Vybrali jsme pro vás trasu, kde narazíte opravdu na několik parádních turistických krás. Začneme na nádraží v Jedlové, kam jezdí vlaky z Děčína, Rumburka, Šluknova, Mladé Boleslavi nebo také z Prahy.

Po necelých třech kilometrech narazíte na krásnou rozhlednu Jedlová, kde na vás čeká úžasný výhled, ale také možnost občerstvení. Poté vyrazíme zpět a po červené dojdeme na zříceninu hradu Tolštejn. Další skvělé výhledy a další možnost občerstvení. Tenhle úsek nám zabere 2,5 kilometru. 

Cyklistický výlet po Labské stezce.
Nejkrásnější výlet Polabím: Na kole do lázní, skanzenu i do keltské osady

Z Tolštejna se dá dojít na Luž, nejvyšší kopec Lužických hor. Ten leží ve výšce 793 metrů nad mořem, je na hranici s Německem a pokud se dostanete až na samotný vrchol, čeká na vás rozhledna, která se postavila teprve nedávno. Tady už si trochu šlápneme, z Tolštejna to je sedm kilometrů.

Nádherný rozhled i návštěva zámku

Pokud si užijeme dalších krásných výhledů, třeba i na sousední Německo, máme dvě možnosti. Můžeme pomalu sejít do Svoru, kde je vlakové nádraží. Cestou navštívíme Chatu Luž, přehradu Naděje, kde se můžete i vykoupat.

Výlet v Lužických horách - rozhledna Hvozd.Výlet v Lužických horách - rozhledna Hvozd.Zdroj: Deník/Jaroslav Zeman

Dále vás čeká ledová jeskyně, nebo zřícenina hradu Milštejn. Celkově je to z Luže na vlak do Svoru zhruba 10 kilometrů. 

Druhá možnost je pokračovat z nejvyššího vrcholu tamních hor na rozhlednu Hvozd, která je opět na hranici s Německem.

Cesta zabere něco málo přes devět kilometrů. Odměnou vám budou opět parádní výhledy a také další možnost občerstvení. 

Plešné jezero
Nejkrásnější výlet Šumavy: Na Třístoličník a Plechý, užijí si i milovníci vlaků

Z Hvozdu pak můžete seběhnout do Krompachu, kde si ještě můžete prohlédnout tamní zámek a tvrz a najdete zde autobusovou zastávku, který jede třeba směrem do Nového Boru. 

Jde to výlet na celý den, ale pokud vyjde počasí, bude stát za to. Tak neváhejte a poznejte některé krásy Lužických hor.

Cesta Lužickými horamiCesta Lužickými horamiZdroj: se svolením mapy.cz