Dojezd doprovodila kuriózní historka – všímavá turistka alarmovala hasiče z Bad Ischlu a Sulzbachu o plošném požáru na břehu Traunu. Vyjelo 40 mužů, ale žádný oheň nezjistili. Centrála tedy kontaktovala oznamovatelku. Ta se především podivila, že požár neohlásily i další osoby, a znovu popsala „množství lidí v kouři“. Hasič Michael Zeppezauer pak událost objasnil – paní viděla císařský vlak na nákladním nádraží v Traunkai…

List připomíná program hlavního dne oslav, tedy 18. srpna. V 9 hodin začne řazení historických regimentů z celé Evropy v lázeňském parku ke vzpomínkové mši v městském kostele od 10 hodin. V 11.30 vyrazí s hudebním doprovodem mimo jiné císařsko-královské vídeňské regimentské kapely IR4 slavnostní průvod k císařově vile, před níž bude slavnostní přijetí. V 10 hodin začne charitativní „císařský turnaj v golfu“ ve prospěch Nadace Franze Klammera. V 17.30 bude kulinářská procházka městem po císařových stopách od sladkých „štol“ k císařskému trhanci s doprovodem příběhů a anekdot kolem rakouské stravovací kultury, v 18 hodin začne na náměstí Auböck open-air koncert "Hoch- und Deutschmeister k.u.k. Wiener Regimentskapelle IR4", podle OÖN nejstarší aktivní hudby, která prezentuje tradice c. k. armády. V 19 hodin začne „císařská noc“, vyvrcholení akce roku s heslem „Všechno císař! - Nebo??“. Od 20 hodin zazní Země úsměvů Franze Lehára, od 22 hodin začne open-air skupiny "Powerkryner", vítěze „Wiesn-Fest Music Awards“.

Císař samozřejmě bude na svých slavnostech všudepřítomen, byť i letos v podobě lucemburského „double“ Gerarda Fritze. Za Sissi zaskočí hned více jiných představitelek, uzavírá list.

Policisté v „socce“ zadarmo

Policisté v uniformě mohou v bavorských vlacích a autobusech jezdit zadarmo, napsala PNP. Podle ministra vnitra Joachima Herrmanna se ve vozech starají o větší bezpečnost, protože „naše policistky a policisté zasahují v nouzových situacích ihned, také mimo službu“. Ve spojích Německých drah a mnichovského dopravního svazu zasahovali loni v této spolkové zemi ve 2232 případech. Zadrženo při tom bylo 74 lidí, 66 osobám poskytla policie první pomoc. Podporuje osádky spojů například při odhalení černého pasažéra nebo proti výtržníkům.

Zákon o policii ČR k této otázce říká: (5) Policista je oprávněn při zajišťování bezpečnosti prostředků veřejné hromadné dopravy a při zajišťování veřejného pořádku a bezpečnosti v těchto prostředcích k a) bezplatné přepravě těmito prostředky.

Putinovo gesto

Jak náš web informoval, ruský prezident Vladimír Putin přijal pozvání na svatbu rakouské ministryně zahradničí Karin Kneisslové (FPÖ, 53) v sobotu 18. srpna ve Štýrsku. Zpráva vyvolala rozruch i v diplomatických kruzích Moskvy. Vladimír Bělov z Evropského institutu ruské akademie věd řekl, že přichází nečekaně a návštěva je brána „jako přátelské gesto směrem k Rakousku, nejen k ministryni, ale také k předsedovi vlády Sebastianu Kurzovi“. Bělov dodal, že v jiných státech EU ale bude Putinova účast při obřadu přijata negativně.

V médiu Vzgljad blízkém Kremlu napsal zástupce šéfredaktora Pjotr Akopow: „Putin a Kneisslová se pravděpodobně znají až od oficiální návštěvy našeho prezidenta v Rakousku před několika měsíci. Kneisslová sama s návštěvou hlavy ruského státu vážně nepočítala. Dříve nebyly cesty našich státníků ke svatbám v Evropě nic neobvyklého, ovšem ty se týkaly jen sňatků příbuzných. Naposledy byl při takové ceremonii ruský car v roce 1913…“ Kneisslovou článek líčí jako ženu, „která se staví nejen proti atlantické politice (EU), ale také proti kampani démonizace Putina rozpoutané kruhy globalizace. Je statečná…“.

Drží se hotovosti

Při nakupování upřednostňuje 48 procent Němců a 47,5 procenta Rakušanů (59 % Korutanců) hotovost, bankovky a mince, píše Volksblatt. Na opačném konci škály jsou Francouzi se 16,6 procenta nákupů „za peníze“. Ti naopak vyřizují více než 55 procent plateb kartami. V Rakousku je to jen 15,2 procenta (v Burgenlandsku 39 %). V restauracích platí naši sousedé více než 80 procent útrat hotovostí, v supermarketech polovinu. V Evropě platí průměrně 32 % zákazníků oběživem, 29 % platební kartou (v Nizozemsku 67 %, v Belgii 57, v Británii 46).

V metru nebudou jíst

Jak náš web informoval, od září bude ve vídeňském metru na lince U6 zakázán konzum silně aromatických „rychlých“ pokrmů. Od 15. ledna bude zákaz rozšířen na všechny linky, jak řekla radní pro hromadnou dopravu Ulli Simová (SPÖ). Spolu s ředitelem provozovatelské společnosti Günterem Steinbauerem uvedla, že porušování zákazu zatím nebude pokutováno, a otázkou podle ní je, zda k tomu vůbec někdy dojde – město chce počkat na zkušenosti.

