"Za oba volné dny evidujeme více než 30 požárů. Dvacet z nich jsou požáry trav a porostů v přírodním prostředí. Oproti běžnému dennímu průměru se víkendové počty násobí," uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů a apeluje na občany směrem k rozdělávání ohňů či pálení klestí.

"Suchý hořící porost v kombinaci s větrem a případné nedodržení bezpečnostních zásad může způsobit velké škody jak na majetku, tak především na životech a zdraví. Pokud není nezbytně nutné, vyvarujte se v tomto suchém období jakéhokoli zakládání ohně v přírodě," varuje Vendula Matějů.

Několik jednotek dobrovolných i profesionálních hasičů likvidovalo do odpoledních hodin v pondělí 21. března rozsáhlý požár trávy u obce Skalice na Táborsku.
Požár trávy u Skalice na Táborsku vítr rozšířil na 2,5 hektaru

U čtyř nedělních požárů, u kterých zasahovaly jihočeské profesionální a dobrovolné jednotky, bylo nutné vzhledem k jejich rozsahu a množství povolané techniky vyhlásit druhé stupně požárního poplachu. Škody jdou do milionů.

Požár stodoly v Hluboké

V neděli 20. března v 9.48 hodin přijali hasiči na tísňovou linku 112 informaci o požáru stodoly v Hluboké nad Vltavou. Do Staré obory v Hluboké nad Vltavou vyjeli profesionální hasiči ze stanice České Budějovice a byl vyhlášen poplach jednotkám SDH obcí Hluboká nad Vltavou, Zliv, Žabovřesky a Hrdějovice. "Protože byl ohlášen požár v plném rozsahu, vyslalo operační středisko na místo celkem 10 cisteren a automobilový žebřík. Průzkum na místě potvrdil, že stodola hoří kompletně. Uvnitř byl uložen materiál používaný pro včelařství. Přestože zásah komplikoval silný vítr, podařilo se požár dostat pod kontrolu již po dvaceti minutách. Další velkou komplikací, kterou velitel zásahu řešil, byla plynová nádrž, která stála v bezprostřední blízkosti hořící stodoly," popsala mluvčí hasičů.

Pět jednotek hasičů zasahovalo u požáru stodoly v Hluboké nad Vltavou.
V Hluboké nad Vltavou shořela stodola, hasičům překážely vichr i trafostanice

Jako posilovou jednotku si proto velitel vyžádal z českobudějovické stanice plynový hasicí automobil a zároveň si přes operační středisko vyžádal přítomnost pracovníků plynárenské pohotovosti. "Pohotovostní firma potvrdila, že nejde o plyn, ale o trafostanici. Je tedy nutné povolat elektrikáře z důvodu jejího odpojení od elektrického proudu. Mezitím pokračovaly hasební práce. Stodola byla požárem zcela zničena," pokračovala Vendula Matějů.

Nakonec hasiči na místo povolali traktor, aby se celý objekt mohl strhnout. Úplnou likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil po třech hodinách, tedy krátce před jednou hodinou odpolední. "Vzniklá škoda na trafostanici činí 250 tisíc a 400 tisíc na shořelé stodole. Vzhledem k tomu, že bude muset být stržena, ale může škoda ještě narůst. Příčina vzniku požáru je v šetření," dodala Vendula Matějů.

U Chýnova hořel dům

Předběžná škoda ve výši 3,5 milionu byla vyčíslena po nedělním požáru podkroví domu v Nové Vsi u Chýnova. Informaci o požáru přijalo Krajské operační středisko HZS Jihočeského kraje krátce před polednem. K požáru vyjeli profesionální hasiči ze stanice Tábor, operační důstojníci svolali jednotky SDH obcí Chýnov, Tábor a Nová Ves u Chýnova. Plameny zničily vnitřek domu a šířily se krovem do střechy. Žádný objekt v okolí hořící chalupy nebyl ohrožen, velitel zásahu po půl hodině hasebních prací hlásil lokalizaci požáru. Jednotky pokračovaly v dohašování. Okolo třetí hodiny odpolední byly dvě dobrovolné jednotky odeslány zpět na základnu. Táborská profesionální jednotka před 16. hodinou předala dohašené požářiště Policii ČR a vrátila se na stanici. Na požářišti zůstala pouze místní dobrovolná jednotka, která zajistila monitoring požářiště po celou noc. Poté místo ještě prohledají vyšetřovatel požárů a policie.

V požáru byla předběžně vyčíslená škoda tři a půl milionu korun.
OBRAZEM: Požár v Nové Vsi u Chýnova způsobil škodu za tři a půl milionu

U Kunžaku plameny zasáhly les

Pět jednotek hasičů zasahovalo u Kunžaku u požáru trávy, která se vznítila poté, co spadnul strom na dráty elektrického vedení. U požáru byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Zasahovali profesionální hasiči ze stanice Jindřichův Hradec a jednotky SDH obcí Strmilov, Kunžak, Studená a Hospříz. "Silný vítr rozfoukával požár do tří směrů. Zasahující jednotky oheň dostaly pod kontrolu okolo půl čtvrté odpolední. Úplná likvidace požáru nastala před 17. hodinou. Vzniklá škoda je nulová," zmínila Vendula Matějů.

Jihočeští hasiči o víkendu opět řešili několik požárů trávy a lesních porostů.
V sobotu hasiče zaměstnalo 9 požárů, zasahovalo 22 jednotek

U Žáru hořelo rašeliniště

Druhý stupeň požárního poplachu vyhlásilo operační středisko u požáru rašeliniště u obce Žár. U ohně zasahovalo sedm jednotek: profesionální ze stanic Trhové Sviny a České Budějovice a dobrovolné obcí Horní Stropnice, Nové Hrady, Údolí, Žár a Trhové Sviny. "Hasiči do areálu firmy museli vniknout násilně – přeštípnutím zámku na vratech. Průzkumem zjistili, že hoří jedna hromada o půdorysu přibližně 10 x 15 metrů a výšce asi 3 metry. Velitel zásahu si vyžádal od majitele firmy nakladač pro přeskladnění hromady, nakonec byly k dispozici nakladače dva. Jednotka SDH obce Údolí zřídila u Žárského rybníka čerpací stanoviště a nastala mnohahodinová práce, během které byla hromada rozhrabávána a prolévána vodou. Zásah trval po celou noc s tím, že na místě zůstaly profesionální jednotka z Trhových Svinů a místní dobrovolná jednotka. V pondělí ráno proběhlo u profesionální jednotky vystřídání směn, doplnění vody a pohonných hmot. Na požářiště byla opět povolána jednotka SDH obce Nové Hrady. Zásah v pondělí pokračoval," doplnila Vendula Matějů.