Na hlavním tahu z Českých Budějovic na Písek stojí po levé straně za obcí Češnovice kaplička, která připomíná zámek Hluboká nad Vltavou. Starosta obce Pištín Jaroslav Havel, pod kterou Češnovice spadají, žádal už několik let o dotace na opravu: „Dřívější opravy probíhaly tak, že to dělali za pár korun místní řemeslníci. Teď to děláme podle projektu restaurátorů, takže ten rozpočet je skoro milion. Získali jsme na to sedmdesátiprocentní dotaci z ministerstva zemědělství, o kterou jsme průběžně usilovali už asi deset let.“

O Chýnově se v souvislosti s rokem 981 zmiňuje Kosmova Kronika česká.
Nejstarší zápis o jihočeské obci se týká táborského Chýnova

V rukou to mají čtyři usměvaví sympaťáci. Rekonstrukce by měla trvat do konce srpna tohoto roku. Kaplička bude nově omítnuta a natřena staročeskou fialovou barvou tak, aby připomínala původní barvu, aby se co nejvíce podobala původnímu vzhledu.

Pro řemeslníky nejde o první církevní stavbu. Mají už za sebou práci na několika kostelích, jak uvedl Radek Toms: „Opravovali jsme už pět kostelů, mezi nimi byl i dráchovský. Jsme rádi, že se na to našli peníze. Škoda že to je u silnice, snad do dvou let tu mají dělat nějaký obchvat.“ Obnova interiéru kapličky, ve kterém se nacházejí pozůstatky několika fresek na zdech, zatím v plánu není. Nejsou na to totiž peníze.

S nutriční terapeutkou Zuzanou Arnoštovou se hubne zdravě a trvale.
Co s kily navíc po porodu

K slavnostem se kaplička nevyužívá, a jak uvedl starosta obce Pištín Jaroslav Havel, žádné do budoucna neplánují: „Není tam přístupová cesta, proto byla tak dlouho neopravená, ta kaple pro obec nemá žádné slavnostní využití. Dokud bude okolo takový provoz, tak nemá smysl tam něco dělat.“ Vchod do kapličky je z rušné hlavní silnice, nicméně z druhé strany ji obestírají lány polí.