V prvním kole prezidentských voleb odvolila do sobotního poledne více než polovina voličů. V některých okrscích účast už dopoledne přesáhla 60 procent. Před pěti lety se prvního kola prezidentských voleb zúčastnilo 61,9 procenta oprávněných voličů.

Mezi první voliče v pátek tradičně patřili kromě kandidátů předsedové parlamentních stran a hnutí nebo dosavadní prezident Miloš Zeman. 

Online reportáž

Hlasování nenarušily žádné významnější problémy, moravskoslezští policisté se ale zabývají podněty občanů na možné ovlivnění voleb. Ve Frýdku-Místku si žena stěžovala na motivační dopisy, které naváděly k volbě konkrétních kandidátů, na Karvinsku zase voliči vadilo označení členů volební komise.

Češi hlasovali i v zahraničí

Kvůli rannímu útoku na Kyjev bylo přibližně na hodinu přerušeno hlasování v prezidentských volbách na české ambasádě v ukrajinské metropoli. Volební komise se na tu dobu uchýlila do zdejšího krytu, všichni jsou v pořádku. „Tady se rozezněl poplach. Už před vyhlášením poplachu jsme slyšeli výbuchy,“ vylíčil situaci vedoucí konzulárního úseku zastupitelského úřadu Martin Mužík. 

„Po hodině jsme to hlasování obnovili,“ doplnil později s tím, že letecký poplach už byl odvolán. Svůj hlas na ambasádě podle něj zatím odevzdalo 33 Čechů. Při volbách do Poslanecké sněmovny, které se uskutečnily v roce 2021, tedy ještě před válkou, na české ambasádě hlasovalo celkem 53 lidí.

První kolo prezidentských voleb v Česku, Průhonice
První den prezidentských voleb skončil. Účast místy dosáhla až 50 procent

Celkem 417 krajanů odevzdalo své hlasy v prvním kole prezidentské volby do pátečního uzavření volební místnosti na českém velvyslanectví v Paříži. „V prvním kole tentokrát očekáváme účast kolem 750 lidí, ale doufám, že by jich mohlo přijít až tisíc,“ informoval velvyslanec Michal Fleischmann. 

V zahraničí - konkrétně v Bratislavě - odvolili i hráči extraligových Ocelářů Třinec. Tým totiž na Slovensku v pátek večer odehrál utkání pod otevřeným nebem proti Kometě Brno. „Termíny voleb i našeho utkání byly dány dlouho dopředu, a tak jsme už v půlce prosince hráčům vyřídili žádosti o voličské průkazy. Zájem byl velký, až na dva hráče, kteří volit nechodí nikdy,“ přiblížila mluvčí klubu Dita Ondrejková.

Jak volit prezidenta? 

Lidé si budoucí hlavu státu volí stejným způsobem, jakým vybírají senátora. Na rozdíl od senátních voleb ale mají na celém území republiky na výběr osm stejných kandidátů. Jsou jimi bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel a předseda ANO a někdejší premiér Andrej Babiš. Mezi favority patří také bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

K jejich protikandidátům se řadí poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů, podnikatel Karel Diviš a bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima.

Od volební komise dostane příchozí volič prázdnou obálku s úředním razítkem, do níž vloží hlasovací lístek preferovaného kandidáta či kandidátky bez písemných úprav. Případné přeložení nebo natržení lístku platnost hlasu neovlivní.

Podnikatel Karel Janeček hovoří s novináři poté, co odevzdal na ministerstvu vnitra v Praze petiční archy a přihlásil se ke kandidatuře na prezidenta, 8. listopadu 2022
Janeček napsal na volební lístek Pavla své jméno. Hlas může být platný

Neplatné by byly jen ty oficiální lístky, které by byly přetržené nebo by nebyly vloženy do hlasovací obálky. Neplatným by byl hlas také v případě, pokud by v obálce byly lístky více kandidátů. Obálku s lístkem pak volič před komisí vhodí do volební schránky.

Pokud žádný z kandidátů nyní nezíská nadpoloviční většinu hlasů, postoupí první dva nejúspěšnější do druhého kola. Finále by se uskutečnilo za dva týdny, tedy 26. a 27. ledna.

Spolu s prezidentskými volbami se ve 13 obcích konají místní referenda. Většinou se týkají plánované výstavby, v Kladně je předmětem referenda zákaz hazardu ve městě.