Předchozí
1 z 18
Další

Pálení čarodějnic na jihu Čech 

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Ilona Pergrová
Statek Sněhurka v Českých Budějovicích pořádá v sobotu 30. dubna od 14 h Čarodějnický rej. Děti se mohou těšit na hravé úkoly, koně, poníky, tombolu, skákací hrad a kouzelníka. Na akci zapálí symbolickou hranici a bude táborák s možností opékání buřtů, které si účastníci přinesou. Na místě bude k dispozici čaj a káva. Vstupné 50/90 Kč.


Pálit čarodějnice budou o Filipojakubské noci v sobotu 30. dubna v Kaplici. Přijďte v 17 h do Městského parku, kde se bude létat na košťatech, návštěvníci si zahrají čarodějnické kuželky, čeká je jízda na koni, malování perníků a disciplíny jako sedání na lopatu. Večerní průvod půjde na Suchý Vrch. Tam bude následovat ohnivá vatra, čarodějnický tanec, UV tanec a zahraje DJ Fanny.


Tradiční pálení čarodějnic zažijete také v sobotu 30. dubna v Dačicích u rybníku Vražda. Přijďte v 19 h k finančnímu úřadu, odkud vyjde průvod s lampiony, muzikanty a mažoretkami.


Bohatý program včetně čarodějnické diskotéky, stezky odvahy nebo her se soutěžemi a odměnami přichystali v Milevsku. Nebude samozřejmě chybět opékání špekáčků a vatra. Vystoupí místní taneční skupiny a děti budou soutěžit o nejhezčí čarodějnou masku. Přijďte v sobotu 30. dubna v 17 h do milevského amfiteátru. Vstup bude zdarma.


Čarodějnice se sejdou na kouzelném odpoledni a večeru také v Týně nad Vltavou v sobotu 30. dubna 15 h u Informačního centra. Můžete se pak dívat na průvod v maskách k otáčivému hledišti, soutěže nebo se přidat na diskotéku. Na čarodějnickém reji se bude pálit vatra a opékat buřty. V 18 h hraje ohnivá kapela  Dr. PeToM.


Na čarodějnickou tancovačku a zábavu vyrazíte v pátek 29. dubna ve 20 h do kulturního domu v Borovanech. Akci pořádá spolek Bo-ženy. Zahraje kapela Dixie.


V Lomnici nad Lužnicí budou v sobotu 30. dubna stavět tradiční májku a pálit čarodějnice na Farské louce v 16 h. Součástí bude průvod čarodějnic, čarodějů a bludiček i zábava.


Město Jindřichův Hradec pořádá čarodějnickou akci s dobrovolnými hasiči. V sobotu 30. dubna mohou přijít malé i velké čarodějnice v 18.30 h do parku pod gymnáziem. Děti se můžou těšit na soutěže. Zatančíte si na diskotéce Michala Arnošta. Budou se opékat buřty. Děti v kostýmech čarodějů a čarodějnic dostanou dáreček.


V Jindřichově Hradci můžete vyrazit na pálení čarodějnic také na letiště, kde se od 14 h bude létat nejen na koštěti.


Na koupališti ve Volyni se čarodějnice, čarodějové a lesní lid slétnou v sobotu 30. dubna v 16 h. Odlétají od proluky u lékárny, budou sněmovat u ohně, kde si opečou i něco dobrého. Po setmění uvidíte ohňostroj a dokud bude oheň hořet, užijete si rej.


Čarodějnický rej s lampionovým průvodem si užijí i volarské děti v sobotu 30. dubna. V 15 h uvidí u pošty na tržnici pohádku. Rej nastane v 16 h na náměstí, kde se děti zúčastní dílniček, soutěží, her a dostanou odměny. V 18.30 h se shromáždí účastníci lampionového průvodu u Staré školy. Vychází se v 19 h. Na hasičské louce zapálí oheň v 19.30 h.


V Panské zahradě ve Strakonicích se budou v sobotu 30. dubna od 16 h scházet malé i velké čarodějnice. Přijít můžou s košťaty nebo bez, vítaná jsou i jiná strašidla. Na místě si můžete opéct buřta. Vstup zdarma. K využití bude připraven fotokoutek a malování na obličej, těšte se na ohnivou show a zapálení hranice nebo diskotéku pro děti a koncert kapely Scéna. Bude soutěž o nejlepší čarodějnici.


