„Když se pak objevila na scéně její pečovatelka, nabraly události spád," píší OÖN. „Chorvatka rychle získala sympatie staré dámy, a ta brzy o svém adoptivním synovi už nechtěla ani slyšet. Pro hotovost a cenné papíry údajně v hodnotě dvou milionů eur mu Nikolasine odebrala plnou moc a Handel předpokládá, že za náhlou ztrátou důvěry stojí pečovatelka. V protitahu činil společně s bývalými přáteli staré dámy více pokusů dostat seniorku pod kuratelu správce, ale neúspěšně. Žádost o povolení adopce pečovatelky se táhla až do letoška, kdy ji potvrdil Nejvyšší soud. V tu dobu byla Nikolasine už po smrti."

Vedle zámku je zbytek dědictví přehledný – staré auto, obrazy a mobiliář sídla. Dva miliony eur zmizely beze stopy. „Že by Nikolasine bez přičinění pečovatelky měsíčně spotřebovávala třicet až čtyřicet tisíc eur, je těžko představitelné," říká Norbertův právní zástupce. Maria zase od loňska bojuje za zneplatnění darování zámku v roce 2000 svému konkurentovi a tvrdí, že nedodržel povinnosti, k nimž byl zavázán. Například prý baronce neumožňoval přístup do zámecké kaple, zmiňují OÖN. Norbert to popírá stejně jako údajné manipulace s topením, aby adoptivní matka mrzla.

Urputně vedený boj dědiců zaměstnává i orgány trestního řízení. Jsou přezkoumávány okolnosti smrti staré dámy. Podnět k toxikologickému posudku prý snad dal Norbert, ačkoliv to jeho advokát popírá. Zástupce protistrany tvrdí, že jsou další dva posudky, které potvrzzují přirozenou smrt zůstavitelky.

Zatím poslední bod sporu se týká urny s ostatky baronky. V poslední vůli žádala o uložení do zámeckého parku, což se dosud nestalo. Kugler-Zimková v té souvislosti současně žádá právo vstupu na nemovitost. Protistrana jí naopak nabízí, aby zřídila urnové místo v kostele sv. Petra, uzavírá linecký list.

Mladý sommeliér

Sommeliér roku Matthias Pitra.Zdroj: Deník/reproSommeliérem roku 2016 v Rakousku se stal 28letý rodák z Ofteringu Matthias Pitra.

Jeho otec provozoval obchod s vínem a syn absolvoval obchodní akademii ve Welsu. Profesní štěstí pak našel v gastronomii. Při práci ve vídeňském Sofitelu poznal sommeliéra Steva Breitzkeho, a ten se mu stal mentorem. Postupně se mladý muž propracoval k diplomovanému a certifikovanému sommeliérovi.

Vrcholem kariéry bylo tříměsíční loňské praktikum v restauraci „Noma" v Kodani. Ten byl „Restaurant Magazinem" počtvrté zvolen nejlepší reataurací na světě. „Bylo báječnou náhodou, že jsem tohle místo dostal," říká Pitra hrdě v OÖN. Pak už prý to šlo ráz na ráz. Když se loni v červenci z Dánska vrátil, zeptal se ho šéf Tianu ve Vídni, jediného vegetariánského lokálu v Evropě s michelinskou hvězdou, jestli by u nich nechtěl pracovat. Za měsíc už tam nastupoval. Letos pak byl oceněn jako Sommeliér roku.

Vášeň pro víno se odráží i v jeho privátním životě, pokračuje linecký list. „Ve volném čase jdu rád k ochutnávkám, povolání mě zkrátka nepustí," říká. Do budoucna si přeje smět ještě několik let pracovat v Tianu a snad si pak otevřít vlastní lokál se Stevem. K tomu ale musí ještě něco naspořit, končí OÖN.

Kanonýr

Kanonýr Auberger.Zdroj: Deník/repro PNPCo se za 63 let pořadu Aktuální sportovní studio německé televize nikomu nepodařilo, dokázal Patrick Auberger z týmu nováčka rakouské zemské ligy Unionu Julbach v sobotu v Neureichenau v okrese Freyung-Grafenau, napsala PNP. V rámci turnaje "Ernstl's Sport Cup" trefil šestkrát z šesti pokusů cíl v tzv. brankové zdi. Turnajový sponzor Ernst Süß deníku řekl, že je neuvěřitelné, jak přišel a naprosto ležérně šestkrát za sebou trefil. Brankovou stěnu či zeď pořádající kluby SV Neureichenau a FC Dreisessel zřídily v originálních rozměrech populární „branky" sportovního studiua ZDF, tedy 270x183 centimetrů. Cílem je trefit ze šesti pokusů ze sedmi metrů některý ze dvou otvorů o průměru 55 centimetrů. „Ještě kurióznější je příběh tím, že útočník Auberger den před turnajem trénoval opravdově poprvé po dvouleté pauze pro zranění," pokračuje PNP.

Auberger svou střelbou vyhrál týdenní dovolenou v karavanu a může doufat v pozvání do studia ZDF. „Když v roce 2009 jeden tehdy sedmiletý chlapec při slavnosti v Hamburku do děr ve zdi šestkrát trefil, dostalo se mu cti předvést své umění na opravdové velké brance," píše list. V každém případě je Auberger absolutní výjimkou, překonal například kanonýry Güntera Netzera, Rudiho Völlera, Franka Rosta nebo Franka Pagelsdorfa, kteří uspěli pětkrát.

Velká dražba nálezů

Dráha dražila i kuriózní nálezy.Zdroj: Deník/repro PNPV rámci dne otevřených dveří Jihovýchodní dráhy v Mühldorfu bylo draženo přes 120 věcí nalezených ve vagonech ze zhruba asi čtvrt milionu předmětů, které tam za rok cestující zapomenou: drahou kameru, hole, lakované lodičky, i-phony, batohy, elekrické kytary, vyzývavé prádlo, tablet, ale také metr vysokou plyšovou ovci vyvolanou za jedno euro, za kterou dal vítězný zájemce 17 eur. Oblíbené jsou tradičně kufry překvapení, do nichž personál dráhy naloží další nalezené věci, popisuje PNP. Z jednoho eura se tato tajemná zavazadla zpravidla šplhají až na padesátinásobek, aniž by dražebníci věděli, co vlastně kupují… Podle Udo Felda z centrálního úřadu nálezů získají dráhy při dražbách v dobrých dnech až 15 000 eur. Peníze zůstávají tři roky v depozitu železnice, kdyby se snad majitel věcí ještě přihlásil. Poté z výtěžku dráha financuje servis nálezů na asi 80 stanicích.

Běženci se přestěhovali

Jak náš list sledoval, asi týden pobývalo v řezenském dómu zhruba padesát běženců na protest proti označování balkánských států za bezpečné země původu a v demonstraci za získání práva pobytu v Německu. V pondělí se přestěhovali do jedné fary biskupství, kde jsou prý ubytovací podmínky lepší – je tam víc místností a dvůr, kde si mohou hrát děti, píše PNP.