Podle ohlašovatele, který volal na tísňovou linku, se linul hustý kouř ze sklepa a prostupoval do všech chodeb. Operační středisko k požáru vyslalo písecké profesionální i dobrovolné hasiče včetně výškové techniky.

Mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů popsala: "Průzkum hasičů ukázal, že ohnisko požáru je ve sklepě. Zde byly čtyři sklepní kóje zasažené požárem, který se rozšířil na elektroinstalaci, rozvody vody, stropy. Vzhledem k velmi silnému zakouření vedli hasiči zásah v dýchací technice. Úplnou likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil v 21:34 hodin."

Na místě musela zasahovat také horská služba se skútry.
Běžkaře (83) našli ve stopě u Stožce mrtvého

Současně s likvidací požáru bylo nutné z bytů evakuovat všechny obyvatele. V celém domě bylo celkem 45 lidí.

"Většina z nich se samoevakuovala, když dům opustila sama ještě před příjezdem hasičů. Pěti lidem pomohli zasahující jednotky. Čtyři osoby hasiči evakuovali za pomoci výškové techniky. Požár na domě způsobil škodu za 700 tisíc korun. Příčina vzniku požáru je v šetření," uvedla Vendula Matějů.

S evakuací pomáhali také písečtí dobrovolní hasiči.

"My jsme na základě oslovení hlavního velitele zásahu pomáhali s evakuací. Někteří obyvatelé domu opouštěli své byty samovolně, jiní čekali na naše vyzvání. Bylo připravené i zázemí, aby evakuovaní lidé zůstali v teple," popsal velitel družstva píseckých dobrovolných hasičů Stanislav Kopanič.Na místo požáru preventivně vyjela i záchranná služba, která ale nakonec nebyla potřeba.