Předchozí
1 z 23
Další

Filmy i koncerty ve Slavonicích

Oblíbený festival Slavonice festOblíbený festival Slavonice festZdroj: archiv Slavonice fest
Až do neděle 7. srpna pokračuje letní filmový a hudební festival Slavonice. Vybírat můžete z rozmanitého programu na www.slavnonicefest.cz. Například v pátek 5. srpna od 12.30 h uvidíte v kulturáku snímek Klan Gucci, v kině Stodola od 17.15 h francouzské drama s herečkou Juliette Binoche Kdo si myslíš, že jsem, v 17.15 h na scéně Škola náměstí animovaný snímek Moje slunce Mad aj. V 17 h zazpívá v marížské stodole Lenka Dusilová. V sobotu 6. srpna například navštívíte od 17.15 h ve sále Institut 2 severskou romantickou komedii Nejhorší člověk na světe nebo ve 21.15 h ve Spolkovém domě zadjete na dokument Slunovraty Petra Nikla. V 16.30 h navštivte v stodole v Maříži koncert Kuře v hodinkách, od 21 h ve slavonickém kulturáku hraje Vypsaná Fixa. V neděli 7. srpna zajeďte do Maříže na koncert Jiřího Schmitzera, který začíná od 15 h, po něm od 16.30 h následuje Mucha. Vítězný film festivalu v kategorii Cena diváků a vítězný studentský snímek zhlédnete od 18.30 h v kulturáku ve Slavonicích.

U hradu zazpívají čeští interpreti

Tomáš Klus. Ilustrační fotoTomáš Klus. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Festival předních českých hudebních interpretů, který se odehrává v krásném prostředí památek, Hrady.cz připadá na jihu Čech na pátek a sobotu 5. a 6. srpna. V Rožmberku nad Vltavou vystoupí například v pátek 5. srpna od 16.30 h Pokáč, od 18 h Anna K., od 20 h Tomáš Klus či od 21.30 Mig 21. V sobotu si například poslechnete od 12.30 h Xindla X, ve 20.30 h koncertují Chinaski a od 23.30 h nastoupí Rybičky 48. Více programu na www.hrady.cz.

Jazzové hvězdy přijely do Českých Budějovic

Jihočeský jazzový festivalJihočeský jazzový festivalZdroj: Deník/Jaroslav Sýbek
V Českých Budějovicích pokračuje ještě o víkendu Jihočeský jazzový festival. V pátek 5. srpna přijďte od 17.30 h na Piaristické náměstí, kde uslyšíte turicko-rakousko-česko-maďarské vystoupení muzikantů Turumtay, Erdogan, Liška a Dés. Jazzu, rapu a beatboxu se tam budou věnovat česko-nizozemská dvojka Ondřej Štveráček Space Project a Andy Ninvalle. Nakonec uslyšíte latin jazz kubánských umělců Harold Lopéz – Nussa Quintet. V sobotu 6. srpna začíná na Piaristickém náměstí program od 17.30 h. Uslyšíte electro big band Cotatcha Orchestra, slovinské Jazoo a hlavního hosta festivalu Bobbyho Watsona, který vystoupí s uskupením Libor Šmoldas Quartet. V neděli 7. srpna můžete od 19 h zavítat k altánu pod kaštany v Úsilném, kde vás čeká contemporary jazz v podání Mirek Surka Quartet a Štěpána Markoviče. Od 19.30 h navštivte v Hluboké nad Vltavou na náměstí Československé armády jazzový a soulový Lee Andrew Davison Quartet.

Pousí se o nejdelší krajku

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Jana Kotalová
Zajděte v sobotu 6. srpna na VI. ročník Krajskářských slavností Sedlice s podtitulem Z pohádky do pohádky. Konají se od 10 do 17 h v prostorách sedlického náměstí a v parku. Na programu bude módní přehlídka krajkových oděvů a doplňků, paličkované krajky, fotokoutek, jarmark, dětské divadlo. Na radnici si prohlédnete hned několik výstav, a to prostorové krajky Strom pohádek a Louky či přehlídku kostýmů ze slavných českých pohádek. Konat se tam bude také soutěžní přehlídka Bienále Sedlice 2022. V Kostele sv. Jakuba nejdete Velkou vánoční výstavu, v budově fary si prohlédnete rukodělné techniky. Na místě se přítomní pokusí o zápis do České knihy rekordů výrobou maxikrajky. Účinkují kapela Cross a Ajan kvartet, vystoupí dětský soubor ze ZŠ Sedlice, představí se Divadlo Máma a táta, děti pobaví také kejklíř a klaun.

