Baborová kvůli údajným zdravotním problémům, Kučera kvůli aktivní spolupráci s StB. Vytiska byl dosud neuvolněným radním, jeho místo připadlo Aleně Nohavové (KSČM). Rodinová byla řadovou zastupitelskou.

„Vzhledem k mediálnímu tlaku vedenému v osobní rovině jsem se rozhodla rezignovat. Poslední události se neblaze projevily na mém zdravotním stavu a nemohla bych naplnit cíle KSČM. Nemám napojení na kmotry a nejsem demagog. Protestujícím studentům bych přála, aby se ve svém profesním životě setkali s větším pochopením názorových oponentů," prohlásila ve čtvrtek Vítězslava Baborová.

Její stranický kolega Tomeš Vytiska předpokládá, že se s novou funkcí bude seznamovat asi jeden až dva měsíce. „Za největší problém jihočeského školství považuji to, že je vaším prostřednictvím zpolitizováno," řekl novinářům krátce po svém zvolení. Proti jeho jmenování protestovali zástupci opozice z řad ODS, KDU-ČSL a Jihočechů 2012. Někteří se dokonce na poslední chvíli pokusili prosadit, aby se radní pro školství a kulturu stala Jana Krejzová z ČSSD. Ona sama to ale odmítla. „O tuto funkci nemám zájem, protože to se mnou nikdo neprojednával," zdůvodnila Krejzová. Vytiskovo jmenování pak vyvolalo v řadách opozice bouřlivé reakce. „Činnost koalice bereme jako personální zoufalství. Proti tomu, aby radního pro resort školství vykonával zástupce komunistů se tady už dlouhou dobu protestuje," připomněl starosta Strakonic Pavel Vondrys (Jihočeši 2012).

Podobně hovořil i starosta Hluboké nad Vltavou a senátor Tomáš Jirsa z ODS. Argumentoval tím, že zástupci komunistické strany jsou pod velkým vnitřním tlakem. Reprezentují totiž ideologii, o níž se ve školách učí jako o protizákonné. „Když si dnes 
v Karlovarském kraji pozvou do škol mukly z padesátých let, musí tam s nimi v rámci objektivity být i jejich věznitelé, aby si děti udělaly svůj názor. Opravdu to chceme takhle dopracovat?" apeloval Jirsa.

Zastupitel Jan Samohýl (Jihočeši 2012) pro změnu podezřívá novou radní Rodinovou ze střetu zájmů. Doposud se prý totiž nevzdala svého podnikání v oboru kosmetiky. „To nám ji tady budete prodávat 
i na krajském úřadě?" tázal se.

Hana Rodinová na to reagovala prohlášením, že není dealerkou kosmetiky, ale manažerkou kosmetické firmy 
a v tom je podle ní velký rozdíl. „Pracuji na utlumení své činnosti, bude to vyřešené příští týden," uvedla a nabídla Samohýlovi, že pokud má zájem, klidně mu nechá katalog.

„Oni nemohli říct nic jiného. Jsem rád, že se výtky nenesly v hysterickém duchu, jako tomu bylo v minulosti," shrnul hejtman Jiří Zimola.