Extrémně náročný zásah v lese u Brandlína ve středu 8. dubna zaměstnal hasiče na téměř 9 hodin.

Jak doplnila ve čtvrtek ráno tisková mluvčí profesionálních hasičů Vendula Matějů, trvalo téměř šest a půl hodiny než se podařilo hasičům dostat hoření pod kontrolu. "Lokalizaci požáru velitel nahlásil v 18:33 hodin. Likvidace požáru byla krátce před 21. hodinou s tím, že většina jednotek zásah ukončila a vrátila se na základnu a na požářišti zůstala kvůli monitoringu místní dobrovolná jednotka," zmínila.

Požár v číslech

Požárem bylo zasaženo asi 6 hektarů, zasahovalo 11 jednotek, celkem více než 80 hasičů. Na místě v konečném součtu koordinovalo činnost 15 cisteren a 5 dopravních automobilů. Na požářiště dovezli na 600 tisíc litrů vody z toho zasahující policejní vrtulník 30 litrů. Ten během zásahu provedl 30 shozů na hořící porost. V době lokalizace požáru hasiči nasadili ještě 20 vodních proudů.

Provizorní čerpací stanici si hasiči založili na stanovišti v Myslkovicích, kde vodu do cisteren čerpaly 3 plovoucí čerpadla. Likvidace požáru byla nahlášena na operační středisko ve 20.42 hodin.

Požáry lesních porostů patří z hlediska podmínek lokalizace a likvidace požáru k nejsložitějším. "Velmi často je plocha požárů rozsáhlá, těžko přístupná a hašení samotné je obtížné ať už kvůli komplikované dopravě vody nebo nedostatečné únosnosti terénu a dalšími terénními podmínkami, které komplikují dojezd těžké techniky na místo," připomněla Vendula Matějů.

Byl povolán i policejní vrtulník na hašení z výšky.  Zdroj HZS JČ

Oheň se šířil

K požáru vyjely podle prvotních informací osádky 13 cisteren a jednoho dopravního automobilu. Ve 12:44 hodin velitel zásahu přes operační středisko zažádal o letecké hašení, a to vzhledem k šíření požáru a velké náročnosti jeho lokalizace. "Zasažená plocha činí podle prvních odhadů 800 krát 800 metrů a stále se šíří, hoří jak nízký, tak vyšší porost. Byl tedy aktivován vrtulník letecké služby policie," vysvětlila Vendula Matějů.

Mezitím velitel zásahu rozhodl o vytvoření několika čerpacích stanovišť, ze kterých je dodávána voda na požářiště. "Zároveň operační středisko poskytlo informace o čerpacím stanovišti, které bude moci využívat letecká služba. Vrtulník se k požáru dostavil minutu před 14. hodinou a okamžitě se začal připravovat na první vzlet," dodala mluvčí hasičů.

Odhadovaná vzniklá škoda je 100 tisíc korun, hodnota uchráněného majetku dva miliony korun.

Zdroj: Lenka Pospíšilová

Hořelo i v Plané

Další rozsáhlý požár likvidovali hasiči na Táborsku u Plané nad Lužnicí, části obce Strkov. "Zde hořel porost na ploše přibližně jednoho hektaru a oheň se tu velmi rychle šířil dál," podotkla Vendula Matějů. K požáru byli povoláni profesionální hasiči ze stanice Tábor a šest jednotek dobrovolných hasičů z obcí Tábor, Bechyně, Chýnov, Turovec, Sezimovo Ústí a Malšice.

Na požářišti zasahovalo celkem 11 cisteren. "Prvním osádkám zásahových aut se podařilo požár paseky a části lesa ubránit tak, aby se dál nerozšiřoval do té doby, dokud na místo požáru nepřijelo dostatek dalších cisteren," naznačila vývoj zásahu. Přibližně 150 metrů od zasažené paseky hasiči našli asi dvacet dalších doutnajících ohnisek po pálení. V 14:40 hodin byl požár plně pod kontrolou zasahujících hasičů. 

Hasiči od rybníka Hejtman, vzdáleného přibližně 3 kilometry, kyvadlově vozili vodu na požářiště. Plnění cisteren na rybníce zajistili dvěma plovoucími čerpadly. Přímo na požářišti byl požár likvidován šesti vodními proudy. Úplnou likvidaci požáru, a to včetně uhašených ohnisek mimo, velitel zásahu nahlásil v 15:23 hodin. Vyšetřovatel společně s majitelem vyčíslil vzniklou škodu na 20 tisíc korun, hasiči svým zásahem uchránili majetek v hodnotě 1 milion korun.

Třetí les

Pět jednotek hasičů bojovalo s třetím požárem lesa, a to u Zhoře u Tábora. K tomuto požáru vyjeli v 14:17 hodin profesionální hasiči ze stanice Tábor a dobrovolní hasiči obcí Zhoř u Tábora, Chotoviny, Opařany a Přehořov. "Požár hasiči zachytili rychle, zasažená plocha činí 50 krát 50 metrů. V tuto chvíli je požár již uhašen," uzavřela Vendula Matějů.