Je tomu už 111 let, co tu z vlaku vyhodili proslulého Járu Cimrmana, který se snažil cestovat bez jízdenky. Místo, kde byl fiktivní černý pasažér z vlaku vyhozen, dnes připomínají socha z betonu od sochaře Krtílka a obrovská kamenná mohyla. Porota v soutěži přihlédla hlavně k vtipnosti a eleganci stanice, kterou si oblíbili hlavně Cimrmanovi fanoušci. Místo samotné jinak nikterak výrazné není, jde o zastávku zapadlou v lesích.

„Za tuto zvláštní cenu jsme samozřejmě velice rádi. Kaproun si ji zaslouží jak za fiktivní historii, tak za svůj genius loci,“ uvedl ředitel Jindřichohradeckých místních drah Jan Šatava.

Známý český všeuměl měl roku 1900 namířeno do Prahy na premiéru své hry Němý Bobeš. Ve Vídni se Cimrman ale spletl a místo do rychlíku nastoupil do osobního vlaku, který směřoval do rakouského Gmündu. Pozdě v noci to zjistil, a dojel ještě do Litschau, odkud se noční procházkou vydal do Nové Bystřice a chytil první spoj kolem půl třetí ráno. Do Jindřichova Hradce se ale stejně nedostal.

Neměl totiž peníze na jízdenku. To byl důvod, proč ho průvodčí na 22,3 kilometru trasy, uprostřed hlubokých lesů, z vlakové soupravy vyhodil.
Cimrman měl údajně za odjíždějícím vlakem hrozit utrženou brzdovou hadicí a křičet: „To je vrchol!“ To je důvod, proč je na místě přes léto uložena Vrcholová kniha.

Adam Hudec