Požár byl na tísňovou linku podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů nahlášen v 17.20 hodin s tím, že ze střechy domu šlehají plameny. Operační důstojníci na operačním středisku hasičů do Vitějovic vyslali profesionální hasiče ze stanice Prachatice se dvěma cisternami a svolali jednotky SDH obcí Vitějovice a Strunkovice nad Blanicí. Následně byl vyhlášen poplach pro dobrovolné hasiče obcí Lhenice, Netolice, Vrbice a Bavorov. Celkem se na požářiště dostavilo 8 cisteren.

"Požár v době příjezdu hasičů ničil statek, a to v plném rozsahu. Byla zasažena střecha, která se následně propadla. Hasiči ihned rozvinuli dopravní vedení vody, ve Vitějovicích pak zřídili čerpací stanoviště. Po dvou hodinách hašení dostaly jednotky požár pod kontrolu. Velitel zásahu nahlásil lokalizaci v 19.21 hodin. Následovalo komplikované dohašování. Úplná likvidace byla nahlášena jednu hodinu po půlnoci," popsala Vendula Matějů.

Druhý stupeň požárního poplachu byl vyhlášen v pátek odpoledne při požáru v Choustníku. Na místě zasahovali profesionálové ze Soběslavi a Tábora a dobrovolní hasiči z Plané nad Lužnicí, Choustníku, Tučap, Chýnova a Deštné.
VIDEO: V Choustníku začala hořet střecha chipsárny

Na požářiště nastoupili vyšetřovatelé. Vzniklou škodu podle mluvčí stanovili předběžně na dva miliony, hodnota uchráněného majetku činí půl milionu. Příčina vzniku požáru je v šetření, které bude pokračovat ve čtvrtek.