Kdo v centru najde pomoc- lidé v krizi
- lidé, kteří jsou nebo se mohou stát obětí trestné činnosti
- lidé, kteří jsou obětí domácího násilí či jim hrozí
- lidé, kteří chtějí pomoci někomu v okolí, kdo je ohrožen domácím násilím
- lidem, kteří chtějí změnit své agresivní chování
- lidé, kteří jsou v tzv. dluhové pasti (exekuce, insolvence)
- služby jsou poskytovány bezplatně, diskrétně, s možností anonymity

Nestátní nezisková organizace poskytuje zdarma služby krizové pomoci a odborného sociálního poradenství v Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Písku.

S ředitelkou organizace Barborou Čechovou jsme hovořili o pomoci s agresivitou.

Jak došlo k tomu, že jste v Českých Budějovicích začali pracovat i s agresory?
Několik let jsme řešili složité životní situace, dluhovou problematiku i pomoc obětem domácího násilí. A začalo to právě na popud týraných žen, které často přicházely s tím, že přestože jim partner ubližuje, chtějí vztah zachránit. Jejich prosby „pomozte, udělejte s ním něco, protože není v jádru špatný, ale nedokáže svou zlost ovládnout“ byly tím důvodem. Spolu s tím také obavy, že se bude agresivního chování a násilí dopouštět i na dalších obětech.

Co je cílem vašeho snažení?
Aby k násilí dál nedocházelo a – co je velmi důležité – ani v dalších vztazích, které osoby mající problémy se zvládáním vlastní agrese naváží. Tento problém se musí řešit. Situaci totiž nezmění ani trest, neboť tito lidé se budou s největší pravděpodobností dál násilí dopouštět. Ti, kteří nezvládají svou agresi, své chování mnohdy vůbec za problém nepovažují. V určitém vzorci chování žijí řadu let, byli tak i vychovaní. Proto jsou přesvědčeni, že ti ostatní za vše mohou, oni je provokují. A když dostanou trest, je to vůči nim nespravedlivé. V této fázi už je práce s nimi složitější a těžší. Proto je nejlépe přijít včas, když si člověk sám uvědomí, že pomoc potřebuje, nebo ho na to někdo upozorní. Ideální je situace, kdy můžeme jednat současně s oběma partnery, protože znalost obou verzí příběhu může hodně pomoci.

SKLO. Prosklené východní průčelí  má mít nová hala v českobudějovické Stromovce.  Objekt nabídne dvě palubovky.
Volejbalisté Jihostroje zvažují cesty po kraji, přijdou o halu



Co obnáší práce s agresí?
Je to hodně o vnitřní změně, což je dlouhodobý proces. Při individuálních konzultacích učíme, jak zvládat zátěžové situace, pracovat s emocemi, umět reagovat na určité signály, vytvořit si mechanizmy zabraňující konfliktu.

Vyhnout se konfliktu, když jsem vytočený, je ale velmi náročné. Jak na to?
Důležité je zjistit, co je spouštěčem výbuchu a následného agresivního chování. Klient se proto snaží detailně popsat situace a okamžiky, kdy k tomu dochází. Je třeba najít ten rozhodný okamžik, kdy je ještě možné předejít výbuchu, uvědomit si ho a pomocí naučených technik předejít násilnému chování. Prostě zachytit signál, že se to blíží. Dvojice se může domluvit. Jde-li o dvojici, partneři se například domluví, že když někdo zvýší hlas, dají si pauzu, začnou dělat něco jiného. Ale musí chtít oba. Totéž platí, je-li klient sám a pozná, že je na hranici, třeba použije první sprosté slovo, hovor či činnost přeruší a třeba si jde uvařit čaj nebo kávu. Tak se mu podaří vrátit do klidnějšího chování.

Mrtvice nebolí, ale zabíjí. Na snímku je operace mozkového bypassu.
Spěchají, aby nás nedoběhla nemoc, která nebolí, ale zabíjí


Změnit se k lepšímu je ale těžké…
Lidé musí sami hodně chtít ovládnout svou agresi a pracovat na sobě. V rámci programu se naši dva speciálně vyškolení sociální pracovníci setkávají se svými klienty každé dva týdny. Při rozhovoru by si měli uvědomovat, co se jim podařilo, jak reagovali na určité situace. Čím je člověk motivovanější, tedy má větší chuť se změnit z nějakého důvodu, tím je větší šance, že program dokončí a nějaké pozitivní změny se na něm projeví. Program trvá kolem šesti měsíců, ale jeho délka se odvíjí od potřeb klienta, protože každý z nás je jiný.

Kterým klientům je váš program určen?
V rámci spolupráce s mediační a probační službou k nám chodí odsouzení k podmíněnému trestu či po ukončení trestu, kterým to nařídil soud. Ještě netrestaní lidé k nám nejčastěji přijdou, když je někdo v jejich okolí upozorní, vyzve k nápravě, třeba partnerka, což je velká motivace – chce to sám změnit a má pro koho. Nebo jsou sami, ale uvědomují si závažnost svého chování. Pro ty je to bez podpory někoho blízkého složitější.

Kolika lidem můžete za rok pomoci a jak mohou o pomoc požádat?
Naše kapacita je 15 lidí ročně. Zájemci se mohou s námi spojit telefonicky či mailem a dohodnout si návštěvu. Ta první bude taková seznamovací. Kontakty najdou na webových stránkách www.theia.cz.

Každoročně pořádáte soutěže pro děti na různá témata. Letošní 8. ročník jste zaměřili právě na agresi. Jaká byla odezva?
Výtvarná a literární soutěž Co je to agrese? byla určena dětem od 11 do 15 let a dostali jsme přes 300 obrázků a třetinu psaných příspěvků. Šlo nám o to, aby si děti uvědomily význam tohoto slova, aby tuto hrozbu rozeznaly a všímaly si jí ve svém okolí. Nikdo nemá být netečný k agresivnímu chování.

K debatě o nových pravidlech parkování v krajském městě se obyvatelé Budějovic a zástupci radnice sešli ve středu večer v jídelně ZŠ J. Š. Baara.
Občané diskutovali s radnicí o parkování