Podle slov mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů byl oheň nahlášen ve čtvrtek dvě minuty před 16. hodinou. Ještě před tím v dopoledních hodinách hořel sklad krmiva v Jilmu na Studensku.

„Požár ve Stříbřeci zasáhl usedlost postavenou do tvaru písmene U. V okamžiku příjezdu hasičů hořela pravá část objektu, kde bydleli majitelé. Ti ale v době požáru nebyli doma, tudíž hasiči nemuseli nikoho evakuovat a nikdo nebyl zraněn. Požár se rozšířil i na nově vybudované podkroví, střechu a po střešní konstrukci se dál přenesl na zadní kolnu," popsala situaci Vendula Matějů.

Za necelé dvě hodiny se podařilo zasahujícím hasičům dostat plameny pod kontrolu.

„Následovalo rozebírání střešní konstrukce, odkrývání izolace, vyhledávání všech ohnisek a jejich dohašování. Hasiči zároveň z domu vynášeli majetek, který nebyl zasažen a podařilo se jej tak před ohněm uchránit," pokračovala Vendula Matějů.

Zásah hasičů byl ukončen okolo 20. hodiny a na požářišti zůstali po celou noc pouze místní dobrovolní hasiči kvůli monitoringu. Příčinu vzniku požáru šetří vyšetřovatel hasičského záchranného sboru ve spolupráci s Policí ČR.

Jednalo se objekt staré hájovny na samotě. „Paní jsme nabízeli azyl v jedné místnosti, ale ona si náhradní ubytování vyřešila nakonec sama," uvedl starosta Stříbřece Jan Zimmel.

Škodu za půl milionu korun způsobil další čtvrteční požár v obci Jilem na Studensku. Podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů byl ohlášen dopoledne na linku 112 a k zásahu vyjeli profesionální hasiči ze stanice Dačice a z dobrovolného sboru ze Studené, kteří měli s sebou i plošinu.

„Oheň zasáhl sklad krmné směsi. Hořela střecha objektu a průzkumem hasiči zjistili, že uvnitř hoří nakladač. Zasahující jednotky dostaly požár rychle pod kontrolu a následná likvidace požáru zabrala další dvě hodiny," popsala Vendula Matějů.

„Po 12. hodině velitel zásahu vrátil dobrovolnou jednotku zpět na základnu a dačičtí hasiči na požářišti zůstali. Rozebírali postupně střešní konstrukci a dohašovali všechna ohniska," doplnila Vendula Matějů.

Hodnota uchráněného majetku činí 200 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byla podle mluvčí hasičů technická závada na nakladači.
V posledních dnech hasiči na Jindřichohradecku zasahovali u několika velkých požárů. Na Silvestra vzplál dům v Ponědraži, na Nový rok hořel strop v domě v Dolním Žďáru a pergola na Cikaru.

V prosinci se v plamenech také ocitl sklad sena na Lišném dvoře u Jindřichova Hradce, zde bylo příčinou úmyslné zapálení.