Zákaz chtěl „vypudit“ z vagonů pokrmy jako pizza, kebab či „nudle s sebou“, které nejen mají pronikavé aroma, ale přinášejí i silná znečistění. Dopravní podnik uspořádal průzkum u 50 000 cestujících, a z nich se asi 28 000 vyslovilo pro generální zákaz konzumu jídel v soupravách. Nástupiště jsou z opatření vyňata, tam se dál může konzumovat.

Pronajme jen Němcům

Pronajímatel z okresu Schwandorf nabídl na portálu Immobilienscout24 „velmi dobře rozvržený a udržovaný byt 3+KK s balkonem na jih“. Ve čtvrti Řezna, která není ani nejlepší, ani nejhorší, chtěl za 80 metrů čtverečních 780 eur nájemného bez energií. Bral by i bytové společenství, ale to se zvýšeným nájemným o 50 eur. Byt podrobně popsal. V bodě „Ostatní“ pak uvedl kromě jiného větu, nad kterou se pozastavila německá média: ne že by si nepřál chovatele psa nebo kuřáka, ale ani Ne-němci u něho nemají šanci - on pronajme jen německému občanovi, uvedla PNP. Komentuje, že se něčemu takovému ani nechce věřit - „že odmítnutí všeho, co není z Německa, není vyjádřeno jen za rukou před ústy, ale objeví se někde takto explicitně černé na bílém“, a to 70 let poté, „kdy diktatura v Německu dostala dělení ras do denního pořádku a začala páchat zločiny proti lidskosti“

Jak stíhají doping

Mnichovské specializované státní zastupitelství pro stíhání dopingové kriminality vedlo od svého ustavení v roce 2009 už více než 6500 řízení. Podílelo se na více než tisícovce odsouzení. Soudy uložily mimo jiného kvůli držení dopingových preparátů nebo obchodování s nimi sankce odnětí svobody a peněžité tresty celkem ve výši přes 2,2 milionu eur, píše PNP. Číslo sdělil ministr spravedlnosti Winfried Bausback (CSU). Případy se dotýkaly amatérského a masového, ale i vrcholového sportu. Zastupitelství odhalilo v celém Německu i řadu „dopingových kuchyní“, laboratoří, ve kterých osoby často bez vzdělání v medicíně nebo farmacii vyráběly ve velkém stylu anabolické steroidy v často katastrofálních hygienických podmínkách.

„Bausback zdůraznil svůj již dříve vznesený požadavek na institut takzvaného korunního svědka,“ píše list. „Právě ve špičkovém sportu jsou vyšetřování často těžká. Státní zástupci se v něm setkávají s vypěstovanou ,kulturou mlčení´. Dopující sportovci by mohli v případě zákonné úpravy rozhodujícího důkazu dostat za usvědčující výpověď vlastní beztrestnost. Za to by se vyšetřovatelé mohli snáze dostat k organizátorům a rozkrytí sítí,“ pokračuje list.

Přišili jí zpátky paži

Zachránila život sousedce.Zdroj: Deník/repro

„Léčení bude trvat dlouho, ale 56letá důchodkyně z Buchkirchenu, předčasně penzionovaná zdravotní sestra, má oprávněnou naději na úplné uzdravení,“ napsala PNP.

Žena si v sobotu při odřezávání větve uřízla motorovou pilou levou ruku. Její křik zaslechla Stephanie Eckerová z Welsu, která si v sousedství sjednávala odkup koně, a upozornila zvěrolékařku Barbaru Zauner-Bauerovou. Ta v prvním kroku zachránila zraněné život. Aby nevykrvácela, podvázala jí koňskou opratí pahýl paže, zabalila oddělenou část do plastikového sáčku a uložila ji do příjezdu záchranářů do chladničky, líčí list.

Ženu operovali v úrazové nemocnici v Salcburku a podle vrchního lékaře Loise Schwaigera, který zákrok řídil, se pacientce daří vzhledem k okolnostem dobře. Mluvčí nemocnice Nicole Kasinger-Gachowetzová řekla, že už mohla opustit oddělení intenzivní péče. Zauner-Bauerová se zraněnou ještě nemluvila, ale o jejím zdravotním stavu ji průběžně informuje životní partner pacientky – přišitá paže se prokrvuje dobře, ženu čeká ještě více drobnějších zákroků, ale z dnešního pohledu to pro ni vypadá moc dobře.

Žena je při vědomí a už přijímá telefonáty. „Ošetřující lékaři jí ale ordinují klid a na oddělení jsou průběžně sledovány a zapisovány protelefonované minuty. Když s ní partner mluví déle, než je dovoleno, varují ho,“ uvedla Zauner-Bauerová.

Na snímku Zauner-Bauerová ukazuje místo, kde ošetřovala zraněnou. Foto: Deník/repro

S nožem v peru…

Příhraniční policie ve Waidhausu (okr. Neustadt) odebrala 32letému studentovi kuličkové pero, ve kterém se skrýval nůž, píše PNP. Rozvádí, že ve Francii žijící saúdský občan jel po A6 směrem do Čech. Když ho policie kontrolovala, našla v jeho batohu kuličkové pero, ve kterém byla skryta zaklápěcí čepel. Policie zakázanou zbraň zabavila a muže oznámila za přečin. Student uvedl, že nevěděl, že takové předměty jsou v Německu zakázány. Poté mohl v cestě pokračovat, uzavřel list.