Čtrnáct let sloužil hlubocký zámek v létě jako kulisa pro takové příběhy jako Romeo a Julie nebo Casanova. Za tu dobu se při 220 představeních na herce z Divadla Pikl přišlo podívat 80 tisíc lidí. Letos musí za svými oblíbenými herci jinam, a to na nedaleký zámek Ohrada.

Jana Marková Chocholová, produkční Divadla Pikl, uvedla, že důvodem změny dějiště festivalu Divadelní léto Hluboká, je jednoduše nedohodnutí se na pokračování. „Je to škoda pro zámek, je to škoda i pro samotné diváky,“ řekl ke změně Zdeněk Pikl, zakladatel Divadla Pikl. „Jsme Hlubočáci, takže nejblíže je pro nás právě zámek Ohrada,“ vysvětlila změnu Jana Marková Chocholová.

Markéta Slabová, mluvčí Národního památkového ústavu, k celé věci uvedla: „Při dodržování určitých bezpečnostních podmínek a pravidel je konání kulturních akcí na památkových objektech samozřejmě možné. V letošním roce nás Divadlo Pikl s žádostí o poskytnutí pronájmu vůbec neoslovilo a důvody jejich rozhodnutí neznáme. Přesto návštěvníci o oblíbená divadelní představení v areálu zámku nepřijdou.“

Dodala, že jak v červenci, tak v srpnu sehraje hlubocká Kulturní společnost Alta v zámecké jízdárně komedii Poslední sbohem Jakuba Krčína v režii Gerharda Vocilky. „Třináctého července a dvacátého prvního srpna nádvoří zámku poskytne půvabnou kulisu komedii Oscara Wildea Strašidlo cantervillské, kde se v hlavních rolích představí Martin Zounar, Bára Štěpánová a Martin Pošta,“ uvedla.

Z programu

23. června festival Divadelní léto Hluboká zahájí v KC Panorama Petr Nárožný a Simona Stašová v představení Poslední ze žhavých milenců.

12. července mohou zájemci vyrazit na oblíbenou Charleyovu tetu v hlavní roli se Zdeňkem Piklem

27. července se zde uskuteční Hudební večer Divadla Pikl. Zazní tu české i světové hudební hity v podání Zuzany Benešové, Lukáše Randáka, Jana Kopečného, Jany Štěpánkové atd.

17. srpna uslyší zájemci ty nejznámější muzikálové melodie představení s názvem Muzikálová noc na zámku

V září se na Hluboké v představí Jana Krausová a Karel Roden v pokračování Sexu pro pokročilé s názvem Vzhůru do divočiny.