Nespokojení studenti se v sobotu odpoledne skutečně sejdou na českobudějovickém náměstí. Ani na středeční schůzce hejtman Jiří Zimola nepřistoupil na jejich požadavky a odmítl odvolat z postu radní pro školství a kulturu zástupkyni KSČM Vítězslavu Baborovou. Členům petičního výboru však nabídl spolupráci, a ti proto již nyní o akci nemluví jako o nátlaku, ale pouze shromáždění.

„Objasnil jsem jim, že radní se volí výhradně na zastupitelstvu a není ani technicky možné dodržet jakékoli jejich lhůty. Současně jsem řekl, že každý z politiků by měl dostat nějaký čas na to, aby prokázal svůj přínos pro obor," popsal hejtman Jiří Zimola.

Zároveň zdůraznil, že žádný radní nemůže prosazovat zásadní změny ve školství bez souhlasu ostatních zastupitelů, a studentům nabídl jistý vliv na politiku. „Pokud mají zájem, mohou se podílet na rozhodnutích. Mohla by například vzniknout pracovní skupina, která bude dostávat všechny materiály a bude se moci vyjadřovat," řekl.

Předseda studentského petičního výboru a septimán třeboňského gymnázia Dominik Hořejší nechtěl schůzku hodnotit ani jako úspěch ani jako neúspěch. „Stále nesouhlasíme s tím, aby resort školství vedla členka totalitní strany, ale pan hejtman nám nabídl takové podmínky, že stojí za to o nich uvažovat. Domluvili jsme se na dalším setkání příští týden 
a zřejmě využijeme jeho nabídku," uvedl.

Sobotní demonstraci studenti neodvolají, pouze ji nyní označují spíše jako shromáždění nebo vzpomínkovou akci k 17. listopadu. Začne v 15 hodin a zúčastnit se jí má řada lidí. Pozvánku dostal i samotný hejtman, ale kvůli pracovním povinnostem odmítl. „Naším cílem nebylo jen domoci se nějaké změny, ale také rozpoutat diskuzi. A to se podle mého názoru podařilo. Navíc se při shromáždění chceme s ostatními studenty dohodnout na dalších krocích," doplnil septimán třeboňského gymnázia Petr Čížek.

Velkým úspěchem studentů nicméně již nyní je, že jejich protest začala podporovat většina členů činohry Jihočeského divadla. Deníku, který jako jediný má písemný originál prohlášení, to ve středu potvrdil šéf souboru Martin Glaser. „Prohlášení podepsaly asi dvě třetiny lidí, zbytek si přeje, aby divadlo bylo apolitické," uvedl. Podpisy připojili například Dana Verzichová, Roman Nevěčný či Věra Hlaváčková.

Herci nesouhlasí s tím, že Vítězslava Baborová dostala současně se školstvím na starost i kulturu. „Znepokojuje nás, s jakou samozřejmostí je řízení svěřeno zástupci strany, která desítky let devastovala morální stav české společnosti a destruovala naši kulturu," píší v prohlášení.

Protest, který začal na Gymnáziu v Třeboni,  se navíc stále jako lavina šíří i na další školy. Ve středu se začaly podepisovat petiční archy na Gymnáziu Jírovcova v Českých Budějovicích. „Někteří lidé se určitě zúčastní i demonstrace.  Budeme také dělat transparenty, zřejmě využijeme i staré rekvizity z majálesu," uvedl student Damián – Ondřej Šulista.

Do akce se zapojí nejspíš 
i studenti Jihočeské univerzity. Jednali o tom ve středu večer.

Ani z úředního hlediska protestu nic nebrání. Václav Suchopár ze správního odboru budějovického magistrátu ve středu potvrdil, že organizátoři již doručili oznámení o době a místě konání, čímž splnili všechny zákonné náležitosti. „Demonstrace se uskuteční na náměstí Přemysla Otakara II. v sobotu od 15 do 17 hodin," uvedl Václav Suchopár. Doplnil, že není třeba, aby podobné shromáždění povolil státní orgán. Oznámení v tomto případě stačí.

Prohlášení činohry Jihočeského divadla

Podepsaní členové souboru činohry Jihočeského divadla vyjadřují svou podporu protestujícím jihočeským studentům. Respektujeme právo našich spoluobčanů svobodně si zvolit své krajské zastupitele. Respektujeme i fakt, že zastupitelé ČSSD a KSČM mají 
v krajském zastupitelstvu většinu. Hluboce nás ale znepokojuje skutečnost, s jakou samozřejmostí je řízení školství a kultury svěřeno zástupci strany, která desítky let devastovala morální stav společnosti a destruovala naši kulturu. Je smutné, že si jihočeští zastupitelé neuvědomují mimořádně silný symbolický význam skutečnosti, že komunisté budou znovu rozhodovat o klíčových otázkách vzdělávání a rozvoje kultury v našem regionu.