Čarodějnický slet nevynechají ani v Prachaticích. Přijďte v sobotu 30. dubna od 17 h na Velké náměstí, kde si děti zasoutěží, můžou si nechat pomalovat obličej, vyrazí na střelnici nebo budou dovádět ve skákacím hradě. Špekáčky s sebou.


Čarodějnické hrátky, soutěže a pečení párků zažijete ve Vimperku v sobotu 30. dubna. Čarodějnický rej začíná v 19 h na letní scéně. Ve 21 h uvidíte lampionový průvod na trase z letního kina a zase zpátky. Připravena bude i ohňová show.


Speciální program se koná v táborské Garagi v sobotu 30. dubna. Přijďte od 9 h na Čarokrásný den a Čarodějnice. Dopoledne se bude akce věnovat tématům zdraví, krásy a pohybu, odpoledne bude v čarodějnickém stylu. Můžete vybírat na jarním bazárku oblečení, uvidíte prezentace kosmetiky nebo módní přehlídku. Budete přihlížet ukázce líčení a přivoníte k parfémům, bude se cvičit pilates, jóga a tančit. Uslyšíte besedu Karolíny Mikšíkové Život, na který metr nestačí. Děti si zahrají v dětském koutku nebo si nechají malovat na obličej a zatančí si na dětské diskotéce. K dispozici bude i fotokoutek. Budou se také zapalovat oheň a péct buřty. Nakoupit můžete ve stánkovém prodeji, přichystané budou speciální drinky a menu. Příchod v maskách organizátoři vítají. Vstupné 150 Kč. Děti mají vstup zdarma.


Loučit se se zimou a vítat jaro budete na Čarodějnické a májové slavnosti ve Špejcharu Měšice. Známí a sousedé tam budou zdobit májku v sobotu 30. dubna. Už od 9 h budou připravovat májový strom a stavět vatru. Zdobit se májka a jarní věnce začnou ve 13.30 h. Stuhy si přineste vlastní. Od 13.30 h se také účastníci pustí do vyrábění. Budou se vázat věnce, vyrábět amulety, aj. s Kvítím z Dolan. V 16 h vztyčí máku a současně začne dětské čarodějnické vyrábění. Děti si z proutí a dalších kouzelných předmětů zhotoví košťata. Od 17 h začnou klání pro velké i malé soutěžící. V 18 h si můžete na místě koupit špekáčky z místní farmy za výhodnou cenu a opéct si je. Vatru zapálí v 19 h. Celý den od 13 h bude na místě občerstvení, na celodenní výstavě se dozvíte o jarních tradicích a můžete se zvěčnit ve fotokoutku.

Keltský svátek Beltain také připadá na sobotu 30. března a bývá spojován s Valpuřinou a Filipskojakubskou nocí. Svátek související s plodností zahrnuje mimo vyhánění dobytka na pastvu také pálení ohňů, házení obětin do plamene a ohnivé rituály. Magický večer připomenou od 18 h na Housově mlýně v Táboře. Uvidíte ukázku šermu, uslyšíte přednášku či irské pověsti za doprovodu harfy. Filmovou zbrojnici na Housově mlýně si prohlédnete ve 14., 15., 16. a 18 h.

Jarní pozorování ptáků

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Roman Dušek
Na jarní procházku ptačím světem se můžete vydat v sobotu 30. dubna ve Volarech. Sraz zájemců je v 8 h na náměstí. Provedou vás ornitologové Martin Lazarovič a Lumír Vozábal. S sebou si můžete vzít dalekohled. Součástí procházky bude i odchyt a kroužkování ptáků.

Rybářské závody

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/VLP Externista

V Lodhéřově na Jindřichohradecku se budou v sobotu 30. dubna konat Rybářské závody. Půjde o nejdelší ulovenou rybu a o součet hmotností celkového úlovku. Účastnit se můžete i bez rybářského lístku. Přijďte v 6 h.

Vydejte se na pochod Chelčický škrpál

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Kateřina Chládková
Na turistický pochod pro radost i zdraví Chelčický škrpál se vydejte v sobotu 30. dubna. Vychází se v 9 h od Sportbaru Chelčice. Dospělí platí startovné 50 Kč, děti a psi jdou zdarma. Turisté si mohou vybírat ze tří tras podle obtížnosti. Zajištěno bude občerstvení. Účastníci dostanou diplomy a keramický chelčický škrpál. Odměny vyráběli klienti v Chelčickém domě sv. Linharta.

