Nemohl dopředu ani dozadu. Původně mířil do spedice na druhém břehu Traunu, ale totálně zabloudil do brutálně úzkého místa, řekl Josef Hochdaninger, vedoucí zásahu hasičů, kteří mu museli pomoci. Předpokládá, že šofér měl „navi“ specializované pro osobní automobily, když ty pro náklaďáky jsou „poněkud dražší“, pokračuje list.

… dopředu, ani dozaduZdroj: Deník/repro

Hasiči „trosečníka“ vytáhli ze zatáčky navijákem, a protože řidič nebyl schopen vycouvat na ulici k Lázeňskému domu, sedl si za volant jeden z hasičů. Posléze jednotka vozidlo vyvedla ze čtvrti, k čemuž byly nutné krátkodobé místní uzavírky. „Zatím co tahač byl jen minimálně poškozen, dva domy byly poznamenány víc – jeden má asi 70 centimetrů dlouhou trhlinu zhruba v třímetrové výšce, druhý zase poškozený balkon. Bludnou jízdu teď budou řešit pojišťovny vlastníků nemovitostí,“ uzavírá list.

Rekordní kulisa slalomu

Druhé kolo nočního slalomu Světového poháru ve Schladmingu sledovalo na ORF průměrně 1,8 milionu televizních diváků, tedy tolik jako nikdy předtím, píší OÖN. Podíl přenosu na trhu byl 52 procent. Už první kolo vidělo v průměru těsně nad milion fandů. Byl to nejsledovanější lyžařský závod u sousedů od sjezdu olympijských her v Turíně 2006.

54. vítězství salcburského Marcela Hirschera v závodech SP oslavovalo na Planai 50 000 diváků. „Mělo ale menší ,skvrnku´- když jel druhé kolo jeho největší soupeř Nor Henrik Kristoffersen, vyletělo na něho několik sněhových koulí,“ uvedl list. V rozhovoru pro televizi ORF poražený řekl, že to bylo „trošku nesportovní“ - podle deníku už v tu chvíli zase emoce ovládl, ale ještě v cíli divoce gestikuloval. „Myslím, že to bylo před ,vlásenkou´ v prudkém svahu. Přede mne přiletěly dvě nebo tři koule. Netrefily mne, ale bylo těžké se koncentrovat,“ řekl.

Hirscher prohlásil, že se soupeři v cíli podíval do očí a zpozoroval, že „něco ,nepasuje´“. Pak mu to Henrik řekl. „Znám to sám z jiného závodu v minulosti. Je to velmi neveselé a velmi nefér. Mezi padesáti tisíci lidmi je ,holt´ pár rádoby vtipálků, kteří si myslí, že jsou supertřída…,“ poznamenal Hirscher.

Kristoffersen si dal záležet, aby nevypadal jako špatný poražený. „Marcel jel dneska lépe. Nebyl bych ho porazil, ani kdyby na mne nelétaly žádné koule,“ řekl. Ujistil, že jeho láska k Rakousku tím incidentem neutrpěla. Popřel zprávy z internetu, že na diváky pak vystrčil prostřední prst. „Se svým výkonem byl zjevně spokojen,“ píší dál OÖN a citují ho: „Když zajedu dvě dobré jízdy a budu pátý, jsem spokojen. Dneska jsem předvedl dvě dobré jízdy a jsem druhý, z toho mám opravdu radost!“

Omylem milionářkou

Sedmdesátiletá důchodkyně z Horního Francka se „přehlédnutím“ stala v lottu milionářkou, píše PNP. Paní prý vždycky tipovala jenom v sobotu, jen tentokrát minulý týden omylem zakroužkovala na normální jednotipové sázence středeční tah. A hned trefila šest správných, což jí přineslo částku 1 888 875,70 eura. Společnost Lotto Bayern uvedla, že tučnou výhru okomentovala jedním slovem – nepochopitelné… O výhře ví dále zatím jen její manžel. „Jedno je jisté, že teď si budeme moci splnit léta toužený sen o plavbě Karibikem. Co přijde pak, to je ještě ve hvězdách,“ řekla.

Když je název nemravný…

Scéna z populárního filmu.Zdroj: Deník/repro

Titulek německého filmu "Fack Ju Göhte" (česky šetrně přeloženo filmovou branží jako „Fakjů pane učiteli“) porušuje podle Evropského soudu v Lucemburku dobré mravy a nesmí být proto chráněn jako značka, píše PNP. Soudci ve středu ve věci T-69/17 shledali, že anglický výraz "fuck you" (česky něco jako š…ni ji“, a tím i celý titul přihlášený jako chráněná značka, je vulgární. Že filmy této řady jsou sledovány miliony diváků (třetí díl byl s téměř šesti miliony návštěvníků s velkým odstupem nejúspěšnějším filmem loni v Německu a trilogii s hlavním představitelem Elyasem M"Barekem shlédlo v SRN více než 21 milionů) podle soudu neznamená, že by spotřebitel (výrobků pod touto značkou) nemohl být tímto označením šokován. Žadatel o chráněnou značku, Constantin Film Produktion GmbH, má ještě dva měsíce čas případně se odvolat k Evropskému soudnímu dvoru.

Constantin Film se v roce 2015 pokusil nechat chránit "Fack Ju Göhte" jako značku například pro hry, psací potřeby a nápoje v Evropě. Příslušný úřad to ale odmítl. Uzavřel, že spotřebitel v Německu a v Rakousku vnímá pojem "Fack Ju" jako anglický expresivní výraz "fuck you", který je obsahem „urážlivý a vulgární“. Doplnění "Göhte", které by mohlo asociovat vysoce ceněného spisovatele Johanna Wolfganga von Goethe, nemůže zraňující charakter urážky "Fack Ju/fuck you" zastřít, řekl dále úřad průmyslového vlastnictví.

Evropský soud nyní jeho rozhodnutí plně potvrdil. Pokud by byly produkty denní potřeby opatřeny touto značkou, byli by s ní při normálním nákupu konfrontováni spotřebitelé. Není prokázáno, že by při tom ve značce rozeznali název úspěšnéno filmu a že to všechno je jen žert, jak návrh zdůvodnil Constantin Film.

"Fack Ju Göhte" pojednává podle české anotace o zloději, kterému přítelkyně ukryla ukradené peníze v místě, kde pak byla postavena školní tělocvična. Po propuštění z vězení se hrdina vydává za suplujícího učitele na Goethově gymnáziu, snaží se prokopat k pokladu a bojuje s drzými žáky…

Ukradl 29 motorových pil

Polský zloděj do Čech neprojel.Zdroj: Deník/repro

Policisté v příhraničním Furthu im Wald kontrolovali v noci na pondělí na parkovišti na B20 ve směru do Čech 29letého polského řidiče. V jeho transportéru našli čtyři velké elektrické agregáty a 29 pil značky Stihl v hodnotě 30 000 eur. Na některých bylo označení firmy z Eglingeru, kde v tu dobu ještě o krádeži nevěděli. Když porovnali podobu zadrženého se záznamy kamer z tohoto obchodu, nebylo o zloději pochyb, a podezřelý se také k činu doznal. Skončil ve vazební věznici v Řeznu. Policie vychází z toho, že nebyl sám, podle stop na místě činu byli pachatelé nejspíš dva, konstatuje PNP.