Domácnosti byly bez proudu hodinu, než provozovatel sítě zkrat opravil. Nájemce honitby Günter Schlögl předpokládá, že husy byly při startu něčím iritovány nebo vylekány a naletěly do drátů. Normálně se to prý nestává a jde o velkou vzácnost, řekl myslivec PNP.

Štědří sousedé

Rakušané loni věnovali na dobročinnost 625 milionů eur. Je to o 25 milionů víc než předloni. Je to zásluha privátních dárců, kteří sáhli do kapes pro 473 milionů, o 23 mil. víc než v roce 2015. Podnikatelé „přitlačili" jen dva miliony – na 162 mil. Nejvíc občané podpořili děti (43 %), dále oběti katastrof v Rakousku (26), zvířata (25) a postižené a sociálně znevýhodněné (po 20 %). Pro azylanty a uprchlíky šlo 16 %, o dvě procenta méně než v roce 2015.

Nebezpeční senioři za volantem

Podle bezpečnostní zprávy dolnobavorského policejního prezídia stále přibývá dopravních nehod řidičů starších 65 let. Mezi roky 2014 a 2015 jejich počet stoupl o dvě procenta na 1493. „Podíl této skupiny na celkovém počtu havárií je sice jen 6,2 procenta, ačkoliv seniorů je v regionu 19,7 procenta, ale neúměrně mnoho jich je účastno na těžkých nehodách. Ve dvou třetinách případů mají spoluvinu. V roce 2015 byl v Dolním Bavorsku každý desátý zraněný a každý šestý usmrcený při dopravních nehodách starší 65 let," uvádí PNP.

Dachauská vrata se vracejí

Brána koncentračního tábora se našla v Norsku.Zdroj: Deník/repro PNP

Brána pamětního místa koncentračního tábora v Dachau se vrátí do Bavorska. Vrata z kovaného železa o váze 100 kg s nápisem „Práce osvobozuje" byla před dvěma roky odcizena. Koncem listopadu se objevila nedaleko Bergenu, píše PNP. V pondělí ji v Norsku zabalí a odešlou. Náklady transportu převezme norské ministerstvo kultury. Vyšetřování krádeže už skončilo, pachatelé odhaleni nebyli. Správa tábora v Dachau pojistila vrata na půl milionu eur.
I