„Prapůvod hledejte v mém dětství. Pocházím z údolí obklopeném z jedné strany rozlehlými ovocnými sady a z té druhé pak kopcovitými masivy hustě porostlými jehličnany. Stačilo vyběhnout za humna, kde nikdy nebyla nouze o maliny, ostružiny, lesní jahody a borůvky, ze kterých se pak na zimu zásobila spíž v podobě džemů, marmelád, kompotů a různých omáček,“ vzpomíná žena na začátky výroby marmelád.
Dnes svým zákazníkům nabízí marmelády všech možných chuťových variací – rybíz, hrušku se zázvorem, citron, hrušku s ostružinami a mnoho jiných. „Nejvíce na odbyt jde jednoznačně malinový džem. Z citrusových pak vedou růžové grapefruity se šafránem nebo mexickou vanilkou a čistá pomerančová marmeláda,“ poukazuje Jaroslava Frančíková na favority.

Nápady, inspirace, receptury na ně vznikají čistě v její hlavě. Sama už by dnes ale jejich výrobu nezvládla. K ruce tak má asistenta a čtyřčlenný tým. „A to včetně mé báječné maminky, která s láskou pečuje o jednu naši velkou zahradu. Díky ní tedy mohou zákazníci ochutnávat ovoce ve skleničkách v prvotřídní domácí kvalitě bez zásahu jakékoliv chemie, dochucovadel, konzervantů a barviv,“ uvádí sympatická dáma.
„Vařím marmelády v malých dávkách, abych zachovala ovoci jeho přirozenou chuť a vůni metodou otevřené měděné pánve. Výrobky jsou připravovány ze sezonního ovoce, převážně z plodů Šumavy, kromě citrusů, které jsou původem z Itálie,“ přibližuje Jaroslava Frančíková své výrobky, které vznikají pod kopcem Želiv v prostorách téměř sto let staré školy.
Jaroslava Frančíková vyrábí marmelády z Pošumaví
Že jsou dělány poctivě a s láskou, dokazuje několik ocenění, které získala. „Zpětná vazba v podobě mnoha ocenění je pro mě známkou, že moje cesta je správná a že výrobky dělám dobře, s láskou a nadšením, které prostě k ruční práci patří. Pro zákazníky pak zárukou, že konzumují výrobky v prvotřídní kvalitě,“ komentuje ocenění Jaroslava Frančíková.
V současné době tvoří více než osmdesát procent její výroby individuální zakázková výroba k nejrůznějším oslavám, výročím a svatbám. Svou vůbec první svatební kolekci marmelád připravila před sedmi lety. Každá svatební marmeláda je dělaná na základě jedinečné receptury, připravené speciálně pro onen velký den. Tu vymýšlí spolu se snoubenci.
Vystihují výjimečný okamžik
„Nehmotné inspirující příběhy přetvářím do hmotných originálních receptur, z nichž vznikají marmelády a džemy na přání k dané příležitosti nebo vystihují výjimečný okamžik. Dávám vzpomínkám rozměr ovocné, květinové a kořeněné chuti a vůně. Snoubenci dávají marmeládě svůj vlastní příběh, já jí pak duši,“ popisuje tvůrčí proces.

A proč název Marmelády z Pošumaví? „Ten vznikl úplnou náhodou a z úst několika mých zákaznic, které mi při každém nákupu říkaly, že moje marmelády mají ucelenou duši složenou z vůní a chutí pošumavských luhů, hájů a lesů a z mého nadšení a vášně pro jejich výrobu,“ vysvětluje Frančíková.
„Stručně řečeno, skrze své výrobky předávám to nejlepší, co malebné zákoutí Pošumaví v podobě zahradních a lesních plodů nabízí,“ dodává.