Za pokus vraždy ve vídeňské věznici dostal 25letý obžalovaný čtrnáct let a umístění v zařízení pro duševně abnormální zločince. 3. srpna v noci měl spor se 27letým spoluvězněm kvůli tomu, že ten pronášel urážlivé protižidovské poznámky. Do fyzického střetu s ním prý nešel, protože měl jít za pár dnů na svobodu. Když se vrátil ze záchodu, mladík ho ale napadl zašpičatělým nožem šestkrát do zad a do boku.

Předtím oba popíjeli alkohol z ovoce, klíčků a cukru, vypálený v cele. Když měl každý vkrvi přes 1,5 promile, hádka vrcholila. Když poškozený na soka “skočil”, ten ho prý chtěl postrašit nožem – jenom se tak bránil.

Senát měl za přitěžující jeho předchozích pět odsouzení za násilné a majetkové trestné činy i rasistický motiv nového skutku. Do ústavu pro duševně abnormální byl zařazen po posudku psychiatra, že by se bez léčení znovu mohl dopouštět závažných zločinů.

Odsouzený bodyguard

Zemský soud v Korneuburgu odsoudil ve čtvrtek 37letého Ahmeda A. za pokus vraždy na čtrnáct let do vězení. Rozsudek není pravomocný.

Měl fungovat jako bodyguard zastřeleného Martina B. (43), kritika čečenského prezidenta Ramsana Kadyrova. Obžalovaný je stíhán za to, že chtěl podezřelého z této vraždy zastřelit, uvádí Volksblatt.

Pozadí události ze 4. července 2020 je brizantní, píše list. Podle obžaloby byl Martin B. alias Mamichan U. po léta informátorem zemského úřadu pro ochranu ústavy a boj s terorismem. Ahmed A. byl jako stálý průvodce s Martinem B. také v kritický den v odlehlém areálu firmy za Vídní, kde měl jeho “šéf” od Sar-Aliho A. (47) převzít ve výměnném obchodě zbraň. Po dohodě se Ahmed A. schoval za auta a odtud nemohl účinně zasáhnout, když Sar-Ali A. vytáhl zbraň a na Martina B. začal střílet. Slyšel výstřely, ale než doběhl k autu oběti, byl Martin B. již mrtev. Střelec seděl ve svém autě a startoval motor. Ahmed A. začal střílet na vozidlo, přičemž prý mířil na pneumatiky. Kvůli defektu na pistoli ale prý už nemohl útočníka zadržet, popisuje Volksblatt.
Byl policií zadržen na místě, Sar-Ali A. byl zatčen několik hodin poté v Linci. V procesu v Korneuburgu byl uznán vinným pokusem vraždy sedmi z osmi porotců. Případem Sar-Aliho A. se dál zabývá státní zastupitelství.

“Tajemná” fotka točny

Poradí čtenáři redakci?Poradí čtenáři redakci?Zdroj: Deník/OÖN

Lokální redakce PNP v Plattlingu zveřejnila tuto fotografii železniční točny s kouřící lokomotivou před částí depa ze sbírky starosty Hanse Schmalhofera. “Fotografie z této perspektivy určitě nebyla pořízena náhodou, vedle točny je spousta lidí. Byla tehdy lokomotiva svěcena, nebo šlo o nějaké významné jubileum?” ptá se list. Kdo by o události něco věděl, má se svěřit plattlingské filiálce PNP. “Tamní přátelé železnice nebo lidé, kteří tehdy v depu pracovali, budou, doufejme, vědět víc,” píše list.

Korza proti koroně

“Hnutí za svobodu Bavorska” uspořádá v sobotu 10. dubna ve východní části okresu Freyung-Grafenau své páté autokorso. Tentokrát bude součástí celoněmeckých protestních projížděk proti koronavirovým opatřením, píše PNP. Ty se uskuteční pod mottem “Nenecháme se zavřít” kromě jiného také v Hamburku, Hannoveru, Kölnu, Wuppertalu, v Mnichově, Augsburgu, Ulmu, Suhlu, na Bodensee… Ve všech těchto místech vyrazí účastníci ve 14 hodin “pořádně nahlas” na protest proti omezujícím regulacím.

Ve Freyungu budou mít účastníci sraz na parkovišti plovárny ve 13 hodin. O hodinu později vyjedou na rallye 76 kilometrů s průjezdy mj. Mitterfirmiansreutem (14.35 hod.), Philippsreut/Bischofsreutem (14.45), Haidmühle (14.55) atd. Cíl je ve Freyungu kolem 16. hodiny. Úřady povolily start maximálně 55 aut se 200 členy posádek (mimo rodinu s respirátory), akci bude hlídat policie.

Kde je nejluxusněji

Nejdražším místem na světě i pro milionáře je Šanghaj, nejlevnějším Johannesburg, uvedl v pátek "Global Wealth and Lifestyle Report" privátní banky Julius Bär. Seřadil 25 metropolí. “Vídeň se mezi nimi neobjevila,” konstatují OÖN. Všeobecně je nejdražším luxusním regionem Asie. Za Šanghají následují druhé Tokio a třetí Hongkong. Z Evropy je na 6. místě Curych, následují Paříž a Londýn. Na 10. místě je New York, zatím co Mexico City (23.) a Vancouver (24.) “se jeví vhodnými pro šetrné milionáře”.

Zdrogovaných rapidně přibylo

Na hornorakouských silnicích bylo loni zadrženo 1199 řidičů pod vlivem drog, tedy pět denně, píší OÖN. Je to dvakrát víc než v roce 2018. “Jen letos v lednu a v únoru jich bylo 278,” říká v deníku Johann Thumfart, zástupce vedoucího zemského oddělení dopravy. Černá čísla jsou podle něho mnohem vyšší. “My policisté máme dosud málo zkušeností s potíráním tohoto problému,” dodává.

K rychlému zjištění ilegálních látek je v zemi nasazeno dvanáct přístrojů, k zacházení s nimi je proškoleno 28 policistů. “To je příliš málo na zvládnutí problému drog,” konstatuje Thumfart a volá po zdvojnásobení počtu přístrojů.