Ve středu ráno krátce po sedmé hodině obdrželo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje informaci o požáru na pile v Kardašově Řečici.

Podle sdělení Venduly Matějů, mluvčí HZS Jihočeského kraje, k požáru vyjeli v 7:03 hodin profesionální hasiči ze stanic Jindřichův Hradec a Soběslav. Poplach byl vyhlášen jednotkám SDH obcí Kardašova Řečice, Pluhův Žďár, Deštná, Veselí nad Lužnicí a Jindřichův Hradec. "Celkem operační důstojníci k požáru vyslali osádky devíti cisteren, čtyř dopravních automobilů a automobilové plošiny. Vzhledem k rozsahu události a množství vyslaných sil a prostředků byl v 7:09 hodin vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu," upřesnila k výjezudu mluvčí.

K požáru přijela jako první místní dobrovolná jednotka. Ta ihned zahájila hašení a podařilo se jí uchránit rodinný dům, který stojí v bezprostřední blízkosti hořícího skladu. "Po dojezdu dalších jednotek a průzkumu podal velitel zásahu zprávu, že se jedná o požár skladu o půdorysu přibližně 30 x 50 metrů. Požár zasáhnul přibližně 2/3 objektu, který v době příjzdu hasičů hořel plamenným hořením. Ve skladu bylo uloženo palivové dřevo a dřevní vata. Uvnitř nebyla žádná osoba, nemáme informaci, že by byl někdo zraněn," pokračovala Vendula Matějů.

Požár domečku v Českém Krumlově
Požár je uhašen, domku shořela střecha.

Včasný dojezd jednotek, rychlá a přesná organizace na místě požáru a okamžité hasební práce znamenaly, že požár byl již v 7:43 lokalizován. To znamená, že se zasahujícím hasičům podařilo dostat jej pod kontrolu, požár se již dále neříší a jednotky jsou na požářišti v dostatečném množství.

Po zabránění šíření požáru pokračovali hasiči v dohašování. "Musí rozebrat všechny konstrukce a prolít je vodou. Skrytá ohniska mohou být i pod zřícenou střešní krytinou. Hasiči u požářiště pro dostatek hasební vody zřídili čerpací stanoviště. Přestože zásah stále trvá, známe již odhad vzniklé škody. Ten se dle vyšetřovatele HZS bude pohybovat na miliónem korun. Příčina vzniku požáru je zatím neznámá," dodala mluvčí hasičů.

Požár a jeho hašení si vyžádaly také dopravní uzavírka a omezení v úseku zhruba 400 metrů vzhledem k odklízecím pracem. Uzavírka může trvat zhruba do 13:35 hodin. 

Ilustrační foto.
Na Písecku začal hořet autobus plný školáků