Než je zabrzdila pandemie, měli dobře našlápnuto. „Před dobou koronavirovou jsme o hosty neměli nouzi, užívali jsme si až rodinou atmosféru. Lidé k nám chodili jako domů do obýváku. Popovídat si u piva,“ popisuje.

Celou Mallorku před covidem v sezoně okupovalo více než deset milionů turistů ročně, nejen z Německa či Anglie, ale celého světa. „Místní se dokonce bouřili a protestovali proti turistům. S hesly, aby odjeli zpět domů, že kvůli nim mají málo vody a podobně. Teď? Všechno se obrátilo. Za každého turistu jsou vděční,“ uvádí Jergl.

Zlata Biedermannová s přítelem Pavlem Fleischerem na Bali.
Život na Bali? Jím, co jsem nejedla. Vidím, co jsem nikdy neviděla, říká Češka

Před životem na Mallorce pracoval v gastronomickém oboru v Londýně a na největší ostrov Baleár jezdil každoročně na dovolenou. „Až jsem se před třemi lety rozhodl vyměnit smoking, pětihvězdičkové hotely a nevlídné počasí Anglie za tričko, kraťasy a slunce. Nechceme tady dělat velký byznys. Jen mít normální život a dělat, co nás baví,“ povídá.

Tatarku jedině českou

Původně měl v plánu nechat se zaměstnat, náhoda jej ale nasměrovala k provozu vlastního podniku. Majitel půjčovny kol ho jednou upozornil, že místní bistro bude volné k převzetí. „Dal jsem se dohromady s českým kuchařem a Slovákem. Koncept jsme zvolili mezinárodní, děláme burgery, pro Angličany i Fish and chips, ale československá kuchyně nemohla chybět,“ přibližuje Jergl.

Teď už nejsou tres chicos (v překladu tři kluci), protože kuchaře nahradila kuchařka Simona, která na ostrově žije dvě desetiletí. Trio doplňuje Dušan.

Při liturgickém rituálu odvedení entit do světla používá Jaroslav Drábek po vzoru předků kadidlo. Foto: Patrik Uhlíř
Nikdy nevyvolávejte démony, varuje profesionální lovec duchů

Rostislav Jergl si pochvaluje, že může vymýšlet jídelníček přímo na pláži. Na menu se objevuje i smažený řízek, o uplynulém víkendu si lidé mohli pochutnat třeba na slovenské specialitě bryndzových haluškách. „Například tatarku si vozíme z Čech, vyzkoušeli jsme různé evropské i místní rádoby tatarky, ale není to ono,“ vypráví.

Čechů je podle něj na ostrově registrovaných zhruba tisíc. „Mnozí ale na podzim kvůli pandemii a ztrátě práce odjeli. Mallorca je z devadesáti procent závislá na turismu,“ podotýká.

Pláže jsou podle něj prázdné i v současnosti. „Turistů je zatím málo, ale věřím, že se to brzy zlepší. I když cesta k normálu bude dlouhá. Nechci to vzdát. Už se ukázalo, že po rozvolnění sem okamžitě na sezonu najíždějí Němci. Chtějí tady být,“ říká.

Pijí "Budejoviky"

Pandemická opatření byla nastavena i na autonomních Baleárech přísná a pro restaurační zařízení poněkud komplikovaná. „Otevřeno mohlo být jen v určité hodiny a jinak je to přes týden a o víkendu. Před pár dny to zase upravili. Lidé jsou z toho zmatení,“ uvádí provozovatel.

Krásné okolí domu na Jukatánu, kde stráví 14 dní litoměřičtí záchranáři
Relax v mexickém ráji. Záchranáře za nasazení obdarovali podnikatelé z Ústí

I čeští fanoušci podniku a Mallorce věrní dovolenkáři 3 Chicos už kontaktují, že k nim v příštích měsících dorazí. Není divu, rozmanitý ostrov láká na výšlapy a treky v horách a kaňonech i válení se na bezpočtu nádherných plážích. Jak Jergl zmiňuje, stále se dá najít i panenská skrytá pláž.

Českému pivu prý dávají před španělskou třináctkou přednost i místní. „Když na sluníčku vypijete jedno silné pivo, můžete tak akorát zahájit siestu a šlofík. I Španělé si už raději objednávají Budejoviky, jak tradiční jihočeskou značku piva vyslovují. Chutná jim,“ dodává s úsměvem.

Mallorca
* Největší ze španělských ostrovů, je součástí autonomní provincie Baleáry.
* Rozloha asi jako Karlovarský kraj, počet místních obyvatel 900 tisíc. Před začátkem pandemie se ostrov nafoukl o více než deset milionů turistů ročně.
* Dne 9. 5. 2021 skončila po šesti měsících platnost nouzového stavu na celém území Španělska.
* V případě Baleárských a Kanárských ostrovů bude i nadále při příjezdu vyžadován negativní PCR test ne starší než 72 hodin. Cestující mířící na Baleárské ostrovy musí před odletem vyplnit elektronický formulář dostupný na spth.gob.es.
* Jednotlivé autonomní oblasti si po svém upravují uzavírací hodiny restaurací, barů a zábavních podniků, jakož i jejich maximální obsazenost.