Předchozí
1 z 16
Další

Advent v centru Českých Budějovic

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Jaroslav Sýbek

Živý kulturní program Českobudějovického adventu odstartuje v pátek 25. listopadu ikona české populární hudby 80. let zpěvák Stanislav Hložek, na jeho vystoupení se můžete těšit od 20 hodin. Celý víkend si navíc můžete vychutnávat setkání s přáteli a nákupy v adventním městečku na náměstí Přemysla Otakara II., připravené je tu i letové kluziště, kolotoč pro děti, vánoční vyhlídkové kolo a mnoho dalšího. V sobotu 26. listopadu se můžete těšit i na slavnostní rozsvícení vánočního stromu, který se v centru rozzáří v 16.30 hodin. Po rozsvícení nebo před ním si můžete dát na zahřátí punč i něco dobrého na zub.

V Táboře se zjeví andělé

Ilustrační foto.Ilustrační fotoZdroj: David Petlán

Přijďte se v pátek 25. listopadu v 17 hodin podívat na slavností rozsvícení vánočního stromu na Žižkovo náměstí v Táboře. Předvánoční atmosféru zpříjemní kapela Swing Band Tábor, Andělská poštovna a zjevení andělů.

Vychutnejte si Andělskou Hlubokou

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Edwin Otta

Festival desítek kulturních, charitativních a církevních akcí pro malé i velké, bez kterého si Hlubočtí už ani nedokáží advent a Vánoce představit, to je Andělská Hluboká. Letos odstartoval její šestý ročník.Hlavní program je pro návštěvníky připravená na náměstí a v sobotu 26. listopadu se tu lidé mohou od 11 do 20 hodin sejít na trzích. Od 13 do 17 hodin k přátelským setkáním a nákupům budou znít i koledy.
Nejmenší si jistě rádi nechají pokreslit obličej a zavítat mohou tak do vánoční dílny Hluboká v pohybu.„Od soboty 26. listopadu a další dva víkendy mohou také děti odpoledne přinést do našeho kostela svatého Jana Nepomuckého dopis Ježíškovi a stéblo slámy do jesliček, aby Ježíškovi bylo teplo,“ zve farář hlubocké farnosti Tomas van Zavrel.

Ve slavnostní duchu se ponese i první adventní neděle. Ve 13 hodin se náměstím rozezní koledy, své vystoupení mají nechystané i Townshend International School, pěvecký sbor Slavíčci z Hluboké a zazpívat přijdou idětičky z místní mateřské školky. Nedělní program vyvrcholí v 17 hodin rozsvícením vánočního stromu a zpíváním koled s kapelou Zlatý Skořápky. Od dopoledních hodin se na náměstí budou konat trhy provoněné adventní náladou.

Zahájení adventu v Českém Krumlově

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Lubor Mrázek

Zazpívat si koledy od širým nebem, bavit se v průvodu andělů, popíjet punč na nejkrásnějším náměstí…To vše můžete v Českém Krumlově. První adventní víkend otevře vánoční trh, těšit se můžete i na vánoční písně, tvořivé dílny a slavnostní rozsvícení stromu.
Už první víkendový den se ponese ve slavnostním duchu. V sobotu 26. listopadu je na 15 hodinu připravené zahájené vánočního trhu na náměstí Svornosti. Od 15 hodin si můžete užít vystoupení kapely Nakřáplý šišky, kterou v 17 hodin vystřídá jihočeská kapela Corso Beat.
Program si můžete vychutnat i v Klášterech, kde je připravená pohádková sobota s Andělský tvořením ozdob na stromeček a dalších dekorací, která začíná v 10 hodin a pokračovat bude až do 18.00.
V ten samý čas budou v Klášterním dvoře a Řemeslné uličce otevřené řemeslné dílny. Přivítají všechny, kteří si chtějí prohlédnout nebo vyzkoušet práci brašnáře, kováře, hrnčíře, včelaře, sklářky a valchářky. Kdo bude mít zájem, může si vyrobit vlastní nebo zakoupit již hotový výrobek od řemeslníků.
Až se setmí, to znamená od 17 do 19 hodin, jsou v klášterním muzeu připravené adventní komentované prohlídky za svitu svící.
Neděle bude v Českém Krumlově patřit otevření adventu a rozsvěcení vánočního stromu, které je na náměstí Svornosti připravené na 16.30 hodin.
Kdo se nemůže dočkat, tomu zkrátí čekání Pohádka o Kačence a raráškovi v podání divadla LÁRYFÁRY, odehraje se v Městském divadle od 15 hodin, vstup je 100 Kč. 

V Borovanech rozsvítí strom a napíší Ježíškovi

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Miroslav S. Jilemnický

V neděli 27. listopadu zahajují advent v Borovanech a program akce se chystá opravdu bohatý. Ve 14 hodin si užijí hlavně děti, pódium před zámkem přijede totiž Ježíškova poštovna, kde mohou malovat svá přání pro Ježíška. Odpolední program na nádvoří počítá i se zahájením výstavy Ladovská zima mezi betlémy a představení Borovanského betlému. Těšit se můžete také na vystoupení skupiny Zlatý skořápky a jejich vánoční písně a koledy, vystoupení dětí z MŠ Borovany i Školkový Neuvěřitelný Amatérský Pěvecký Sbor. Program vyvrcholí v 18 hodin rozsvícením vánočního stromu a vánočním ohňostrojem.

