Výbuchy uvolňují do vzduchu řadu jedovatých látek, těžkých kovů, karcinogenů. Požáry, utržené prsty, oslepnutí. Otrocká práce v jedovatém prostředí při jejich výrobě. Co ještě přinášejí rachejtle a petardy? Spoustu peněz obchodníkům. Kdy už u nás konečně někdo řekne, že takováto rádoby zábava do civilizovaných zemí nepatří? Pravomoc k tomu mají obce.

Český svaz ochránců přírody vyzývá občany, aby donutili své obce ke dvěma krokům směřujícím k omezení ohňostrojů:

1. Vytvořit a přijmout vyhlášky regulující či rovnou zakazující používání zábavné pyrotechniky.
2. Dohlédnout, aby se taková vyhláška skutečně dodržovala a její porušování se skutečně trestalo!

Je totiž mnoho obcí, které takové vyhlášky mají, ale jejich dodržování nikdo nehlídá…

Stát by pak měl zajistit dostatečné informování občanů o tom, co výbuchy zábavné pyrotechniky kromě zábavy přinášejí. Jestliže na krabičkách cigaret jsou hrůzostrašné obrázky o dopadu kouření, proč na obalech pyrotechniky, která je zdrojem mnohem nebezpečnějších látek, než jsou cigarety.

Úředníci však často o zákazu/regulaci ohňostrojů nechtějí ani slyšet. Veřejnost bohužel neví o tom, kolik neštěstí ohňostroje přinášejí. A petardy vybuchují nejen tradičně na Silvestra a Nový rok, ale stále častěji i na Vánoce!

Český svaz ochránců přírody dlouhodobě dokumentuje případy působení ohňostrojů na divoká zvířata, protože důkazů, na základě kterých by mohla účinně zasahovat například Česká inspekce životního prostředí, se najde velmi málo. V tom nám může veřejnost pomoci.

Petr Stýblo, Český svaz ochránců přírody, tel. 602395473, mail: info@csop.cz