Vyrazte na fantasy festival

Českobudějovický fantasy festival  Na tahuČeskobudějovický fantasy festival Na tahuZdroj: archiv festivalu Na tahu
Od pátku do neděle 5. až 7. srpna se v Českých Budějovicích bude konat druhý ročník fantasy festivalu Na tahu. Program najdete na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity v Dukelské ulici a v letním kině Háječek. Například v sobotu od 14 h v letním kině najdete venkovní laser game, cosplay z Českých Budějovic, virtuální realitu, burzu knih a komiksů i soutěž. V pátek tam uvidíte od 21 h promítání snímku Star Wars: Epizoda V – Impérium vrací úder. Čekají vás ale ještě stolní RPG hry, deskovky, přednášky, workshopy, kvízy aj. Více na www.fest.natahu.tv.

Zakončení festivalu Operním gala i Barokním večerem

Blíží se Barokní večerBlíží se Barokní večerZdroj: archiv MHF
Mezinárodní hudební festival Český Krumlov vrcholí. Těšit se můžete v rámci závěrečného víkendu například na páteční oslavu barokního umění, hudby a tance. Barokní večer navštívíte v pátek 5. srpna od 19.30 h v Zámecké jízdárně. Těšte se na oslnivé barokní kostýmy a historický soubor Barocco sempre giovanne a sólisty, předního českého houslistu Jiřího Vodičku, sopranistku Helenu Hozovou a trumpetistu Marka Zvolánka. V Klášterní zahradě od 18 h zahraje Colorul People Trio a od 20.30 h se bude promítat muzikál Moulin Rouge. Bohatý doprovodný program bude i v sobotu 6. srpna v Klášterní zahradě. Od 10 h si tam zacvičíte s živou hudbou, od 14 h se zúčastníte kreativních dílen, ve 22.30 h vystoupí DJ Max W. a Michal Hadaš. Vrcholem 31. ročníku bude v sobotu od 20.30 h Operní gala, které najdete v Pivovarské zahradě. Na programu budou Mozart, Puccini, Rossini, Donizetti aj. Zazpívá sopranistka Jana Šrejma Kačírková, uslyšíte tenor Pavola Bršlíka i basbaryton Borise Prýgla. Doprovodí je Pražská komorní filharmonie.

Kapely se sejdou na hrišti v Deštné

VojtaanoVojtaanoZdroj: Deník/Vilém Maruš
Deštník fest zve na pátek 5. srpna na hudební vystoupení na hřišti v Deštné. Od 17 h si poslechnete kapely jako UDG, Honza Křížek Band nebo Vojtaano. Vstupné na místě 390 Kč. V sobotu 6. srpna můžete přijít na Kulturní den nejen pro děti, který začíná od 13 h. Vstupné bude 150 Kč, děti do 12 let mohou přijít zdarma.

Cirkus, akrobatické show a klauni

mělecká skupina Blackout Paradoxmělecká skupina Blackout ParadoxZdroj: Deník/Roman Dušek
Cirkusová představení uvidíte od pátku 5. srpna do neděle 8. srpna v Táboře. Koná se tam totiž 11. ročník mezinárodního festivalu pouličního divadla Komedianti v ulicích. Argentinský nový cirkus Compañía Per Se vystoupí v pátek ve 20 h na Žižkově náměstí a v sobotu od 19 h na Tržním náměstí. Těšte se na klaunskou akrobatickou show pro dva. Francouzská umělkyně Anaëlle Molinario se představí v pátek v 19.30 h a v sobotu ve 14 h na Žižkově náměstí. Uvidíte show s dovednostmi hadí ženy a hula hoop. V pátek se můžete těšit také od 20 h na koncert kapely Cirkus Brothers, který si poslechnete na Žižkově náměstí. Večer zakončí ve 22 h ohňová groteskní show Blackout paradox: RECOMBINATION. V sobotu od 13 h předvede Studio Damúza v Pražské ulici představení s loutkami z ovoce a zeleniny Špílmachr – Jenovéfa. Všechny tři dny se můžete pobavit na Žižkově náměstí a v přilehlých ulicích s Animáky a interaktivními scénkami mimů, klaunů, žonglérů a chůdařů.

