Dívčák má otevřeno i nyní

Z Boršova nad Vltavou se můžete vydat na výlet na soutok Křemežského potoka a Vltavy, kde se tyčí zřícenina hradu Dívčí Kámen, který je přístupný i v těchto dnech. Trasu začnete po červené turistické značce přes most na levý břeh Vltavy. Na cestě proti proudu půjdete kolem jezu a malé vodní elektrárny. Na protějším břehu uvidíte Zátkův mlýn, továrnu na těstoviny. Dál vás čeká romantická jarní procházka podél vysoké skalní stěny, která se odráží v řece. Nad Boršovem nad Vltavou, zhruba po 2,5 km, můžete odbočit k hradišti a k pomníku sestřeleného amerického pilota. Po červené dojdete k zřícenině, jíž není možné minout. Těsně před ní dojdete ještě k vodní elektrárně. Dospělý zaplatí na místě vstupné 70 Kč, snížené vstupní činí 30 nebo 50 Kč. Zpět se můžete vydat vlakem z obce Třísov.

Projděte se po Zlaté stezce

Na procházku se můžete vydat po naučné stezce lemující historickou Zlatou stezku. Vychází se z prvního zastavení Pasovská brána z prachatického Štěpánčina parku. Trasa je dlouhá až 33 km, dá se zkrátit. Poslední zastávkou je hraniční most přes Mechový potok u Českých Žlebů.

Pohled na Lipno z Vítkova Hrádku

Pohledem na Lipensko se můžete kochat z Vítkova Hrádku. Z osady Svatý Tomáš se vydejte po červené turistické značce. Po cestě minete poutní kapli Božího těla z roku 1347. Zřícenina hradu Vítkův Hrádek nebo též Vítkův Kámen je zřícenina hradu ze 13. století a je nejvýše položeným hradem v Česku. Nachází se ve výšce 1035 m. n. m. Přístupná je i nyní.