Festival hamburgerů

Burger FestBurger FestZdroj: Deník/Jan Karásek
Pochutnáte si od pátku 29. dubna do neděle 1. května v obchodním centru Čtyři Dvory. Koná se tam totiž Burger Street Festival. Ochutnáte ty nejvyhlášenější burgery, hranolky, drinky i zmrzliny a další dobroty. Vstup je zdarma. Přijďte v pátek a v sobotu od 10 do 21 h a v neděli od 10 do 20 h.

Trh s africkým ovocem

Africké trhyAfrické trhyZdroj: Lukáš Petržela
Exotické ovoce z Afriky bude k dostání v sobotu 30. dubna v českobudějovickém IGY Centru. Tam budete moci od 9 do 18 h ochutnat tropické ovoce vypěstované ugandskými farmáři, bude zralé a bez chemie. Kromě čerstvého ovoce z Afriky trhy nabídnou i sušené ovoce, extra kvalitní čaje, džemy a další.

30. Salesiánský ples

Zatančit si můžete v KD VltavaZatančit si můžete v KD VltavaZdroj: Racek Attila
Zatančíte si v sobotu 30. dubna na 30. Salesiánském plese v KD Vltava. Přijďte v 19 h.

Trhy v Žižkárně začínají

Trh v ŽižkárněTrh v ŽižkárněZdroj: archiv Žižkárny
Od  neděle 1. května se budou každých 14 dní v prostoru českobudějovické Žižkárny konat od 9 do 13 h jarní trhy. Prodávat se zde budou sušené ovoce, paštiky, uzeniny, domácí těstoviny, přepuštěné máslo, ořechová másla, med spousta dalšího. Podle organizátora Jana Mádla budou tentokrát více koncipované jako nedělní brunch. Návštěvníci se sejdou s přáteli na kávě a čaji a dají si dobroty jako wafle, domácí zmrzlinu, buchty, polévku, obloženou bagetu nebo nachos a setkají se s přáteli.

Tanec na jihu Čech

Tančírna. Ilustrační fotoTančírna. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Denisa Krejčí

Mezinárodní den tance oslaví v Písku v pátek 29. dubna. Cílem akce bude přiblížit lidu tanec. Přijďte si zatančit v 16.30 h do Palackého sadů.

I Blatná se roztančí v pátek 29. dubna. Od 13 h se na náměstí Jiřího z Poděbrad bude v rámci akce Blatná tančí až do 14.30 h vyučovat současný balet. Ve 14.30 h následuje lekce afro dance a v 15.30 h přijde na řadu kubánská salsa. V 16.30 h můžete sledovat ukázky tanečních stylů. V 17 h uvidíte společnou choreografii Blatná tančí.

Poslední šance vidět výstavu

Výstava malíře Tomáše RybičkyVýstava malíře Tomáše RybičkyZdroj: Stanislav Tošner
Už jen do pátku 29. dubna uvidíte výstavu Tomáše Rybičky ve staré radnici v Soběslavi. Talentem obdařený handicapovaný malíř své neobyčejné obrazy maluje hlavou.

Májový jarmark

Jarmark v Českém KrumlověJarmark v Českém KrumlověZdroj: Deník/Zuzana Kyselová
Od pátku 29. dubna do neděle 1. května se na českokrumlovském náměstí Svornosti koná májový jarmark. K dostání tam budou tradiční české laskominy a pochutiny, uvidíte ukázku řemesel a zakoupíte tam dárky vhodné pro máj, měsíc lásky.

Kozel zahradníkem

Farmářské trhy. Ilustrační fotoFarmářské trhy. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Veronika Bernardová
V českokrumlovské zahrádkářské kolonii Vyšehrad v ulici Na svahu zajděte v sobotu 30. dubna mezi 9. a 12. h na zahrádkářský jarmark Kozel zahradníkem. Nakoupíte tam sazenice, květiny, stromky, řemeslné výrobky, pochutiny či kosmetiku.

