Krédem táborské zoologické zahrady je zvířata zachraňovat, byť onemocní i rakovinou.

Takovým důkazem je kráva Bára, u níž veterináři zákeřnou chorobu diagnostikovali. Hlavní zoolog zahrady Ondřej Kott potvrdil, že pokud by žila v domácím chovu, již by po tomto světě nechodila.

„Domácí zvíře z běžného chovu se v takových případech okamžitě utrácí. My jsme se o záchranu pokusili a Báře se již daří dobře.“
Protože s operacemi domácího dobytka se často nesetkávají ani veterináři, stala se Bára z odborného hlediska důležitou pacientkou. Její operace a léčby se ujala Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně.

Táborská zoologická zahrada zachránila život dvanáctileté krávě Báře, která onemocněla rakovinou.Zdroj: Poskytla ZOO TáborPrvní příznaky onemocnění ošetřovatelé zjistili loni na konci roku. Co v počátku vypadalo jako zánět vemene, přešlo v rychlý nádorový proces. Laboratoř potvrdila, že Bára trpí agresivním typem nádoru, který rychle prorůstá tkání. Důležitou zprávou ale bylo, že tento druh nádoru nevytváří metastáze. Jediným způsobem, jak zvíře zachránit, bylo odstranění mléčné žlázy.

Hlavní veterinář zoo Martin Pán uvedl, že se do operace pustili bez ohledu na finance.

„Operace tohoto typu je poměrně vzácná a technicky náročná, proto jsme oslovili univerzitu v Brně. Samotnou přibližně tříhodinovou operaci veterináři provedli při plném vědomí zvířete, pouze v tak zvané svodné anestezii. U skotu je takové řešení díky anatomickým odlišnostem možné. Naopak celková anestezie by byla pro zvíře velmi nebezpečná,“ upřesňuje Martin Pán.

Doktoři Báře odstranili mléčnou žlázu s celým nádorem a mízními uzlinami. Vzhledem k velikosti rány, kdy odoperovaná tkáň vážila téměř 20 kilogramů, nemohli vzniklou ránu celou zašít. Proto si Bára v Brně dva měsíce „poležela“. Zákrok i rekonvalescenci velmi dobře snášela, proto se po dvou měsících mohla vrátit do svého táborského domova.

„Hlavním posláním Zoo Tábor je ochrana ohrožených druhů zvířat a ochrana přírody vůbec. Starost a péče o naše zvířata je pro nás na prvním místě bez ohledu na nějaká ekonomická hlediska. Každé zvíře si zaslouží nejlepší péči a vysoký komfort,“ potvrdil vizi zahrady její ředitel Evžen Korec.

Už v minulosti podobně táborská zoo zachránila například vážně zraněného emua či nechala operovat bachyni prasete vietnamského, která si zlomila holenní kost. Ondřej Kott zmínil i další zákrok: vyčištění oka medvěda.