Řeč je o Hamelice, která byla postavena před 145 lety a váží se k ní zajímavé příběhy.

Vrchol byl několikrát přejmenován. Křížový vrch vystřídal název Císařská výšina nebo vyhlídka Františka Josefa I. Německý název Engelsberg Warte se nevžil a jak šel čas, dnes se rozhledně říká i Panorama nebo nad Panoramou, ale nejznámější je název stejný jako jméno vrcholu, tedy Hamelika.

Podívejte se na Video příběh Deníku

Zdroj: Youtube

Podobu romantické ruiny dal rozhledně architekt Fridrich Zickler. Dvacetimetrovou věž s nezakrytou vyhlídkou obklopují kamenné, jako pobořené zdi. Cílem bylo nalákat návštěvníky na hradní ruiny. Postavena byla v létě 1876 a na podzim ji otevřeli pro veřejnost. Ruch lázeňského města mohli turisté pozorovat i prostřednictvím teleskopu.

Ještě před postavením rozhledny navštěvoval vrchol Johann Wolfgang Goethe a nelezl zde zajímavý minerál, který pojmenoval podle místa nálezu – hamelicit.

Historické fotografie z Chebu.
Podívejte se: Cheb na starých fotografiích

Po sto třiceti letech od stavby došlo v roce 2006 na celkovou opravu rozhledny. Věž dostala dokonce i zastřešení. To na vrcholu ale vydrželo jen šest let. Vandalové celou střechu shodili dolů, rozbili a kovové části oloupali a odvezli.

Na jednom místě ale věž se stříškou můžeme ještě vidět. Jde o model rozhledny v nedalekém parku miniatur Boheminium.

Kamenná zeď rozhledny Hamelika nese od května roku 2019 pamětní desku upomínající ing. Richarda Švandrlíka. Badatele, který pozornost věnoval právě Mariánskolázeňsku a výsledky svého bádání publikoval v časopise, který založil a pojmenoval jak jinak než Hamelika.