Na nedbalost při manipulaci s ohněm doplatila v pondělí zřejmě jedenadevadesátiletá obyvatelka jednoho z bytů v českobudějovické Čechově ulici. Třebaže hasiči, kteří sem krátce po půl čtvrté přijeli hasit požár, dostali plameny rychle pod kontrolu, seniorku už našli v bytě mrtvou.

„Byla jsem u mamky na návštěvě a zaslechla jsem hlasy ženských. Vykouknu z okna a paní říká, že od nás jde kouř. Bylo to ale o poschodí níž. Rychle jsem seběhla a na sousedku, co tam bydlí, bouchala. Ta mi ještě odpovídala: ´Jsem tady, hořím.´ Pak už jsem stihla jen zavolat na policii o pomoc a potom jsme se s mamkou snažily utéct z bytu," líčila dramatickou událost Jiřina Jeníková, svědkyně, jež zalarmovala pomoc.

Právě policisté přijeli jako první a vyrazili dveře bytu, ve kterém hořelo.  Stařence už ani rychlý zásah záchranářů nepomohl. Příčinu její smrti pomůže upřesnit pitva.  Zda seniorka uhořela, nelze podle policejního mluvčího Jiřího Matznera zatím s jistotou potvrdit ani vyvrátit.

„Všechna tvrzení by byla v této fázi pouhou spekulací. Zahájili jsme vyšetřování. Společně s hasiči zjišťujeme příčinu požáru i úmrtí osoby, která byla v bytě nalezena. Jako pravděpodobná se zatím jeví verze nedbalosti při manipulaci s ohněm," uvedl včera krátce po nešťastné události.