Otevírá Království lesa

Herec Divadla kejklíře Slávka Vjačeslav NečunajevHerec Divadla kejklíře Slávka Vjačeslav NečunajevZdroj: Deník/Jiří Dintar
Království lesa na Lipně otevře v sobotu 30. dubna Gábina Partyšová. Přijít můžete od 10 h. Na místě vystoupí také Kejklíř Slávek spolu s Lišákem Foxem. Uvidíte i Rarášky, Kubulu kouzelníka se psem Edou a uvidíte Ekopohádky. Zkusíte si vyrábět v přírodních výtvarných dílničkách, zhotovíte si medailon a zahrajete si hru Tajné písmo zvířátek. Divadlo kejklíře Slávka si připravilo několik kejklířských vystoupení. Zúčastníte se také bubenického workshopu a budete modelovat z balónků. Na místě bude i edukační stánek hlubocké zoo.

Swingový večer s klarinety

Klarinetový soubor PrachaticeKlarinetový soubor PrachaticeZdroj: Jan Hovorka
Poslední dubnový pátek 29. dubna bude Klarinetový soubor Prachatice koncertovat v aule prachatického gymnázia. Od 19 h zahrají swingové melodie, blues i jazz. Soubor, který letos oslaví 16 let na swingově laděném programu, zahraje skladby Glenna Millera, George Gerschwina, Jaroslava Ježka, Paula Desmonda i Františka Jančíka. Představí se klarinetisté Jan Hovorka, Petr Chalupský, Tomáš Janoušek a Vít Neužil. Někteří vystoupí také sólově se svými improvizacemi. Zazpívá Petra Sovová. Na kytaru bude hudebníky doprovázet Tomáš Mayer. Setkáte se s texty Marcely Haspeklové.

Hudební vystupení i závod konvic

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Roman Kořinek
Na festivalu DYI Fest Cesta Tábor uslyšíte od soboty 30. dubna do neděle 1. května do ranních hodin ve Ctiborově mlýně na adrese Novákova 387, Tábor na dvorku, u ohně či ve sklepě hned několik kapel. Třeba v 19.40 h zazní na dvoře skupina Chrobopop z Rožnova pod Radhoštěm post punk, ve 23 h u ohýnku vystoupí písničkář Šrája a po něm ve sklepě vystoupí Lusky u Plzně. Na dvorku od 14 do 16 h můžete sledovat závod rychlovarných konvic, který se bude konat už počtvrté. Ohřívat se bude 0,5 l. Chcete-li závodit, je nutná rezervace.

Poslední den festivalu Literatura žije

Jaroslav Rudiš.Jaroslav Rudiš.Zdroj: Deník/Jiří Kohout

Festival živé literatury Literatura žije končí v pátek 29. dubna. Poslední den si užijte program v českobudějovické kavárně Kabinet CB. Děti můžete vzít s sebou. Od 16 do 18 h se tam totiž koná Literárně výtvarný workshop právě pro ně. Vy si mezitím můžete zajít od 16 h na čtení a besedu prozaičky Jakuby Katalpy, autorky knih Zuzanin dech, Němci, Je hlína k snědku? atd. Následuje od 17.30 h čtení a diskuze Budiš Rudiš se spisovatelem Jaroslavem Rudišem. Ten vás seznámí svou poslední knihou Winterbergova poslední cesta. Od 19 h poznáte slampoetry, specifický básnický přednes, který se pohybuje na pomezí recitace a performance. Vystoupí Vašek z Aše, Tali a Brigádník Honza. Těšte se také na hudební čísla dvojky Šimona Felendy a DJ Ramela, které bude na pomezí poezie, slamu a rapu. Večer zakončí pražská písničkářka a slamerka Tali.

Prohlídkou vás provede její spoluautorka a kurátorka

Prohlídková trasa Hostinské pokojeProhlídková trasa Hostinské pokojeZdroj: Deník/Radka Doležalová

Vyrazte v neděli 1. května na netradiční prohlídky zámku Hluboká. Provede vás kurátorka Mája Havlová, spoluautorka prohlídkové trasy Hostinské pokoje. Vezme vás do prostor hostinských pokojů a apartmánů ve druhém patře zámku, kde ubytovávali Schwarzenberkové své návštěvy včetně evropské smetánky. Tito hosté navštěvovali zámek v lovecké sezoně, kromě honů chodili na plesy, koncerty, divadelní představení a na živé obrazy, ve kterých i účinkovali. Vyberte si z prohlídek ve 10, ve 12 a ve 14 h. Potrvají možná i déle než hodinu a půl.