Jak průběžně informoval linecký deník OÖN, už po osmé hodině naměřili meteorologové na Feuerkogelu rychlost vichřice 179 km/h. Už to dalo zapomenout na orkán Kyrill, který si v lednu 2007 „zafoukal“ ve Wolfseggu 147 km/h, či na vichr Emma v březnu 2008 (v Hörschingu 128 km/h). V 11:16 přišla zpráva, že bez proudu je v této spolkové zemi 60 000 domácností a firem. Na odstranění pracovalo 150 techniků Energie AG.

Na Feuerkogelu (1518 m) v Solné komoře fičelo pořád kolem 170 km/h, v nížinách nejvíc ve Vöcklabrucku – 124. V poledne zemské velitelství hasičů aktualizovalo, že od půlnoci alarmovala centrála 355 sborů ke 562 nasazením. Ve 13 hodin odhadl linecký distributor elektřiny Linz AG, že jen v jeho působnosti nemá proud asi 15 000 zákazníků.

Ve 13:18 hlásily OÖN další rekord na Feuerkogelu – 180 km/h. Následovaly jej dolnorakouské Jauerling (952 m) se 151 km/h a Buchberg (467 m) se 148 km/h. V Mühlviertlu se v tu dobu plně koncentrovali na rychlostní silnici S10 do Čech, řekl okresní velitel hasičů ve Freistadtu Franz Seitz. Vyvrácené modříny a borovice zneprůjezdnily vozovku například u tunelu Walchshof. „Přes zákaz vjezdu najížděli až k zásahovému poli další a další řidiči,“ zlobil se Seitz. „Červenou mnozí bohužel zcela ignorovali…“ Ve 14 hodin zaznamenal Enns (okr. Linec-venkov) nejvyšší v Rakousku naměřenou rychlost větru v rovinách 140 km/h. V okrese Rohrbach byla v tu dobu v akci už jen jedna hasičská jednotka. „Ve špičkové době jich pracovalo devatenáct,“ řekl okresní velitel Josef Bröderbauer. „Škody rychle odstranili a mohli odjet.“

Podle zprávy zemského velitelství zasahovalo celkově ve 1800 akcích kolem 6000 profesionálních hasičů a na 2000 dobrovolníků..

Pasovský list PNP ukončil své online informace o průběhu vichřice po patnácté hodině, kdy se situace uklidnila.

Mají hřbitov křížů

Ze hřbitova křížů v Allgäu.Zdroj: Deník/repro PNP

V bavorském Allgäu je už asi 30 let „místo odpočinku“ pro bývalé hrobové kříže. Jsou umisťovány v poutním místě Gschnaidt u Altusriedu (okr. Oberallgäu), nedaleko hranice mezi Bavorskem a Bádenskem-Württemberskem. Je jich tu už několik stovek. „Je zvykem je tady po pohřbech uchovávat,“ řekli zástupu Altusriedu listu PNP. „Stojí ve velkém počtu pohromadě a ještě nějaký čas udržují vzpomínky živé…“

Pasovský deník vysvětluje, že jde o dřevěné kříže, které jsou umisťovány na čerstvé hroby bezprostředně po pohřbech. „Jsou ovšem jen provizoriem, než místo odpočinku natrvalo označí náhrobky nebo kovové kříže. Po přechodném využití těch prvních mnozí lidé nevědí, co s nimi mají dělat. Tak vznikl ,les křížů´ ve Gschnaidtu,“ uvedl pasovský deník. Dodal, že první poutníci do tohoto místa byli zmíněni už v roce 1665.