“ doplnil Petr Šot. Vloni takové štěstí neměli, hotel se totiž nepovedlo úplně naplnit.

Ne každá restaurace či hotel na Jindřichohradecku má však zábavný program na konec roku připravený. Provozovatelé Hotelu Dyje v Dačicích například pro dnešek žádný program nepřipravili.

Bez programu

„Letos se nám nepodařilo sehnat hudbu a bez hudby to nemá význam,“ uvedla zástupkyně provozovatele dačického hotelu Blažena Šifrová. Vloni však ještě Silvestra připravovali, ale účastnili se jej jen jejich stálí klienti. Naplnit zcela kapacitu sálu se jim podle Šifrové nedaří už několik let.

Podle některých pracovníků restaurací totiž v posledních letech lidé organizovanou zábavu ani nevyhledávají a často zůstávají v rodinném kruhu.

„Už to není, co to bývalo. Z vlastních zkušeností soudím, že lidé chtějí volný prostor pro vlastní zábavu, aby měli volné pole působnosti. Takže i na Silvestra přijdou asi tak ve stejné míře jako chodí po celý rok,“ uvedl majitel oblíbené Jihočeské hospůdky v Domaníně Vladimír Šírek.

Bez zvláštního programu jsou například také v Restauraci a penzionu Na Bojišti v Nové Bystřici. „Lidé si u nás na Silvestra rezervují stoly na večeři a novoroční přípitek. V současné době máme rezervace v počtu kolem padesáti míst,“ uvedl číšník Jiří Kroupa.