Muzikanti pomáhají malému Adámkovi

Vpravo Aleš BrichtaVpravo Aleš BrichtaZdroj: Deník/Vilém Maruš
Na Kozím Hrádku se v sobotu 6. srpna koná tzv. Spirit Fest. Benefiční koncert má za cíl pomoci Adámkovi Mihálovi, těžce postiženému dítěti, jehož ozdravný proces stojí ročně přes 350 000 Kč. Vystoupí Utíkej, One Spirit, Jarek Filgas band, Miloš Dodo Doležal, Jaroslav Albert Kronek a Alband, Aleš Brichta a Láďa Křížek. Vstupné 690 Kč.

Oslavte kelský svátek Lughnasad

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Archiv Housova mlýna
Na Housově mlýně v Táboře slaví v sobotu 6. srpna keltský svátek Lughnasad. Svátek připadá na 1. srpna, kdy se žádá boha Lugha, boha úrody, aby nedošlo ke katastrofě v čase zrání obilí. Přijít můžete od 18 h. Zhlédnete šermířská vystoupení, uslyšíte vyprávění irských legend za doprovodu harfy nebo se podíváte do Filmové zbrojnice. Večer vyvrcholí rituální sklizní.

Hurá na piknik k řece

Piknik. Ilustrační fotoPiknik. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Zdeněk Traxler
Na Piknik u řeky zajděte v Týně nad Vltavou v sobotu 6. srpna od 16 h. Přijďte na nábřeží u starého mostu. Fine Food Academy si pro vás připravila kulinářskou show, půjčit si můžete grily, deky nebo gramofon na vlastní LPíčko. Připraven bude letní parket.

Festival loutek a cirkusu 

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Jiří Sláma

V Poštovní ulici v Prachaticích nebo v Muzeu loutky a cirkusu v případě nepříznivého počasí se v sobotu 6. srpna od 10 h koná Floutek, festival loutek a cirkusu. Uvidíte pohádku Zvířátka a loupežníci Studia dell´arte, Divadlo Koňmo zahraje hru Vyprávění starého vlka aneb pravda o Karkulce v podání divadla Koňmo a Loutky bez hranic vás nechají nahlédnout do Bramborového království. Hrát bude orchestr Péro za kloboukem. Zúčastníte se i tvořivých dílen.

Ocitnete se v pravěku

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Jaroslav Sýbek
Pravěký den zažijete v sobotu 6. srpna v Přírodovědném muzeu Semenec v Týně nad Vltavou mezi 10. a 19. h. Užijete si dílny s ražbou mincí, mletí obilí či pečení placek na ohni, rozděláváním ohně, zpracováním ovčí vlny, pravěkou převlékárnou, výrovou došků a provázků z rostlin, kamenickou dílnou či malováním na kůži. Zajít můžete i na archeologické přednášky nebo na představení Snědené slunce.

Setkání v Netolicích

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Hana Rabenhauptová
Přijďte v sobotu 6. srpna na Posezení pod lípou v Netolicích. To se koná od 15 h na náměstí. Hned zkraje uvidíte pohádku Udatný Matyáš, v 15.45 h se představí Sportovní klub moderní gymnastiky Máj České Budějovice, v 16 h, v 17.30 h a v 18.30 h přijde na řadu Netolická pětka a mezitím se seznámíte se Spolkem hezkých holek pro Jámu a okolí, a to v 17 a v 18 h.

Představí se třeboňské lázně 

Prezentace třeboňských lázní, Lázeňská Třeboň, nalákala  na náměstí místní, rekreanty i lázeňské hosty.Prezentace třeboňských lázní, Lázeňská Třeboň, nalákala na náměstí místní, rekreanty i lázeňské hosty.Zdroj: Deník/Kamila Šmídová
Vyrazte v sobotu 6. srpna na akci Lázeňská Třeboň, kterou si užijete na Masarykově náměstí. Od 9 do 16 h tam nejdete řemeslný trh. Akce bude slavnostně zahájena v 10 h. Muzikálový koktej přinese v 10.15 h zpěvák Roman Vojtek. Od 11.30 h zahraje Jindřichohradecký Big Band. Ve 13.30 h vás čeká vystoupení Viktor Dyk Waw a od 15 h zpívá Big Papa. Mezi 10. a 14. h si děti mohou zasoutěžit v rámci animačního programu, budou se také prezentovat třeboňské lázně a můžete si zkusit kineziotaping. Mezi 10. a 15. h si děti mohou nechat pomalovat obličej a v 10.30 h je jistě potěší projekce v kině Světozor s filmem Mimoni 2 – Padouch přichází.

