Usmrcené kusy zvěře v NP Šumava a Bavorský lesrok - rys / los
2013 - 1 / 0
2014 - 2 / 0
2015 - 4 / 0
2016 - 4 / 0
2017 - 2 / 3 (do 25.7.)
Údaje poskytl NP Šumava

Ve dvou případech je situace o to tragičtější, že se jednalo o usmrcení kojících samic a tak je velmi pravděpodobné, že uhynou i jejich mláďata. Na konci června došlo ke střetu automobilu a kojící rysice na trase mezi Vimperkem a Volyní, v polovině července zase řidič osobního automobilu nedokázal zabránit střetu se samicí losa evropského nedaleko Frymburku u Lipna.

„To už byla třetí losice, která letos nepřežila srážku s automobilem. V prvním případě se jednalo o mladou samici losa, která byla sražena na pravé straně Lipna v polovině března. Druhá losice byla sražena v polovině června u obce Studánky za Vyšším Brodem. Třetí letošní nehoda, při které uhynul los, se stala o měsíc později na levé straně Lipenské přehrady. To se jednalo o samici,“ vypočítává smutnou bilanci Jan Mokrý z Odboru ochrany přírody Správy Národního parku Šumava.

„Pokud se navíc jedná o úmrtí kojící samice, je to o dost horší, protože velmi pravděpodobně nepřežijí ani její mláďata. A když odhadujeme početnost stáda losů evropských na Lipensku okolo dvaceti kusů, tak s každým takto uhynulým zvířetem se možnost udržení této malé populace razantně snižuje,“ dodává.

Při těchto letošních nehodách naštěstí nedošlo ke zranění osob, ale právě srážka s jedním z největších evropských savců znamená vysoké riziko i pro posádku vozidla.

Takové negativní statistiky, jako v případě losa, vedou Správy národních parků Šumava a Bavorský les i v případě populace rysa ostrovida. Kromě červnové události, kdy došlo ke srážce se samicí rysa na trase mezi Vimperkem a Volyní byl letos na přelomu února a března sražen rys v Bavorsku nedaleko Frauenau.

„Je to opravdu velmi smutná statistika. Za poslední tři roky takových událostí přibývá. V roce 2014 se pracovníci Správy NP Šumava dozvěděli o dvou dopravních nehodách, při kterých došlo k usmrcení rysů. V roce 2015 to byly čtyři nehody a loni došlo také ke čtyřem takovým nehodám. Mimo to jsme loni našli také jednoho upytlačeného rysa na hranici mezi CHKO a národním parkem, ale i když jsme věc předali policii a ta provedla balistickou analýzu zbytku střel, pytláka se nepodařilo dohledat,“ připomíná zooložka Správy NP Šumava Elisa Belotti.

„Rysí populace tady na Šumavě a v širokém okolí je přitom velmi křehká. Šedesát až osmdesát dospělých jedinců nedává úplnou záruku bezproblémového přežití a každá ztráta byť jediné kočky je velkým zásahem do této populace,“ dodává.

Čas od času se na silnicích najdou i další sražené chráněné druhy jako je vydra říční, bobr evropský, puštík bělavý, jeřábek lesní. Příčin stále častějších střetů s chráněnými druhy může být několik, určitě je to i nárůst automobilové dopravy spojený se zvyšujícím se turistickým ruchem na Šumavě.

„Svojí roli hraje i rychlost aut a určitá míra nepozornosti řidičů. K některým nehodám by určitě nedošlo, pokud by řidiči trochu ubrali plyn, více se věnovali řízení a sledovali i dění kolem sebe, hlavně v ranních a večerních hodinách. Navíc v těchto týdnech začíná srnčí říje a tak se dá očekávat zvýšený pohyb této zvěře po silnicích nejen na Šumavě. A je potřeba mít na paměti jednu věc, nehoda se zvěří nemusí skončit špatně jen pro zvíře samotné, ale i pro posádku vozu. Proto prosíme všechny řidiče, kteří míří na Šumavu, aby toto všechno měli na paměti,“ apeluje mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.