Stomilionový dotační program Dešťovka pro domácnosti na využití jejich srážkové a odpadní vody byl vyčerpán do 28 hodin. Ministerstvo životního prostředí ale slibuje další kolo, takže máme čas si tuto investici rozmyslet. Podmínky se zřejmě nebudou příliš lišit o předchozích. Až 50 % nákladů, maximálně 55 000 Kč, šlo získat v oblastech, kde v posledních letech řešili akutní nedostatek vody, na zahradní nádrže uložené pod zemí k zachytávání nejméně 2000 litrů dešťové vodyk zalévání.

Ilustrační fotoZdroj: ArchivPár přínosů využití dešťové vody
- průměrná spotřeba vody na obyvatele je 100 l denně, používáním dešťové vody lze ušetřit 50 % pitné vody
- zalévání zahrady – voda je měkká, bez agresivního chloru, což ocení všechny rostliny
- návratnost nákladů do systému podzemní nádrže do deseti let s dotací, do dvaceti bez dotace
- je zadarmo a zvyšuje samostatnost domu

Druhá kategorie byla pro Jihočechy zajímavější, protože na zalévání a splachování toalety v domě už dosáhli všichni majitelé rodinných a bytových domů včetně novostaveb. Příspěvek do 65 000 Kč zmírnil průměrné výdaje 100 až 120 000 Kč. Třetí možností bylo objednání systému, který využívá ke splachování i zalévání také přečištěnou odpadní vodu, tedyz umyvadla, sprchy, vany, pračky či myčky. Tady náklady představují 200 až 250 000 Kč, přičemž přiznatelná dotace se pohybovala do 105 000 Kč.

Návratnost investice se liší u každého projektu. Modelové příklady počítají při náhradě pitné vody z vodovodu pro běžný dům s návratností systému 20 let bez dotace a zhruba 10 lets dotací. Vždy je potřeba si uvědomit, že jedním z cílů programu je dostupnost vody v suchých obdobích. Zachycená dešťová voda se shromažďuje v podzemní nádrži instalované do nezámrzné hloubky, takže slouží celoročně a nekazí se kvůli teplotním vlivům a světlu. Podzemní umístění ušetří místo na zahradě a pohledově neruší, neboť viditelný je jen poklop.

„Mít zásobu vlastní vody se mi líbí,“ oceňuje možnost využití dešťovky Zuzana Johnová z Kamenného Újezdu. „Za sucha může platit zákaz zalévání pitnou vodou - a to je pak každá kapka dobrá. Hodně vody se dá ušetřit při splachování WC.“ Voda se stává stratetickou surovinou a je stále dražší.