Jižní Čechy – Pokud jste už parním vláčkem po jižních Čechách jezdili loni, potěší vás fakt, že letos se vypraví jinam.

Už v pátek 3. sprna vyjede historická vlaková souprava na Netolicku, Vltavotýnsku a do podhůří Novohradských hor. V 9.45 hodin vyrazí z Protivína přes Číčenice, odkud zamíří na vlečku jaderné elektrárny Temelín. Odtud pojede vláček do Číčenic a bude pokračovat do Dívčic a po lokálce do Netolic, kam dorazí v 12.23 h. Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský láká: „Jízda z Číčenic do Netolic slibuje neobvyklý zážitek, neboť v úseku Číčenice – Dívčice pojede souběžně motorový i parní vlak.“ Navíc trasa do Netolic je podle něj unikátní. To proto, že v tomto úseku je jinak zastavena doprava.

Trasa vlaku bude pokračovat z Číčenic přes Zliv až do Českých Budějovic.

Z krajského města čeká cestující unikátní jízda, neboť je vlak odveze do první republiky v Borovanech. Na českobudějovickém nádvoří jim zazpívají Sestry Havelkovy, které pojedou s turisty na další stanici. Na borovanském nádraží přivítá cestující harmonikář a kostýmovaný komparz ve stylu první republiky. Můžete zůstat na dobovém večeru na nádvoří kláštera v Borovanech nebo se vypravit za hodinu dále přes Nové Hrady do Českých Velenic a do Třeboně, kam vláček dojede ve 20.23 h.

O víkendu a další sobotu a neděli 11. a 12. srpna bude program pokračovat. „Je v plánu několik nostalgických jízd historické soupravy s dřevěnými vozy a parní lokomotivou Všudybylka,“ říká Petr Štáhlavský. Tentokrát pojede po trase Veselí nad Lužnicí – Lomnice nad Lužnicí – Třeboň – Suchdol nad Lužnicí – České Velenice.

Historický vlak

- vozy typu Rybák z 40. let
- uvnitř dřevěné lavice pro pět osob
- lokomotiva z roku 1925 „Všudybylka“ o hmotnosti 85 tun s uhlím a vodou
- jede maximální rychlostí 90 km/h, výkon přes 800 kW