Hamlet, Omelette, Ebony a Ivory. Účastníky nezvyklé studie byla čtveřice prasátek plemen Yorkshire a Panepinto, kterou vědci vedli k tomu, aby pomocí joysticku hrála jednoduchou 2D tenisovou hru.

Za úspěšně zdolanou úroveň prasata obvykle dostávala odměnu, ve hře však pokračovala i poté, co se automat, který jim přiděloval jídlo, rozbil. Jako motivace jim tak stačilo pouhé povzbuzování ze strany vědců, upozornil zpravodajský server BBC

Samička veleštíra císařského s mláďaty na hřbetě
Tajemství štírů: samička dokáže nést až stovku mláďat. Problém je, když má hlad

"Studie tohoto typu jsou důležité. To, jakým způsobem se k prasatům chováme a co s nimi děláme, na ně má dopad. Ostatně, stejné je to u všech vnímajících bytostí," konstatovala vedoucí projektu Candace Croneyová.

Pozoruhodný výkon 

Už jen skutečnost, že prasata dokáží - navzdory absenci rukou či prstů - videohry, označil vědecký tým za "pozoruhodnou". Zapojit do hry se dokázala všechna, jejich výsledky se však různily.

Ze dvou prasat yorskhirského plemene dosahoval lepších výsledků Hamlet. Stejně jako Omelette se ale s narůstající obtížností vyrovnával jen těžko - v pozdějších fázích byla prasata úspěšná v necelé polovině pokusů, uvedla BBC. 

Drobný užovkovitý had Chironius scurrulus, přezdívaný také jako hladká mačeta savany
Bolivijský prales odhalil poklad. Skrýval druhy zvířat, které věda neznala

Ještě větší rozdíl panoval mezi oběma zástupci miniaturního plemene Panepinto. Zatímco Ivory dosáhl cíle v přibližně 76 procentech případů, Ebony to dokázala pouze ve 34 procentech případů. 

Vědci ocenili zejména skutečnost, že ani u jednoho prasete se nejednalo o náhodu, ale spíše o "úmyslnou a soustředěnou činnost". "To znamená, že všechna prasata alespoň do určité míry pochopila souvislost mezi joystickem a pohybem kurzoru," konstatovali. 

Výsledky studie ani v nejmenším nepřekvapily Kate Danielsovou z bristké Willow Farm. "Pro někoho, kdo pracuje s prasaty, se jen těžko jedná o překvapení. Sice nehrají Minecraft, ale to, že dokáží ovlivnit situaci a získat přitom odměnu není žádnou novinkou," prohlásila v rozhovoru pro BBC. 

Bizon obklíčený smečkou vlků šedých
Pes doprovází člověka už 23 tisíc let. Vědci zjistili, co je nejspíš sblížilo

Při této příležitosti Danielsová parafrázovala citát, který je připisován někdejšímu britskému premiérovi Winstonu Churchillovi: "Pes k člověku vzhlíží, kočka ho přehlíží a prase mu hledí přímo do očí." A dodala: "Když se podíváte praseti do očí, uvidíte inteligenci." 

Dalekosáhlé důsledky

Ačkoli studii částečně limituje malý počet zkoumaných prasat, její důsledky by mohly být dalekosáhlé. Již nyní vědci hovoří o dalším výzkumu, který by měl zjistit, zda je možné pro komunikaci s prasaty využívat například počítačů. 

"Pokud po zvířeti chceme, aby pochopilo, že jeho chování ovlivní další věci, nejedná se o žádnou maličkost. Jestliže to ale prasata dokázala, nabízí se otázka, co další se dokáží naučit a jaký dopad to na ně bude mít," uzavřela Croneyová pro server CNet