Velenická jednotka byla podle jejího velitele Karla Jankuliaka vyslána přes českobudějovické operační středisko k zásahu v 14.19 hodin. "Jednalo se o požár komína u bytu pod střechou domu na druhém náměstí v Gmündu. Společně s rakouskými kolegy jsme vyřezávali střechu kolem komína, aby se oheň nerozšířil dál," popsal Karel Jankuliak.

Pokračoval v tom smyslu, že v současné době je na základě podepsané smlouvy kraje s rakouským protějškem takový výjezd podstatně jednodušší. "Dříve byl postup strašně zdlouhavý. Nyní nás kolegové z Rakouska povolali prostřednictvím operačního střediska, přijela i profesionální jednotka z Třeboně," uvedl Karel Jankuliak.

Podle jeho slov si fungování spolupráce při zásahu pochvaloval i ředitel gmündské nemocnice a zároveň šéf tamních dobrovolných hasičů Michael Böhm. V Rakousku je totiž jiný systém a profesionálních sborů, které jsou v režii velkých měst, je jen pár. Zbytek leží na bedrech dobrovolných jednotek. 

"Domluvili jsme se, že se letos sejdeme a rozšíříme naši spolupráci. V Gmündu mají dobré vybavení výškovou technickou, což je pro nás výhodné, kdyby hořelo někde třeba na sídlišti, tak by byl kratší čas dojezdu," pochvaluje si možnosti a výhody spolupráce velitel hasičů v městě u hranic. 

Doplňuje, že zhruba před dvěma roky gmündští hasiči zasahovali ve Velenicích u požáru truhlárny, ale nyní je jednodušší pomoc přivolat.