Pocta Františku Bílkovi

V neděli 22. srpna začíná Hudební festival k poctě Františka Bílka a Josefa Bohuslava Foerstera. Koná se až do 17. září v Chýnově a Hartvíkově. V neděli v 17 h bude ve farní zahradě zahájena výstava František Bílek - Josef Bohuslav Foerster. V kostele nejsvětější trojice v Chýnově uslyšíte první koncert. Vladimír Roubal zahraje na varhany, zazpívá Olga Černá. Vstupné je dobrovolné.

Na pohádku do Vildova mlýna

Přiveďte děti v neděli 22. srpna na divadelní pohádku do Vildova mlýna. Tam hraje Divadlo Koňmo. Zahraje představení Vyprávění starého vlka aneb Pravda o Karkulce. V loutkovém představení se přímo od vlka, který nesnese, aby se o něm šířily fámy, dozvíte, jak to ve skutečnosti tenkrát bylo. Přijďte ve 14 h. Vstupné na místě 120/80 Kč.

Strakonice – Do města Strakonice přijede legendární kapela Olympic, aby zahrála v pátek 20. srpna v 19 h ve strakonickém letním kině. Kapela ve složení Petr Janda, Milan Broum, Jiří Valenta a Martin Vajgl vám zahraje svůj repertoár z posledních čtyř alb Souhvězdí šílenců, Souhvězdí drsňáků, Souhvězdí romantiků a Trilobit. Nemohou chybět ale ani staré známé hity. Vstupné 490 Kč.

Maryša: Příběh vraha v Blatné

V Blatné na zámku se můžete těšit na letní inscenaci doku-dramatu Maryša: Příběh vraha od bratří Mrštíků. Představení o nejslavnější vraždě v dějinách českého dramatu se odehraje pod širým nebem v zámeckém parku v podání Jihočeského divadla. První představení odehrají herci v pátek 20. srpna od 20 hodin a druhé pak následující den, tedy v sobotu 21. srpna taktéž od 20 hodin.

Vhodné je pro diváky od patnácti let. Vstupné je 150 Kč.

Zahrají na paštické varhany

Již po patnácté se po celých Čechách koná Český varhanní festival. Koncertuje se na varhany slavné i ty, které známe jen z literatury. Bez ohledu na velikost a význam města festival objíždí místa, kde propaguje historické varhany. Hrají na ně profesionální čeští i zahraniční varhaníci. V neděli 22. srpna festival zavítá i do Paštik na Strakonicku. Od 17 h uslyšíte v kostele Sv. Jana Křtitele koncert sopranistky Gabriely Eibenové, za varhany usedne Jan Viktora.

Mirotické setkání loutek a hudby

V Miroticích, na ostrově u Dolejšího mlýna, proběhne v pátek 20. a sobotu 21. srpna divadelně-hudební piknik. Letos je připravena opravdu pikantní slavnostní hostina. Servíruje se v trávě, jako vždy pod širým nebem. V nabídce je divadlo, muzika, balet, tanec, nový cirkus, nebo kouzelník. Můžete ochutnat opravdu všechno! Vždy se totiž hraje jen na jedné scéně a to je výhoda tohoto tradičního setkání. Těšit se můžete například na Gibsy.cz, divadlo Víti Marčíka, Radka Bakaláře, divadla Toy Machine, Buřt, Harmonika, divadlo Rudy Hancvencla a mnoho dalších.

Na Sokolák na pivo

České Budějovice se stanou v pátek 20. srpna městem piva. Přijďte ochutnat nápoje místních minipivovarů, najdete je všechny na jednom místě, a to na Sokolském ostrově. Festival začíná ve 14 h. Vstup zdarma.

Přijďte na multižánrový festival

Nenechte si ujít 6. ročník multižánrového festivalu Transforma. Ten se koná od pátku 20. srpna do neděle. Na programu bude hudba, divadlo, čtení, skate, architektura atd. Přijede například básník Šimon Leitgeb nebo kapela Dukla, poslechnete si vystoupení slampoetry a budete svědky závodů na kole po táborských vertikálách.

Pivo a muzika v zámeckém parku

V zámeckém parku Myslkovice se koná třetí ročník pivních slavností. Ochutnáte piva z lokálních minipivovarů Brandlínská Kuna, Chotoviny, Kokeš, Obora, Trasformátor. Zahrají vám kapely Peshata, Kocovina, Utíkej!, Lihovina a Manever. Přijďte v sobotu ve 13. h.