Přijďte se podívat na farmu na zvířátka

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Lenka Pospíšilová
Ekoagrofarma Hájná hora ve Vimperku zve na den otevřených dveří na sobotu 6. srpna mezi 10. a 16. h. Farma se zaměřuje na  na chov skotu masného francouzského plemene Limousine a chov koní, její součástí je jezdecký oddíl. Těšte se na plemena různých velikostí, anglonubijské kozy, slepice, kachny, krůty, prasta plemene Kune Kune, morčata i králíky. Vstup zdarma.

Pískem zazní jazzová hudba

Jana KoubkováJana KoubkováZdroj: Libor Duchoň
V Palackého sadech se v pátek 5. srpna koná mezinárodní jazzový festival Jazz in Písek. Vystoupí mezinárodní kapela B/Y Organism, kytarista a skladatel z Jeruzaléma Elon Turgeman, hudebnice Jana Koubková, kapela Tribute 2 Headhunters s perkusionistou Michito Sanchesem. Hudební večer začíná v 16 h. Vstupné zdarma.

Hudba, poezie i zážitky aneb Jakou barvu má Písek

Vyrazte na festival. Ilustrační fotoVyrazte na festival. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Jaroslav Sýbek
Mutikulturní festival hudby, poezie a zážitků Jakou barvu má Písek připadá

. Přijďte od 10 h do Palackého sadů. Tam například od 11 h uslyšíte swing v podání Honzy Kašpárka. Ve 12 h si poslechnete rozhovor s ředitelkou Zemského hřebčince Hanou Stránskou. Ve 13 h zazní jihočeská dechovka Šumavská osmička. V 15 h hraje dívčí rocková skupina z Bechyně Vo106. Připomenuty budou i slavné osobnosti, a to v 15.50 h rozhovorem s Františkem Palackým, kterého představí místostarosta města Ondřej Veselý, a od 19.30 h rozhovorem s Fráňou Šrámkem v podání T. Jiříka. V 18.30 h hraje budějovická oldies kapela Inspirace, ve 20 h si na závěr poslechnete swing, jazz a evergreeny v podání kapely Jazzika. Večerem provází Miroslav Mareš.

Zvěčněte se v historických kostýmech

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Martin Vokurka
Nechat se vyfotit v historických kostýmech můžete v sobotu 6. srpna od 10 do 17 h a v neděli 7. srpna od 10 do 15 h v muzejním ateliéru Muzeu fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci. Domů si odnesete jedinečné retrofotografie před ručně malovaným pozadím. Z dobových kostýmů a rekvizit, které si s sebou můžete vzít i vlastní, vyberou dospělí i děti. Pořadatel doporučuje předchozí rezervaci.

Historický souboj, bojová letada i vyhlídkové lety

Letecký den v srpnu 2019 v areálu Aeroklubu Jindřichův HradecLetecký den v srpnu 2019 v areálu Aeroklubu Jindřichův HradecZdroj: Vlastimil Vránek
Letecký den zažijete v Jindřichově Hradci v sobotu 6. srpna. Přijďte od 9 h na jindřichohradecké letiště. Můžete se zúčastnit vyhlídkových letů a uvidíte ukázky letadel. Největším tahákem bude přelet gripenů JAS-39, který bude na řadě po 12. h. Prohlédnete si bojový vrtulník, uvidíte historický souboj letadel z 1. světové války, čekají vás seskoky parašutistů i akrobatická vystoupení letadel. Přítomen bude i Petr Kopfstein – vítěz Red Bull Air Race Challenger Cupu.

Zajděte si poslechout Bratry Ebeny

Bratři EbenovéBratři EbenovéZdroj: Deník/Miroslav S. Jilemnický
V Panské zahradě ve Strakonicích vystoupí v pátek 5. srpna kapela Bratři Ebenové ve složení tří bratrů Marka, Kryštofa, Davida Ebenových a hudebníků Pavla Skály, Jaromíra Honzáka a Jiřího Zelenky. Od 19 h uslyšíte průřez jejich tvorbou.