Příčinou ohně, který způsobil podle předběžných odhadů škodu za tři desítky milionů, byl úder blesku. Podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů bylo v objektu ubytováno několik osob. „Slyšeli ránu a přestala jít elektrika, tak se šli podívat a zjistili, že hoří střecha a přivolali hasiče," naznačila Vendula Matějů s tím, že hasiči nemuseli nikoho ani evakuovat.

Podle předběžného vyšetřování bylo v okolí domu nalezeno několik stromů, do kterých uhodil blesk a výboj se pak zřejmě dostal do elektrického vedení. „Ohnisko požáru bylo v podkroví, kde začaly hořet počítače," upřesnila mluvčí hasičů. Dodala, že dnes by měli požářiště ještě zkoumat experti z Technického ústavu požární ochrany, aby zjistili, kudy se výboj pohyboval.

Plameny poškodily vedle vnitřního zařízení a elektroinstalace především krovy 
a střešní krytinu a vzhledem k vysoké intenzitě hoření přeskočily i na další objekt stodoly, který se nachází přes cestu. Majitel totálně zničeného penzionu nechtěl událost komentovat.

U požáru zasahovalo šest hasičských jednotek. Podle Venduly Matějů byl požár ohlášen  hodinu po půlnoci. „V plamenech byla střecha penzionu, ve kterém kromě ubytovacích prostor je restaurace, wellness, sauna a dále technické zázemí – garáž, stodola, kotelna," popsala mluvčí.

V půl čtvrté ráno se podařilo požár lokalizovat a krátce po deváté hodině byl zlikvidován  a požářiště předáno majiteli.

Z hlediska výše škody, která je předběžně odhadována na třicet milionů korun, se jedná o jeden z největších požárů na jihu Čech v posledních letech. Vloni plameny způsobily škodu 10,5 milionu korun na hotelu v Kubově Huti na Prachaticku.

Na Jindřichohradecku včera hasiči likvidovali ještě požár zemědělského stroje – balíkovače za traktorem v Plavsku, který způsobil škodu za milion korun. Zde byla za příčinu označena technická závada.

údery blesku na Jindřichohradecku

11. 7. 2013 – požár hájovny 
u Velkého Ratmírova – škoda 
30 milionů korun
2. 5. 2012 – blesk zapálil stromy 
v obci Klec a Velký Ratmírov 
a také udeřil do policejní budovy 
v Jindřichově Hradci, kde poškodil telekomunikační systémy
15. 7. 2011 – úder blesku porušil systém signalizace na železničních přejezdech na trase z Jindřichova Hradce na Kardašovu  Řečici, kde svítilo stále výstražné červené světlo a v jednom případě zůstaly stažené závory