Porce burgrů a hudby

Burgrový openair festival navštívíte v Táboře. Ten se zde koná poprvé. Přijďte v sobotu od 12.30 h do Garage Tábor. Ochutnáte rozličné typy hamburgerů a dostanete i velkou porci muziky. Zahraje vám česká country rocková skupina Děda Mládek Illegal Band, přijede také bechyňská kapela Vodovod. Děti se mohou těšit na skákací hrad, malování na obličej, taneční skupinu Sarah aj. Vstupné na místě 200 Kč.

Ondřej Havelka a Melody Makers v divadle i u vína

Ondřeje Havelku a Melody Makers si poslechnete v Táboře. Vystoupí v sobotu v 19 h ve velkém sále Divadla Oskara Nedbala. Těšte se na koncertní show swingu a hot-jazzu. Po koncertě se muzikanti přesunou do divadelní zahrady, aby vám zahráli k ochutnávce vína. Vstupné 390 Kč.

Svět fantazie Jindry Čapka

Navštivte v českokrumlovských Klášterech výstavu Svět fantazie Jindry Čapka. Uvidíte na dvě stě originálních knižních ilustrací pro děti i dospělé. Seznámíte se s dílem mezinárodního výtvarníka, který žije a tvoří v Českém Krumlově. Mezi jeho ilustracemi najdete tajuplné krajiny, nadpřirozené bytosti, objevíte svět fantazie a pohádkové příběhy. Za svůj život Jindra Čapek ilustroval přes sedmdesát knih, českých i zahraničních, získal mnohá zahraniční ocenění, spolupracoval se známými autory. Děti čeká na výstavě kreativní úkoly a kvízy spojené s pohádkovými příběhy. Mohou se zúčastnit výtvarné soutěže a vyzkoušet svou představivost. Otevřeno je od pondělí do neděle od 10 do 18 h. Vstupné 190 Kč.

Pouť a spousta muziky

V sobotu 21. srpna se koná ve Vyšším Brodě Starobartolomějský trh a pouť. Akce se odehraje na náměstí, v kostele a v parku. Od 8 h bude v kostele Sv. Bartoloměje mše. Mezi 9. a 18. h navštívíte atrakce, jarmark řemesel, trh, tvůrčí dílny, děti si mohou nechat malovat na obličej. Od 11 do 18 h se jim o zábavu postará také divadlo Mazec se svým netradičním programem pro hodné i zlobivé. Ve 13 h vás čeká divadelní představení Trapas nepřežiju aneb Ten řízek nezvedej! Hrají Michaela Dolinová a Ladislav Ondřej. V 15 h se dozvíte o příběhu náčelníka Velkého Vola a jeho kmene na představení Indiánská vesnice. Hraje se od 15 h. Program Splněná přání vám od 17 h přinese komediální písničkový příběh muzikantů Vendy a Lojzy. Na hlavním podiu od 10 h a od 13 h zahraje dechovku jihočeská Podhoranka, v 11.45, 14.45 a 16.45 h vystoupí bubeníci Ay Caramba. Ve 14 h si poslechněte autorské čtení Sandry Pogodové. Na vystoupení s názvem Hoď se do pogody! se vám také herečka podepíše, nebo se s vámi vyfotí. Slavné swingové melodie a největší hity světové i české pop music vám v 15 a v 17 h zahraje Metropolklub. V 18 h vystoupí Gipsy Marek, ve 21 h a ve 22.30 h ho vystřídá B-IG. Ve 22 h vás čeká podívaná v podobě ohňostroje.

Dobový víkend

V Dio restauraci Putim zažijete v sobotu 21. srpna v 10 h dobový víkend. Uvidíte ukázku středověkých řemesel, jízdu na koni, děti si užijí skákací hrad, malování na obličej nebo pohádku, šermíři vám předvedou své umění, zastřílíte si lukem ochutnáte něco z grilu.

Koncert na slámě

Na poli u Netěchovic vznikne unikátní amfiteátr z balíků slámy. Na koncert smyčcové kvarteto z okolí Jindřichova Hradce Sharen Quartet vás v pátek 20. srpna doveze v 19 h z vltavotýnského autobusového nádraží autobusový svoz. Staví v 19.15 na parkovišti pod kostelem a v 19.30 h na zastávce Blanice. N akoncertu na slámě zazní jazz, rock, pop, klasika i nejnovější hity.