Za vším stojí majitel Josef Houžvička, který areál v roce 2013 koupil. „Tehdy tu byl jenom takový starý dům, který jsme zrekonstruovali a stodola, ke které jsme část přistavěli, jinak nic,“ vypráví o proměně více než padesátihektarového areálu.

Dodal, že vše přitom začalo celkem nevině. „Vlastním společnost, která poskytuje internet.  A tehdy před lety za námi přišla slečna, která jezdí rodeo s tím, jestli bychom je sponzorovali. Řekl jsem: 'Dobře, ale chci za to naučit jezdit na koních.'  Slovo dalo slovo a stalo se. A pak jsme časem začali uvažovat o vlastním ranči,“ dodává s tím, že na realitách na něj vykoukl právě areál v Jestřebicích.

Manželé Jiřina a Jiří Studničkovi chovají hlemýždě jedlého kaviárového z Afriky ve venkovní ohradě ve Strážově i ve vnitřních prostorách v Bystřici nad Úhlavou. Připravují z nich různé výrobky. Nabízejí je i na trzích. Foto: Deník/Milan Kilián a archiv St
Práce na šnečí farmě: Největší piplačka? Vyřezat skalpelem jatýrka

Dnes tu má patnáct vlastních koní amerického plemene quarter horse, na kterých je možné si zaplatit jízdy. Lidé ale mohou na Ranchi také trávit aktivní dovolenou jízdou na čtyřkolkách, rybařením, střílením z luku, paintballem, ponořením se do virtuálního světa či návštěvou wellness. K zapůjčení tu jsou také kola a elektrokola.

„Snažíme se, aby si tu lidé užili opravdu pěknou dovolenou, aby tu našli opravdu všechno a rádi se k nám vraceli,“ říká Houžvička.Do budoucna by tu dle jeho slov chtěli udělat ještě kurt na squash, tenis nebo volejbal a vybudovali koupaliště.

V současné době jej ale nejvíce zaměstnávají firemní akce, oslavy a svatby. Ranch Jestřebice je svým umístěním v krásné krajině, kompletním zázemím a soukromím ideálním místem, kde mohou snoubenci vykročit do společného života. 

Svatby na klíč 

„Svatby tu mají rodinnou atmosféru. Snoubenci mohou strávit krásný den s lidmi, které mají rádi. My jim vše připravíme na klíč. Nevěsty se ubytují ve srubu, v budově penzionu je k dispozici pětadvacet lůžek. Jídlo dodáváme z vlastní restaurace za použití surovin z vlastní výrobny – Rancherských specialit,“ přibližuje Houžvička s tím, že je možné sedět v saloonu nebo venku na terase.

Aby měli novomanželé ve svém dni co nejlepší podmínky, vyrostla zde letos nejen budova, kde je vedle dvou apartmánů také výčep a kuchyň určená přímo na přípravu jídel při svatbách a oslavách, ale i podium, které bude do budoucna sloužit jak pro svatebčany, tak k pořádání kulturních akcí a promítání filmů.  

Němec Niklas Klingebiel pěstuje mák na Litoměřicku. Foto Deník/Jaroslav Balvín
Jako dítě jedl koláče s mákem, teď ho sám pěstuje. České tradice se ujal Němec

„Měli jsme to jen tak tak, abychom to stihli, protože už na začátku června se zde uskutečnila letošní první svatba,“ popisuje majitel Ranche Jestřebice s tím, že zde dokáží připravit hostinu až pro 180 osob. K tomu používají produkty z nedaleké uzenářské výrobny.  „Byl tam volný prostor, tak jsme si řekli, že to zkusíme. Dnes dokážeme nabídnout poctivé výrobky, které děláme z těch nejlepších lokálních surovin,“ vzpomíná Houžvička.  

Klienti jsou pro něj na prvním místě, a jak sám říká, vždy se jim snaží vyjít vstříc. „Protože zákazník je nejdůležitější člověk v naší firmě,“ doplňuje.  Má on sám na ranči nějaké místo, kde se občas rád na chvíli ztratí? „Když vlezete ke koním, tak je hned dobře,“ uzavírá Houžvička.