Požár byl na tísňovou linku nahlášen podle mluvčí hasičů Venduly Matějů čtyřicet minut po poledni. "Na místo operační důstojníci okamžitě vyslali osádky cisteren profesionálních hasičů ze stanic Prachatice a Křemže a dobrovolných hasičů obcí Lhenice, Brloh a Ktiš," vyjmenovává mluvčí. Hasiči v lese zjistili, že les hoří na přibližně hektaru.

"Velitel zásahu si vyžádal další posilové jednotky, svolány byly jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Chroboly a Chvalšiny," vypráví Vendula Matějů. Celkem tedy s požárem bojovalo sedm hasičských jednotek se sedmi cisternami a třemi dopravními automobily.

"Operační středisko vzhledem k rozsahu požáru a množství nasazené techniky vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. Požár se v době příjezdu prvních jednotek šířil lesem dvěma směry. Hasiči ihned vytvořili dopravní vedení vody a zahájili hašení," pokračuje mluvčí v líčení události. Přibližně po půl hodině hašení se podařilo hasičům dostat požár pod kontrolu. Požár se dostal i pod povrch do kořenů, proto museli hasiči vše prolít vodou. Úplná likvidace požáru tak zabrala další tři hodiny. Nikdo nebyl zraněn.