„Práci mám, ale snažím si najít nějakou jinou. Pracuji jen za minimální mzdu, která mi na živobytí nestačí. Ale v této době je skoro nemožné si někde polepšit, všichni zaměstnavatelé toho využívají,“ řekla Jiřina z okolí Jindřichova Hradce s tím, že i když není v současné práci spokojená, má strach, aby o ni nepřišla.

Práci začaly s rychlým nástupem jara stavební firmy a další zabývající se sezonními pracemi. „Například na veřejně prospěšných pracích začalo v dubnu pracovat 56 lidí, u firmy Swietelsky 47 lidí, u Lesů Český Rudolec 25 a v Lučině Dolní Němčice,“ uvedla ředitelka Úřadu práce v Jindřichově Hradci Stanislava Zemanová.

Pracovníci úřadu práce se snaží hledat společně s některými zaměstnavateli co nejméně bolestná řešení. K propouštění dochází jen v krajních případech.

Ukončení smluv

„Nejvíce lidí se přišlo zaevidovat ze strojírenské výroby. Byli to zejména lidé, kteří měli uzavřený pracovní poměr na dobu určitou, ale někde i přistupovali k redukci lidí pro nadbytečnost,“ vysvětlila Stanislava Zemanová.

Zaměstnanci, kterým skončila pracovní smlouva nebo byl ukončen pracovní poměr, se přišli podle ní zaevidovat z provozoven v Hamru a Jindřichově Hradci společnosti Lexa Posel, a to v počtu 29, pak z dačické společnosti Centropen, těch bylo 13, pak sedm z podniku Moeller a šest z Agrostroje Pelhřimov. Ale i na počátku května přišli další lidé ze společností Lexa Posel, Pollmann, Sintex, Moeller.

„Zaměstnavatelé využívají také paragraf 209 zákoníku práce a využívají národních vzdělávacích projektů. Dohodli jsme se s nimi prostřednictvím kanceláře jihočeské hospodářské komory,“ vysvětlila Zemanová.

V praxi to znamená, že úřad práce hradí po dobu kurzů jejich zaměstnancům i přednášejícím průměrnou mzdu. Této možnosti podle ní využívají například společnosti PKD Dačice a TRW–DAS Dačice.

#nahled|https://g.denik.cz/26/16/jh_neza2_graf_0512_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/26/16/jh_neza2_graf_0512.jpg|Struktura evidovaných uchazečů o zaměstnání podle věku. #

Vývoj nezaměstnaosti na Jindřichohradecko.