Podle policejní mluvčí Hany Millerové šetření prováděli ve spolupráci s vyšetřovatelem hasičů také policisté.

„Na místě bylo vyloučeno cizí zavinění a další kroky ve vyšetřování míry zavinění budou plně v kompetenci hasičského záchranného sboru," sdělila Hana Millerová. Doplnila, že při zásahu policisté zajišťovali jak plynulost dopravy v blízkém okolí hořícího objektu, tak i střežili areál.

Podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů byla zasažena celá střecha a byl vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu a v místě je zřízený štáb velitele zásahu. 

Před příchodem noční směny se oheň začal šířit zřejmě z kotelny, kde se zatápělo pro ohřev oleje na smažení bramborových lupínků, do prostoru mezi betonovým stropem a plechovou střechou.

Na stropě betonové kontrukce byl polystyren a asfaltová lepenka. "Hasiči musejí odřezávat jednotlivé plechy střechy a následne hasit," popisuje náročnost zásahu Vendula Matějů. Plechů jsou stovky. Technologie na výrobu chipsů se snad podařilo uchránit.

"Jeden dobrovolný hasič utrpěl při zásahu  zranění," doplnila Vendula Matějů.

Dopoledne hasiči zásah ukončili a pracovníci chipsárny a bramborárny vyklízeli nepořádek z haly po hasení. 

 Na místě zasahovaly profesionální sbory z J. Hradce, Č. Budějovic a dále dobrovolné jednotky z K. Řečice, Deštné, Veselí, J. Hradce, Hospříze a Lodhéřova. 

Bylo nasazeno kolem 20 kusů požární techniky.

„Hasiči k hašení kromě vody použili také vzduchopěnu a možná ohniska vyhledávali termokamerou. Zásah na střeše byl v prvních fázích zásahu vzhledem k silnému kouři možný pouze v dýchací technice," přiblížila náročnost práce mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Vzhledem k rozsahu požáru a počtu zasahujících jednotek byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Na likvidaci ohně se podílelo na šest desítek hasičů. Náročná akce skončila okolo sedmé hodiny ranní, kdy podle Matějů odjely všechny zasahující jednotky na své základny a na místě zůstala pouze čerstvá směna jindřichohradeckých profesionálních hasičů, která ještě dohasila některá ohniska. Přímo na místě byl zřízený štáb velitele zásahu. Dodávka vody k hašení se řešila kyvadlově z rybníků u silnice na Matnou.

Dopoledne na požářiště nastoupili vyšetřovatelé Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. Výsledkem jejich šetření je předběžná výše škody, a to sedm milionů korun. Z toho dva miliony jsou na zničeném kotli a souvisejících technologiích, pět milionů je pak škoda na 1550 metrech čtverečních zničené střechy.

„Zvládnutý zásah uchránil prakticky veškeré výrobní technologie uvnitř haly. Zároveň hasiči stihli ještě některé stroje a technologie zakrýt igelity, aby nebyly poškozeny hasební vodou," dodala mluvčí hasičů. 

Chipsárna v Děbolíně patří Zemědělskému družstvu Radelo Velký Ratmírov. Jeho předseda Ivan Přech včera Deníku řekl, že snahou družstva je v co nejkratší době obnovit výrobu smažených bramborových lupínků. „Časový horizont zatím ale nejsem schopen sdělit. Krátkodobý výpadek výroby jsme schopni nahradit stávající zásobou," uvedl s tím, že si poděkování za profesionální přístup zaslouží všichni zasahující hasiči.

Obyvatelé Děbolína se shodují v tom, že by bylo dobré výrobu co nejdříve rozjet.