Vítkův hrádek má otevřeno

I přes koronakrizi se můžete vypravit na zříceninu šumavského hradu Vítkův hrádek, která se nachází na pravé straně Lipna nad osadou Sv. Tomáš ve výšce 1053 m. n. m. Od Přední Výtoně je Vítkův hrádek vzdálen 6 km a 7 km od města Frymburk. Hrad sloužil původně ke strážení obchodní stezky a byl založen v polovině 13. století Vítkem z Krumlova. Pyšní se obytnou věžní (Donjonem). Vlastnila ho krumlovská větev Vítkovců, Rožmberci, Habsburkové, Eggenbergové, Schwarzenbergové. Velkou rekonstrukcí objekt prošel mezi lety 2004 a 2006, postaveny zde byly poté i kiosky. Z nejvýše položeného hradu v České republice se můžete rozhlédnout po Šumavě, na Lipno, uvidíte Novohradské hory a dokonce rakouské Alpy. Vítkův hrádek je přístupný v lednu o víkendech a svátcích od 10 do 16 h.

Co hrozí dětem na internetu?

Moje kino live je kino, které navštívíte u vás doma v obýváku. Pořadatelé chtějí navodit atmosféru kinosálu a promítnout snímky bez pauz. Čekají vás úvody tvůrců či kinařů, divácké reakce, zvuky z kinokavárny a skvělá hudba. Promítá se jako v kině ve stanovený čas. V sobotu 9. ledna vás si pustíte dokument Víta Klusáka a Barbory Chalupové V síti na tabuizované téma seuxuálního obtěžování nezletilých na internetu. Tři dospělé ženy, které se zdají být mnohem mladší, vystupují na sociálních sítích jako dvanáctileté dívky. Za 10 dní je osloví 2458 sexuálních predátorů, obtěžovali je i vydírali. Poznáte šokující taktiky predátorů a uvidíte, jak se otočily proti nim. Vstupenku za 100 Kč zakoupíte přes goout.net, poté dostanete mailem odkaz, kde film uvidíte.

Koncerty z letiště

Jihočeská filharmonie nemůže momentálně kvůli koronakrizi vystupovat na veřejnosti, a tak z netradičního místa, kterým je letiště v Plané, pořídila záznamy nových koncertů. Proč právě letiště? Koncertní síň v kostele sv. Anny, kde Jihočeská filharmonie sídlí, prochází rekonstrukcí. Prosklenou prázdnou halu na letišti si muzikanti chválí pro akustiku a vzdušnost. Koncerty si pustíte na youtube kanálu Jihočeská filharmonie. Uvidíte a uslyšíte, jak orchestr vystupoval o koronakrizi např. s Ivou Bittovou či s Nezmary nebo vůbec první koncert z letiště Malované na skle.

Výšlap na Němcův kopec zdokumentujte

V Nové Včelnici připravili novoroční výzvu. Ta se týká výšlapu na Němcův kopec, který můžete zdolat do konce ledna a zaslat fotografie (či videa) z výletu na mail starosty starosta@vcelnice.cz. Nejlepší snímky budou uveřejněny ve včelnickém zpravodaji. Fotografie také vkládejte na facebook s označením města Nová Včelnice.