Milánský biskup Ambrož (339 až 397) je považován vedle Jeronýma, Řehoře Velikého a Augustina za významného církevního učitele. Ambrož vstoupil i do lidových tradic. Čtvrteční budějovická obchůzka slouží jako pozvánka na výstavu Letem včelím světem v Jihočeském muzeu. Popis obyčeje se dochoval z roku 1910 z Roudnice nad Labem.

Ambrožv dlouhé bílé košili s bílými rukavicemi, zakrytým obličejem a černým špičatým kloboukem odměňoval i trestal jako skutečný Ambrož, který proslul smyslem pro řádný život. Neváhal se postavit i císaři Theodosiovi, který dal zabít tisíce lidí jako pomstu za smrt svého velitele při povstání. Biskup vlastním tělem císaři zamezil přístup do kostela a donutil jej k pokání.

Talentovaný student Petr Vaněk zrealizoval ve škole svůj geologický sen. Paní učitelka Jarmila Ichová ho v tom čtyři roky podporovala.
Kameny mu ležely na srdci čtyři roky, nyní z nich postavil Geopark

Budějovický Ambrož vyrazí ve 14.30 hod. od vchodu do muzea v Dukelské ulici, projde Širokou, obejde náměstí Přemysla Otakara II. a ulicí Karla IV. za rozdávání perníčků zamíří v 15.45 hod. do Růženeckého kostela na Žižkově třídě. Zde se od 16 hod. uskuteční mše za všechny včelaře.

Ambrož je jméno řeckého původu (ambrosiao = nesmrtelný). Ambrozie je pokrm bohů dávající nesmrtelnost a věčné mládí. Ambrož je patronem včelařů, voskařů, včelstev i domácích zvířat či italských měst Milán a Bologna. Jeho ostatky jsou uloženy v milánské bazilice.

Andělé na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II.
OBRAZEM: Na anděly čekalo zaplněné náměstí

„Je opravdovou úlevou, jestliže máme někoho, s kým můžeme sdílet své nitro, komu můžeme otevřít srdce a svěřit mu svá tajemství.“ sv. Ambrož