Podle Ireny Votrubové
z českobudějovické krajské správy Českého statistického úřadu bude o přízeň 
Jihočechů bojovat v krajských volbách 1066 kandidátů, rozdělených do 23 politických stran nebo uskupení (údaj je k 23. srpnu 2016).

Lídři vybraných stran 
a uskupení, jež se budou ucházet o hlasy Jihočechů, se střetli v úterý večer 
v debatě České televize. Požádali jsme devět jihočeských osobností převážně 
z řad polistopadových politiků, aby zhodnotily, jak si účastníci televizní debaty vedli, a udělily všem jejím aktérům známku jako ve škole. Výsledné známkování včetně komentářů našich respondentů přinášíme na této straně. 

Kdo je pro vás vítězem úterní televizní diskuse a proč?

Osobnosti jihočeské porevoluční politiky ohodnotily zájemce o křeslo jihočeského hejtmana za jejich výkony při úterní televizní debatě

Miroslav Beneš.Zdroj: archivMiroslav Beneš
bývalý primátor Českých Budějovic 

Debatu nemohu úplně soudit, protože se diskutovalo vesměs o věcech, které nejsou v pravomoci kraje. Všichni účastníci mě zklamali, protože ani jeden nedokázal moderátorovi říct, že po nich chce věci, které nejsou v jejich kompetenci.

Michal Doktor.Zdroj: archivMichal Doktor
exposlanec 

Ač nerad, musím čestně uznat, že nejkoncentrovanější výkon předvedla
v úterní debatě dáma. Její výkon byl konstantní , vyrovnaný, zdržela se podpásových útoků, jimž se naopak nevyvarovali někteří její kolegové.

Karel VachtaZdroj: DeníkKarel Vachta
bývalý senátor  

Zdá se mi, že v úterní debatě byli tři lidé, kteří měli přehled. A to pan Braný, Zahradník a současný hejtman Jihočeského kraje. Pan Zimola prokázal, že má o dění v kraji přehled. 
A i pan Zahradník, ale více se mi líbil pan Zimola.

Antonín Princ, ředitel Jihočeského vodárenského svazu.Zdroj: JVSAntonín Princ
bývalý starosta Českého Krumlova 

Jasného vítěze nevidím. Pan Zimola má můj hendikep, protože má jednoznačně informační náskok jako stávající hejtman. Avšak kdo mne velmi oslovil jasnou formulací a přehledem, jsou pánové Hroch a Talíř! Paní Maxová a Švec pak za nimi v těsném závěsu.

Václav Trojan. Zdroj: Foto: archiv DeníkuVáclav Trojan
psycholog, Prachatice 

Z úterní debaty mi vycházejí vítězové dva. Jsou to současný hejtman Jiří Zimola a Radka Maxová. Podle mého názoru byli profesionální a na debatu připravení. Jejich projev byl racionální a vystupování velmi klidné.

Místostarosta Vojtěch Bubník (VPM) nechtěl možný konec koalice příliš komentovat. Zdroj: Archiv DeníkuVojtěch Bubník
bývalý místostarosta, Písek 

Podle mého názoru je vítězem debaty Jan Zahradník. Oceňuji noblesu v argumentaci a dobrou znalost problematiky regionu. Jeho odpovědi nebyly jen obecným tlacháním o známých problémech, ale i jeho názorem, jak je řešit.

Pavel Pavel, Jihočeši 2012Zdroj: archiv stranPavel Pavel
bývalý místostarosta, Strakonice 

U mne je zcela jednoznačně vítězem moderátor České televize Jakub Železný. Byl připravený úplně nejlépe ze všech. Pokud bych měl hodnotit účastníky, tak jediní, kteří věděli, o čem je řeč, byli Jiří Zimola, Jan Zahradník a Pavel Hroch.


Jaroslav ZvěřinaZdroj: DeníkJaroslav Zvěřina
bývalý europoslanec, Tábor 

Podle mne je vítězem Jiří Zimola, je kompetentní, umí mluvit i vystupovat a pokud se nedá dohromady
s KSČM, byl by pro kraj dobrý. A také témata, která zvedá, jsou racionální a lidi asi budou zajímat, tím na ně mohl zapůsobit.

Starosta Kardašovy Řečice Petr Nekut.Zdroj: DeníkPetr Nekut
starosta, Kardašova Řečice 

Dobrý dojem na mě udělal Jiří Švec. Stručně a jasně pojmenoval problematiku podobně jako Jiří Zimola, který byl ale v obtížné pozici kvůli nepříznivým tématům. To by mohli být vítězové. Mně ale chybělo téma vylidňování venkova.