 

Na vánoční trhy můžete zajet do Blatné

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Radek Cihla

Přijďte se naladit na blížící se Vánoce, navštivte v sobotu 26. a v neděli 27. listopadu vánoční trhy na zámku v Blatné. Otevírají se v 10 a zavírají v 17 hodin, pořídit na nich můžete nejen dobré víno a pochutiny, ale také tradiční vánoční výrobky, které vykouzlí vašim blízkým úsměv na tváři.

Obloha plná hvězd

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Roman Dušek

Zažijte noční hvězdnou oblohu digitálně v sobotu 26. listopadu v planetáriu v Českých Budějovicích. Akce začíná v 17 hodin. Jedná se o pořad pro rodiny s dětmi, který si můžete užívat celých 55 minut. Vstupné pro dospěle 140 Kč a pro děti 100 Kč.

Pohádkové bytosti z kovárny v Selibově už se chystají na Vánoce

Živý betlém v SelibověŽivý betlém v SelibověZdroj: Deník/Lucie Kotrbová

Hastrmánci, čerti i ostatní pohádkové bytosti z Pohádkové kovárny v Selibově u Protivína se již moc těší na Vánoce. Pokud vás zajímá, jaký stromeček si zdobí čerti, co mají hastrmani na stole při štědrovečerní večeři a jak se slavily Vánoce třeba v minulém století, můžete kovárnu navštívit. Vánoční pohádková kovárna je otevřená v sobotu 26. listopadu a v neděli 27. listopadu, otevřeno je od 11 hodin do 16.30 hodin. Pokud jste už napsali dopis Ježíškovi, a byli přes rok alespoň trochu hodní, můžete psaní do Selibova přinést a v kovárně na něj dostanete razítko jako doporučení pro Ježíška, že vám toto přáníčko má splnit. Vstupné je 95 Kč.

Rozsvícení vánočního stromu v Písku

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Jana Urbanová

Do Písku se můžete v neděli 27. listopadu vypravit na zahájení adventu na Velkém náměstí. Setkání pod vánočním stromem spojené s žehnáním adventním věncům se koná v 10 hodin dopoledne. Poslechnout si můžete i nádherné české adventní zpěvy – roráty v podání folklórního souboru Písečan. Samotné rozsvícení vánočního stromu je  plánované na 17 hodinu, ale už v 15 hodin odpoledne otevře Nebeský poštovní úřad, kde mohou děti poslat dopis Ježíškovi. 

Zahájení adventu v Prachaticích

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Jana Vandlíčková

Vydejte se v neděli 27. listopadu na slavnostní zahájení adventního času, které se chystá na prachatickém Velkém náměstí a v Kostele sv. Jakuba. Vánoční strom se rozzáří v 18 hodin, adventnímu věnci požehná vikář P. Petr Plášil a o zapálení jeho první svíce se postará starosta města Jan Bauer. Zahájení adventu zpříjemní svým vystoupením také muzikálová zpěvačka Radka Fišarová. V kostel sv. Jakuba si můžete navíc ještě od 19 hodin vychutnat koncert pro varhany a housle v podání Pavla a Víta Kohoutových. Zazní díla velkých mistrů jako J. S. Bach, W. A. Mozart i A. Dvořák.

Adventní nedělní setkání v Třeboni

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Kateřina Butaki

Adventní nedělní (27. listopadu) setkání se koná na Masarykově náměstí v Třeboni. Akce začíná v 16.30 hodin.Těšit se můžete na zpívání u adventního věnce s dětmi z MŠ Sluníčko a na rozsvícení první svíce s Českým nadačním fondem pro vydru. Na místě bude stánek třeboňské Záchranné stanice pro volně žijící živočichy.

Adventní neděli chystají i v Pivovaru Prachatice

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Miroslav S. Jilemnický

Užijte si pohodovou první adventní neděli (27. listopad) v Pivovaru v Prachaticích. Program začíná v 16 hodin a  odstartujete pohádkou O dvanácti měsíčkách, za vstupné dáte 50 Kč. Těšit se můžete i na koncert kapely The Acoustic, který začíná v 16.30 hodin. K tomu všemu si můžete dát punč, víno, pivo i domácí cukroví.

Vánoční dílna v Písku

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/VLP Externista

Tradiční rukodělné vánoční dílny proběhnou v sobotu 26. listopadu v Městské knihovně v Písku, začínají od 9.30 hodin. Přijďte se naladit na vánoční atmosféru a vyrobte si adventní věnec, dekorace nebo drobné dárky pro své blízké.

Výstava vláčků v Českých Budějovicích

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/VLP Externista

Klub modelářů České Budějovice vás zve na výstavu vláčků, která se koná od pátka 25. do neděle 27. listopadu na Lidické ulici 226 v Českých Budějovicích. V pátek je otevřeno od 15 hodin do 19 hodin, v sobotu od 10 hodin do 19 hodin, v neděli od 10 do 17 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Adventní výstava v Českých Budějovicích

VýstavaVýstavaZdroj: Externí autor

Adventní výstava s novou tvorbou Renaty Štolbové i dalších autorů se pořádá v sobotu 26. listopadu a v nedělí 27. listopadu v Komorní galerii u Schelů v Českých Budějovicích. V sobotu mají otevřeno od 10 h do 12 h a v neděli od 10 h do 16 h.